Tvrde stručnjaci za odnose

6 najčešćih problema zbog kojih čak i dobri brakovi završavaju razvodom

Loša komunikacija, nedostatak intime ili financijske poteškoće samo su neki od problema koji mogu uništiti čak i one dobre brakove - tvrde stručnjaci za odnose

pexels-cottonbro-4098219.jpeg
Foto: Pexels

Nažalost, ulazak u bračnu zajednicu ne garantira sretan kraj. Danas sve veći broj brakova završava razvodom jer nije uvijek lako savladati sve one probleme i izazove koji se mogu naći pred bračnim parom.

Image
Demistificirani i sretni dok vas smrt ne rastavi

Mitovi o braku u koje bi trebala prestati vjerovati ako želiš da tvoj potraje

Ipak, kako otkrivaju bračni terapeuti, moguće je izbjeći ono najgore, no treba pripaziti na upozoravajuće znakove koji se u odnosu mogu pojaviti. Važno je na njih reagirati na vrijeme jer tada postoje šanse da brak bude spašen.

shimmer fallback

U nastavku otkrivamo 6 najčešćih bračnih problema koji mogu dovesti do razvoda (čak i kad su u pitanju dobri brakovi).

Neslaganje oko financija

Bez obzira na to koliko se supružnici voljeli, ako između njih postoji neslaganje oko financijskih pitanja, to je veliki problem, ističu stručnjaci za odnose. U svakom odnosu će se prije ili kasnije pojaviti određeni problemi vezani uz novac, a njih je potrebno riješiti na odgovarajući način. U protivnom, mogu ozbiljno naštetiti odnosu.

shimmer fallback

Loša komunikacija

Da bi odnos bio uspješan, komunikacija između partnera je ključna. Svaka se veza pa tako i brak u konačnici svodi na komunikaciju. Ako nema razgovora ili svaki razgovor završi svađom, to znači da u odnosu nešto ne funkcionira. Kada smisleni dijalozi postanu rijetkost, to može biti znak da su oba partnera odustala od odnosa. Sljedeći korak je najčešće razvod.

shimmer fallback

Supružnici preziru jedno drugo

Često parovi nisu ni svjesni da preziru jedno drugog. Bilo da se radi o negativnom tonu tijekom razgovora, prigovaranju ili omalovažavanju, vrijeđanje partnera ni u kom smislu nije zdravo, kažu bračni terapeuti. Između supružnika bi trebali postojati prijateljski odnos i razumijevanje.

shimmer fallback

Krenuli ste u suprotnim smjerovima

Ako se problemi dugo 'guraju pod tepih', između supružnika se može pojaviti određena distanca. Ponekad se parovi rastaju jer su se promijenili. Ljudi se tijekom godina mijenjaju i razvijaju. Nažalost, supružnici se ne mijenjaju uvijek zajedno ili na isti način. Ponekad žele različite stvari ili mijenjaju perspektive, a to može izazvati i promjene u ponašanju te na kraju dovesti do raspada braka jer razlike postaju nepremostive.

shimmer fallback

Jedan od partnera vodi dvostruki život

Zbog razvijene tehnologije i društvenih mreža, danas se susrećemo s raznim iskušenjima. Upravo je zato jako važno da komunikacija između supružnika bude iskrena i otvorena. Ako jedan od partnera sazna da je drugi nešto skrivao ili nije bio posve iskren, to može narušiti povjerenje i trajno oštetiti odnos. I to se ne odnosi samo na emocionalne afere, već i na sve druge aspekte u odnosu. Bez obzira na to je li riječ o intimi, poslu ili financijama, partneri si međusobono ne bi trebali ništa tajiti.

shimmer fallback

U odnosu nema intimnosti

Prema mišljenju bračnih terapeuta, intimnost je ključna za održavanje zdravog bračnog odnosa. Držanje za ruke, poljupci ili zagrljaji – sve su to male stvari koje imaju snažan utjecaj na odnos. Takve su male geste važne za kreiranje, ali i održavanje intimnosti u braku. Nedostatak fizičke povezanosti često je glavni uzrok raspada braka.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.