Seks nakon menopauze

Pet najboljih seks poza koje bi žene u menopauzi trebale isprobati

Zbog smanjenje razine estrogena smanjuje se želja za seksom, a fizički problemi poput nesanice i valunga također mogu utjecati na seksualni život

pexels-kampus-production-8170289.jpg
Foto: Pexels

Seks ne prestaje s menopauzom i parovi dalje imaju vrlo aktivan intiman život. Ovo je vrlo važno naglasiti jer mnoge žene se boje da će seksualni život nestati ulaskom u menopauzu. No tijekom predmenopauze kreću određene promjene u ženskom tijelu koje se najviše primijete u menopauzi, a tada se žene polako prilagođavaju situacije.

Simptomi poput suhoće rodnice i nedostatka sna otežavaju seksualne odnose na fizičkoj i psihičkoj razini. No važno je znati i da ne postoji točna određena godina kada će se nešto dogoditi nego je kod svake žene drugačije.

Image
Žensko tijelo

10 neobičnih simptoma predmenopauze i menopauze koje mnoge žene ne znaju

Postoje tri glavna razloga zašto je seks "zahtjevniji" nakon menopauze: smanjuje se razina estrogena, smanjena je želja za seksom i pojavljuju fizički problemi poput problema sa spavanjem i valunga. "Sve ove promjene mogu biti stresne i utječu na samopouzdanje i sliku o sebi", objašnjava dr. Shaghayegh DeNoble. U spavaćoj sobi najbolje je otkriti što svakoj osobi odgovara jer ono što odgovara jednoj ženi neće odgovarati drugoj.

shimmer fallback

Stoga je opće pravilo za pronalaženje najboljih seks položaja, tijekom i nakon menopauze, eksperimentiranje i vrlo je važno seksualni život nadopuniti lubrikantom. To može napraviti veliku razliku. Seksualni stručnjaci i ginekolozi su objasnili koji položaji bi mogli najbolje odgovarati ženama tijekom menopauze i nakon.

"Stojeća poza"

Ovo je vrlo jednostavna poza i za muškarca i ženu. Žena se drži za zid ili ormar i nagnuta je prema naprijed, dok je muškarac iza nje. Ovo je izvrstan položaj za seks nakon menopauze jer žena tako može kontrolirati penetraciju, dubinu i brzinu, a ima dovoljno slobode da može dodatno stimulirati klitoris. "No parovi bi trebali znati da seks nije samo penetracija. Bilo kakva fizička intimnost i dodir može potaknuti seksualnu želju i uzbuđenje i računa se kao seks, i parovi mogu uživati u čemu god žele i funkcionira za njih", objašnjava dr. Shaghayegh DeNoble za Womanandhome.com.

Osim toga, neke od najboljih pozicija za oralni seks su stojeće poze i odličan izbor za ljude kojima nije važna penetracija i žele fokus na drugim erogenim zonama kao što su bradavice, vrat i bedra.

shimmer fallback

"Poza žlica"

"Ova je vrlo tradicionalna poza i odličan izbor. U ovoj pozi žena je žličica dok je muškarac velika žlica. Umjesto da izvijaš leđa, muškarac se može spustiti malo niže kako bi mogao ući u ženu", objašnjava seksologinja Lori Davis. Ovo je također odlična poza jer žena može kontrolirati njegove pokrete, a bit će joj i ugodno. Za još veći užitak par može dodati vibrator ili neku sličnu seksualnu igračku ako bilo tko želi dodatnu stimulaciju.

shimmer fallback

"Obrnuta žlica"

Obrnuta žlica je vrlo slična misionarskom položaju, par leži i oboje su na boku. Odlična poza za svakoga tko želi više intimnosti u spavaćoj sobu i potpunu kontrolu nad pokretima. Jedino što je možda teže pronaći kut za penetraciju pa je najbolje započeti u misionarskom položaju, a zatim se prevrnuti na bok dok ste spojeni.

shimmer fallback

"Kaubojka ili obrnuta kaubojka"

Položaj kaubojke ili obrnuta kaubojka također može biti jedna od odličnih poza za žene u ovoj fazi života. Odlične su je jer je žena gore i može potpuno kontrolirati dubinu, kut, ali i intenzitet penetracije. "Poza kaubojka" će više odgovarati ženi koja želi gledati partnera u oči, dodirivati ga i ljubiti, ali i za uživanje u stimulaciji G-točke.  Dok je "obrnuta kaubojka" možda malo udobnija za žene kojima je intenzivna stimulacija G-točke pomalo neugodna.

shimmer fallback

"Masturbacija u dvoje"

Seksualni odnos ne mora nužno uključivati penetraciju, a pogotovo ako  žene nije raspoložena. Mnoge žene se upravo bore s time jer im se tijekom menopauze mijenja tijelo. "Vaginalno tkivo postupno postaje sve suše, tanje i manje elastično. Ove promjene često uzrokuju bol tijekom ili nakon seksa i osjećaj zatezanja zbog čega se gubi želja za penetracijom tijekom seksa", objašnjava dr. DeNoble. Kako bi se smanjio pritisak parovi mogu uživati u zajedničkoj masturbaciji. Zadovoljavaj se dok uživaš u zadovoljavanju svog partnera. Duboki poljupci, diranje bradavica, igranje s cijelim tijelom i još puno toga...

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.