Mjesečnice znaju biti bolne, no postoji rješenje za to

Bol kod mjesečnice je subjektivna, ali protuupalni lijekovi obično pomažu

Mjesečnice znaju biti bolne, no postoji rješenje za to

Ženama je povjeren težak zadatak rađanja djece, a naša se tijela, biološki, pripremaju za to svaki mjesec. Mjesečnica ili menstruacija nešto je s čime se svaka zdrava žena dobro upozna tijekom svog života, a mnoge od nas i s grčevima i bolovima koji ih prate. Puno žena pati i od menstrualnih grčeva (dismenoreje), no koliko često i koliko su intenzivni - to se jako razlikuje. 

Endometrij, sluznica maternice čija je glavna funkcija prehrana oplođene jajne stanice i stvaranje posteljice za rast i razvoj fetusa – svakog se mjeseca priprema i zadebljava u iščekivanju oplođene jajne stanice koja će trebati ugodno mjesto za implantaciju. Kada se jaje ne pojavi, maternica (endometrijsko tkivo) se ljušti i tijelo ga, zajedno s krvlju, odbacuje. Za to vrijeme u tijelu se oslobađaju prostaglandini koji pokreću upalu i bolove.

„Uzrok dismenoreje leži u pretjeranoj produkciji kemijskih spojeva prostaglandina u sluznici maternice. Prostaglandini uzrokuju kontrakcije mišića maternice i povišeni bazalni tonus, a rezultiraju visokim tlakom unutar maternice . Kada taj tlak prevlada arterijski tlak u krvnim žilama maternice, dolazi do poremećaja cirkulacije i posljedičnog nakupljanja produkata metabolizma koji podražajem živčanih okončina izazivaju bol. Isti metaboliti, kada podražuju živčane okončine u probavnom sustavu, izazivaju mučninu, povraćanje i proljev“, objašnjava ginekolog Mislav Herman, dr. med.

Bol koja se javlja kod mjesečnice je subjektivna. Ali obično kada mislimo na "normalne" grčeve, mislimo na razinu boli koja se može kontrolirati klasičnim mjerama kao što su topli oblog (koji pospješuje prokrvljenost) ili uzimanje jednostavnih protuupalnih lijekova. Bolovi se u pravilu javljaju od 24 sata prije nego što mjesečnica počne pa sve do dva do tri dana nakon.

Ponekad neke od nas imaju jače "normalne" bolove

Ako ste imali jake bolove i grčeve od samog početka, od kada ste dobili menstruaciju, to je normalno za vaše tijelo. Ako žena godinama ima grčeve, vjerojatno ima veću osjetljivost na prostaglandin. To se zove primarna dismenoreja, odnosno bol kod menstruacije, koja, iako je bolna, obično nije ozbiljni medicinski problem. Za neke, bol čak može biti popraćena mučninom, povraćanjem ili proljevom. (Zato što krvarenje nije dovoljno, zar ne?)

Ako je vaša bol nepodnošljiva ili vas potpuno ometa u obavljanju obaveza - to nije normalno

Ne biste trebali potpuno stopirati svoj uobičajeni život tijekom vaše mjesečnice svakog mjeseca. Ako se bilo koja žena nađe u situaciji da misli kako razina boli koju osjeća ometa obavljanje njezinih svakodnevnih aktivnosti - treba posjetiti liječnika. To je potrebno i ako jedva nekako uspijevate izdržati kroz snažnu bol, pogotovo ako uzimanje protuupalnih lijekova ne smanjuje tu bol. Ako ikada doživite grčeve poput menstrualnih dok vam mjesečnica ne traje (ili ne bi trebala početi), to također nije normalno. A ako je vaša mjesečnica značajno bolnija nego što je bila prije - to također znači da se nešto drugo događa.

Sekundarna dismenoreja, ili bol koja je nova, pogoršava se ili mijenja s vremenom može biti znak nekog drugog prisutnog zdravstvenog problema. Često je prisutna u kombinaciji s jakim krvarenjem, ali ne uvijek. Iako se bolovi ili krvarenje s godinama katkad mogu pogoršati, brz ili značajan “pomak” u razini boli koju osjećate svakako je nešto o čemu  biste trebali porazgovarati sa svojim liječnikom. Neki od najčešćih uzroka su: fibroidi (benigni tumori), endometrioza (kada endometrijsko tkivo raste tamo gdje ne treba, bilo gdje izvan maternice), adenomioza (nastaje invazijom endometrija u mišićni dio maternice) i pobačaj (često kao jako bolna mjesečnica, koja nije uobičajena).


ImageBez obzira na uzrok grčeva, sve se da riješiti

Fibroidi se mogu ukloniti. Endometrioza i adenomioza mogu se kontrolirati s hormonalnim lijekovima, lijekovima protiv bolova i minimalno invazivnom operacijom. Za primarnu dismenoreju, vaš liječnik može predložiti peroralni hormonski kontraceptiv (koji djeluje tako da sprječava ovulaciju, a zbog svoga kontraceptivnog učinka, prvenstveno su namijenjeni ženama koje ne planiraju trudnoću). Ili može propisati jače lijekove koje možete koristiti kada su vam bolovi najjači. 

No prije svega toga pokušajte sami s protuupalnim lijekovima koje možete kupiti u ljekarni. Kod protuupalnih lijekova, ključno je da to učinite prije nego bolovi postanu prejaki. Nemojte čekati da krvarenje počne i bolovi postanu nepodnošljivi – lijek trebate uzeti unaprijed kako biste smanjili upalu i bol. 

U prvoj su liniji korisni su nesteroidni protuupalni antireumatici, među kojima se posebno učinkovitim pokazao ibuprofen u obliku šumećih granula koje zbog brze apsorpcije vrlo brzo počinju djelovati. 
Studije pokazuju kako do 100 % žena navodi značajno smanjenje bolova uz terapiju ibuprofenom u obliku šumećih granula u dozi od 400 mg svakih 4 do 6 sati. Djeluju tako da sprječavaju sintezu prostaglandina u sluznici maternice. Kod izraženije kliničke slike početak terapije može se pomaknuti i na dan-dva prije očekivanog početka krvarenja.

Isprobajte i tople obloge na donjem dijelu trbuha (samo pazite da ne budu prevrući, da se ne opečete) kao i uzimanje kalcija, magnezija i vitamina D koji pomažu i sa simptomima PMS-a (naravno sve dotle dok vam to zdravlje dopušta, odnosno nije kontraindicirano s nekim lijekovima koje uzimate).

Od ostalih metoda liječenja danas su u uporabi: hormonski intrauterini ulošci (spirale), različiti biljni pripravci, transkutane električne stimulacije živaca (TENS), kao i neke kirurške tehnike usmjerene na prekidanje ili uništavanje živčanih okončina maternice.

Uz sve to pomoći će i vježbanje, koliko god vam se činilo da biste najradije to vrijeme proveli ležeći u krevetu. Endorfin koji se otpušta vježbanjem i povećan unos kisika pomoći će ublažiti bol. Pokrenite se dok bol tek počne – osobito će pomoći joga koja isteže i jača mišiće zdjelice. 

Mnogo žena misle kako naprosto trebaju trpjeti puno boli tijekom mjesečnice bez da se smiju požaliti o tome. Žene mogu trpjeti sve dotle dok više nisu u stanju otići na posao ili školu ili zbog mjesečnice moraju propustiti neka važna društvena zbivanja. No, zaista nijedna od nas ne mora tako jako trpjeti. Mjesečnica nikada neće biti ugodna, no može biti, i morala bi biti - potpuno podnošljiva.