Mislite da znate sve o seksu?

Jeste li znali da muškarci mogu biti alergični na vlastitu spermu, da su muškarcima privlačnije striptizete koje ovuliraju, te da žene mogu namirisati najpoželjnijeg partnera…

Mislite da znate sve o seksu?
Play logo

Svaka odrasla seksualno aktivna osoba zna ponešto o seksu. Neki znaju više, neki manje, no svi se vrtimo oko zlatne sredine. No, uvijek je zanimljivo saznati neke nove činjenice  koje zna vrlo malo ljudi. Možda nisu sve znanstveno dokazane, no to ne znači da nisu istinite, te mogu pomoći u razjašnjavanju nekih zanimljivih i nevjerojatnih pojava kojih nismo prije bili ni svjesni.

Slomljeni penis

Iako je čovjek muškog roda, osim konja, jedini sisavac koji u svojemu penisu nema kost, to ne znači da ga ne može slomiti. Stručno, to se zove fraktura penisa, a ona se može dogoditi kada je penis u erektilnom stanju, te se može dogoditi zbog pretjeranog savijanja (bilo prilikom spolnog odnosa ili nekog drugog razloga). Zapravo dolazi do puknuća opne oko spužvastog tkiva penisakoje je ukrućeno zbog krvi. Kada opna pukne, krv se razlijeva iz spužvastog tkiva, te se javlja oteknuće i modrica.

Zanimljiv je primjer koji navodi američki urolog Hunter Wessells, voditelj urološkog odjela Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Washingtonu: „Imali smo jedan primjer puknuća penisa, u kojemu je muškarac pokušao trčeći s jednog kraja prostorije u skoku penetrirati u svoju suprugu.“
(op.a. Očito je promašio.)

Ovulirajuće striptizete

Prije nešto više od šest godina provedeno je istraživanje na Meksičkom sveučilištu koje je pokazalo koleraciju između ovulacijskih ciklusa striptizeta i zarade na napojnicama. Primjerice, striptizete koje su ovulirale, prosječno su zaradile 70 dolara u sat vremena, dok su druge, koje su imale menstruaciju ili nisu ovulirale, zaradile između 35 i 50 dolara u sat vremena. Zaključak je da su muškarcima vjerojatno podsvjesno bile privlačnije žene koje su mogle začeti njihovo dijete u tom trenutku jer su ispuštale feromone koji su njihovome mozgu davali određene signale.

Deblji muškarci dulje traju u krevetu

I dok s jedne strane prekomjerna debljina može uzrokovati brojne poremećaje vezane za seksualni život, kao što je eriktilna disfunkcija kod muškaraca, s druge strane, u istraživanju koje je objavljeno 2010. godine u časopisu „International Journal of Impotence Research: The Journal of Sexual Medicine“ („Internacionalni časopis za istraživanje impotencije: Dnevnik seksualne medicine“) došli su do zaključka da što je muškarac deblji, to je manja mogućnost da će patiti od prijevremene ejakulacije. U biti, muškarci s većim indeksom tjelesne mase (BMI) mogu izdržati prosječno 7,3 minute, dok je mršavijima prosjek „mršavih“ 1,8 minuta.

U čemu je zapravo tajna? Muškarci koji imaju višak masnoća, također imaju više razine ženskog hormona estradiola, koji prema određenim pokazateljima onemogućuje doživljavanje orgazma, ili ga barem odgađa za 5,5 minuta.

Žene mogu namirisati gene

Kako muškarci mogu namirisati žene koje ovuliraju, tako i žene mogu namirisati muškarce, odnosno jesu li dobar genetski materijal za razmnožavanje. Naime, i u ovome slučaju krivi su feromoni, ali ovaj put muški, odnosno mirisne kemijske čestice koje ispuštaju svi ljudi. Osim što utječu na povećanje napojnica, daju informacije o genetskoj kompatibilnosti. No, to ne znači više sličnih hormona, nego baš suprotno, više različitih. Naime, genetske različitosti se privlače.

Zanimljivo je tome pridodati da je Sveučilište u Bernu provelo istraživanje pod vodstvom Clausa Wedekinda, u kojemu su žene trebale mirisati majice u kojima su proveli dvije večeri njima nepoznati muškarci. Rezultati su pokazali da su žene redovito odabirale majice muškaraca koji su imali različiti genetski materijal.

Zanimljivo je i još jedno istraživanje koje je proveo Wenekind, a radi se o tome da su žene koje su uzimale kontracepcijske pilule imale obrnuta mišljenja u vezi mirisa muškaraca, odnosno više su ih privlačili muškarci sa sličnijim genetskim materijalom, što nije prirodno.

Play logo
shimmer fallbackPožuda nakon sedam godina

Čini se da je kriza braka ili veze nakon sedam godina samo još jedan mit. Naime, istraživanje koje provedeno u SAD-u od strane „U.S. Census Bureau“ pokazalo je da je srednja duljina prvih brakova 7,9 godina. Prema riječima stručnjaka, mnoge osobe se zasite svojih partnera baš nakon sedam godina i imaju potrebu da ispitaju nove mogućnosti, odnosno novoga partnera, što često dovodi do nevjere, ali i nezadovoljstva brakom i partnerom.

Naravno, ta se pojava događa na podsvjesnoj razini, barem u početku, a zanimljivo je spomenuti da je parovi nerijetko izbjegavaju i zatomljuju. Naime, testiranja su pokazala da su osobe koje su u vezi i braku nesvjesno odvraćale pozornost od atraktivnih slobodnih osoba. Osobe koje su pak bile slobodne činile su baš suprotno, fiksirale su se na osobe koje su im bile privlačne. Na temelju toga može se zaključiti da dok sedmogodišnja granica može biti presudna u mnogim vezama, isto se počinje događati u ljudskoj podsvijesti, koju je nemoguće kontrolirati, ali isto tako, želja za nekim novim ne treba značiti i djelovanje po tom pitanju.  

Masturbacija počinje u maternici

Novija istraživanja pokazala su da beba masturbira još kada se nalazi u majčinoj utrobi, a to su dokazala ultrazvučna promatranja muškog ploda koji je izvodio pokrete ruke na svojem penisu koji su bili identični masturbaciji. Dakle, ako do sada niste bili uvjereni da je masturbacija normalna prirodna stvar svakoga čovjeka, vjerujemo da će vas ovo razuvjeriti.

Klitoris i njegove tajne

U redu, možda klitoris i nije više toliko tajnovit kao što je to bio slučaj prije 10 godina, pa čak i manje, ali vjerojatno svi znaju da je vidljivi dio klitorisa samo „vrh brijega“, odnosno da se radi o spletu živaca koji svoje krajeve imaju u rodnici. Naime, istraživanja su tek 2009. godine, pomoću 3D ultrazvuka pokazala stvarni izgled klitorisa, iako su se znanstvenici već 90-ih godina prošloga stoljeća upustili u tu avanturu, ali nikada nisu istražili i unutarnji dio klitorisa. Još se uvijek čudite zašto žene doživljavaju najbolje orgazme stimulacijom klitorisa izvana i iznutra? Vrijeme je da se educirate!

Alergija na seks

Jeste li ikada čuli za postorgazmički sindrom ili POIS (Post-Orgasm Illness Syndrome)? To nema veze sa žaljenjem što ste se s nekim upustili u seks i tek nakon toga vidjeli da je to bila greška. Naime, radi se o vrlo rijetkom sindromu koji se javlja kod muškaraca (ali i žena) nakon ejakulacije, a najčešće ga karakteriziraju simptomi gripe – temperatura, curenje nosa, grlobolja, proljev, glavobolja, a koji mogu potrajati i tjedan dana. U težim slučajevima javljala se i depresija, anksioznost, poremećaji pamćenja, problemi s govorom. Naime, dvije studije koje su provedene pokazale su da se u biti zapravo radi alergijskoj reakciji na vlastito sjeme.  

Čak 88 posto muškaraca koji su sudjelovali u istraživanju, a koji imaju taj „nesretni“ sindrom, testirani su klasičnim kožnim testovima za alergiju, te imali su reakciju na vlastitu spermu. U drugoj studiji, muškarci s POIS-om tretirani su hiposenzibilizacijskom terapijom koja se koristi i za liječenje drugih bolesti, a koja se sastojala od izlaganja pacijentove kože sjemenu koje je bilo ubrizgano pomoću injekcije. Svaki put bila je ubrizgana veća količina. U periodu od tri godine, koliko je terapija trajala, muškarci su pokazali značajno poboljšanje, te drastično smanjenje simptoma.


Foto: © pio3 - Fotolia.com
© mariematata - Fotolia.com

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.