Ljubi, ali glavu ne gubi!

Ljubavni IQ? Psihologinja otkriva kako ga povećati i sretno ljubiti

Emocionalna inteligencija ključna je za sretan život i kvalitetne odnose. Sjajna je stvar što se može naučiti

pexels-matheus-bertelli-573299.jpg
Foto: Pexels

Jesi li mudra u ljubavi? Biraš li pametno partnere ili se tvoj život sastoji od niza ljubavnih brodoloma? Voliš li sebe na pravilan način, a ljude oko sebe? Jesi li sebična? Sve su to vrlo česta pitanja vezana uz ljubav, temu o kojoj su napisana brojna djela i koja inspirira umjetnike od kada je ljudi. Najviše ih nadahnjuje romantična ljubav, osobito kad je nesretna, a nesretna je kada od nje imaš pogrešna očekivanja ili krivo doživljavaš osobu s kojom si u vezi.

Kako bi izbjegla razočaranja u ljubavi, treba poraditi na nečemu što se zove ljubavna inteligencija. To ćeš učiniti poslušaš li savjete psihologinje Kimberly Key koje je podijelila čitatejima na portalu Psychology Today. Voljeti i biti voljen je iskonska potreba svakog ljudskog bića.

Image
Ljubav pozlati sve

'Kako je Domagoj Duvnjak sreo Luciju': Ljubavna priča kapetana Kauboja

Sebična ljubav je nezrela, destruktivna, ovisna i iscrpljujuća i teško da se uopće može nazvati ljubavlju, no mnogi baš ovakve osjećaje povezuju s najuzvišenijom ljudskom emocijom. Ona prava, nesebična ljubav manifestira se u davanju, melem je za osobu koja ju pruža, ali i onu prema kojoj je usmjerena, umirit će dušu, dati energiju, zacijeliti srce, nadahnuti i oplemeniti. Ovo su dvije vrste ljubavi i trebalo bi naučiti kako prvu pretvoriti u drugu te imati stabilne i kvalitetne odnose, temeljene na ljubavi, a ne sebičnosti. Evo kako to postići.

shimmer fallback


Da se razumijemo, sebičnost je dio ljudskog karaktera i nije nužno, negativna stvar. Malena djeca su sebična, no s odrastanjem uče kako tu sebičnost kultivirati da bi bili korisni zajednici i prihvaćeni od nje. Psihologinja Key postavlja dva pitanja i traži od tebe da na njih iskreno odgovoriš:

1. Na koji način voliš sebe?

Jesi li gruba i prestroga prema sebi, smatraš se vrijednom samo ako ispunjavaš nečija očekivanja, zarađuješ određenu svotu novca, imaš određeni broj kilograma i životnog partnera?
Ako si na većinu ovih pitanja odgovorila potvrdno, tvoja ljubav prema samoj sebi je uvjetovana, a to nije dobro. Vjerojatno misliš i da ne zaslužuješ ljubav.

Razmisli malo o tome i pokušaj stvari sagledati iz drugog ugla. Vježbaj zahvalnost. Pronađi ono što voliš u sebi. Primjerice, voliš to se možeš smijati svojim na svoj račun, što možeš trčati, što imaš volje učiti nove stvari. Što više ovakvih detalja na sebi budeš primjećivala to ćeš se voljeti na zdraviji način i više cijeniti sebe.

2. Koja su tvoja očekivanja od drugih u ljubavi?

Što očekuješ da ti, primjerice, partner pruži? Muškarac ti se sviđa kad ti pruži sigurnost, prestiž, dobar seks, moć, status? Osjećaš li da ti onaj kojeg voliš duguje nešto zato što ga voliš? Ulaziš li u vezu s mišlju: "Što on može učiniti za mene?". Ako si potvrdno odgovorila na ova pitanja, samo je pitanje vremena kad ćeš se zbog toga što smatraš ljubavlju osjećati povrijeđeno.

Opet je riječ o sebičnoj energiji primanja koja ne nosi ništa dobro u odnosima. Trebala bi naučiti davati ljubav jer to oslobađa i čini te sposbnom bezuvjetno voljeti nekoga. Kao i u prethodnom koraku gdje je zadatak bio naučiti voljeti sebe, u ovom koraku nastoj naučiti kako voljeti drugoga. Zavoli ga ne zbog toga što ti može pružiti nešto, već zbog toga tko je ta osoba.

shimmer fallback

Vježbaj se zahvalnosti pa sama sebi kaži, naravno ako je istina: Cijenim to što me moj partner zna slušati, što me zna utješiti, što ima smisla za humor. Vjerujemo da ćeš pronaći mnogo pozitivnih strana kod osobe koju voliš kada stvari sagledaš iz kuta zahvalnosti.

Pružati ljubav čin je zrelosti i potvrda inteligencije na ovom polju. Prava, zrela ljubav ne uvjetuje, ne prisiljava, ne osuđuje i ni pod koju cijenu ne zlostavlja. Prava ljubav je u biti temeljni oblik brige o sebi i voljenja drugog bez ikakvih očekivanja.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.