STO LJUDI, STO MIŠLJENJA

Vruće igrice bez obveza: Kako utječu na našu psihu?

Seks bez obaveza jedne privlači, a drugima je totalno odbojan. U skladu sa vrijednostima i željama, sama donosiš tu procjenu i nitko te zbog toga ne bi trebao osuđivati. No što o tome kaže znanost – kako takvi odnosi utječu na našu psihu?

profimedia-0326963091.jpg
Foto: Profimedia.hr

Čini se da seks nikada bio dostupniji. U nekoliko minuta možeš napraviti račun na dejting aplikaciji i krenuti u potragu za partnerom. Ondje ljudi dolaze s različitim namjerama i željama. Dio njih protivi se seksu na jednu noć i ostalim neobaveznim druženjima i htjeli bi pronaći partnera za ozbiljnu vezu. Primarno im je povezati se na emocionalnoj razini i ne uskakati u krevet.

Image
Znaš što ti je činiti?

Jesi li dovoljno hrabra? Seksi poze za koje možda nisi ni čula, a jamče užitak

S druge strane, dosta korisnika Tindera, Badooa i ostalih popularnih aplikacija ondje je isključivo zbog seksa. Znaju da te aplikacije imaju puno korisnika i korisnica pa odmah u opisu transparentno navode da traže 'samo zabavu', 'tjelovježbu', ONS (seks na jednu noć) ili pak prijateljstvo s povlasticama.

Jasno, nisu dejting aplikacije jedino mjesto na kojemu možeš naći neobavezne oblike spojeva. Na isto možeš 'nabasati' na društvenim mrežama ili u klubovima i na svakome je da procijeni želi li takve odnose ili ne. I u kojem razdoblju života.

Pogledaj video: Kako pomladiti lice?

Sto ljudi, sto mišljenja

A kad se na kavi ili u porukama povede priča o ležernom seksu, mišljenja su jako podijeljena. Neki se nikada ne bi upustili u takvo što, a drugi nakon jednog ili nekoliko takvih iskustava shvate da ih takvo što više ne privlači. Treći se iz ovog ili onog razloga (potrebe, dosade, zabave...) upuštaju u neobavezno druženje. Solo su pa im je primamljiva pomisao o malo 'vrućeg' kontakta, a čini im se uzbudljivo to učiniti s osobom koja im je u tom trenutku 'napeta'.

Ipak, u takav odnos treba ulaziti svjesno i s pristankom, odnosno pod uvjetom da to žele obje strane. Kad je čovjek pod utjecajem alkohola i opojnih sredstava, obično nije u stanju sagledati situaciju i donijeti odluku. Također, da bi seks na jednu noć (ili više noći) bio uspješan, potrebno je razgovarati o onome što ti je u seksu u redu, ali i kakve su ti radnje nedopustive. Trebaju postojati jasne granice jer to mora biti ugodno iskustvo, a ne trauma.

Image
Foto: Unsplash

Razgovor je apsolutni broj jedan, a bez zaštite nemoj ni pomišljati na ovakvu aktivnost. Ako on odbije zaštitu ili ti čini nešto što ti nije ugodno, tu je priči kraj.

Postoji šanse da ćeš takvo iskustvo poželjeti ponoviti, ali i da ti više neće pasti na pamet. Možda ćeš se s tim muškarcem nastaviti viđati, možda shvatite da ste s vremenom povezali i na emocionalnoj razini pa postanete par, no isto tako ga možda vidiš jednom i nikad više. Stoga ne treba imati nerealna očekivanja.

Ni znanost nije složna

No što kažu istraživanja – donosi li ležeran seks neke posljedice po (psihičko) zdravlje?

Istraživanja na ovu temu nose različite, često oprečne rezultate. Neke su studije otkrile da redovito upuštanje u neobavezan seks nosi rizik od tjeskobe, tuge, žaljenja i depresije nakon čina. I spolno prenosivih bolesti. S druge strane, mnoga druga istraživanja otkrile su da seks bez obaveza može opustiti, dovesti nas do seksualnog užitka i spoznaje što zapravo želimo i volimo. Primjerice, prije tri godine napravljen je pregled 71 istraživanja o psihološkom učinku ovakvih odnosa. Tada je utvrđeno da povremeni seksualni odnosi imaju niz prednosti – pa makar bili i bez obaveze.

Image
Foto: Profimedia.hr

Ipak, kako doživljavaš i razmišljaš o seksu bez obaveza ovisi o odgoju, svjetonazorima, trenutnom ljubavnom statusu, ali i prethodnim iskustvima. Čini se da na pitanje je li seks bez obaveza dobar ili loš nema univerzalnog odgovora. U skladu sa vrijednostima i željama, sama donosiš tu procjenu i nitko te zbog toga ne bi trebao osuđivati. Sigurnost neka vam bude na prvom mjestu.