Priznaj si

Kada brak postane mrak: Radiš li ove stvari, možda je vrijeme da kreneš dalje

I dok većina misli kako je ulaskom u brak, upravo on muškarac s kojim ćeš biti do kraja života, realnost je često takva da je brak izazov, pun uspona i padova. No, ako je u posljednje vrijeme raspoloženje u braku takvo da se čini da non stop jedno drugog provocirate, ali i radite stvari jedno drugome u inat. Možda je vrijeme da kreneš dalje? Prepoznaj signale koji sugeriraju da je kraj braka ovdje

pexels-glauber-torquato-2219195.jpg
Foto: Pexels

Ništa nije novo u tome da u vezi ili braku imaš problema. Nisi jedina, imamo ih svi. Uglavnom su to sitne razmirice koje nastaju zbog nervoze uzrokovane drugim situacijama s kojima se suočavaš u danu. I ništa strašno, kako dođu-tako i prođu. Ili ne. Sitne svađe nisu problem dok ne prerastu u dugotrajno zamjeranje.

Image
Tvrdi stručnjak za sreću

Istina ili mit: Žene su najsretnije - kada nemaju djecu i nisu u braku?

A dugotrajno zamjeranje vodi i dugotrajnom nezadovoljstvu. U takvim raspoloženjima u kojima non stop režite jedno na drugo, zapravo trajno ugrožavaš sklad koji je nekada postojao. Ovakva drastična ponašanja mogu ukazivati da je tvoj brak pred raspadom, zato ako radiš jednu od ovih stvari, obavezno potraži pomoć savjetnika i dobro promisli vidiš li se u budućnosti sa svojim sadašnjim partnerom.

Zauzimaš 'tuđu stranu'

Neovisno o tome koliko je rasprava koju vodiš sa svojim 'dragim' beznačajna i mala, ako stalno zagovaraš stranu nekog trećeg a ne onu svog supruga, zapitaj se zašto to radiš i što time želiš postići. Obično je odgovor na ovo pitanje jasan - želiš umanjiti njegovu vrijednost i pokazati da je u krivu (iako to i ne mora biti tako). To je potpuno suprotno od onoga što bi brak trebao biti: savez dvoje ljudi koji se međusobno poštuju, podržavaju i njeguju svoju povezanost na svim razinama. Ako zauzimaš tuđe strane zapravo govoriš da ti više nije stalo što bi tvog partnera moglo navesti da izgubi tvoje povjerenje i da se na kraju ta veza ili brak potpuno raspadne.

shimmer fallback

Međusobno se omalovažavate

Nećemo ti savjetovati da ne izraziš svoje osjećaje, pa iako netko u tome bude i povrijeđen. Ali znaj da omalovažavanje nadilazi čak i izražavanje onih najnegativnijih osjećaja. Time se tvoj partner osjeća manje vrijedan, a samim time može zaključiti da ti i nije baš stalo do njega. Ovakvo ponašanje ima dva razloga. Ili ga ciljano želiš povrijediti ili, (još gore) to iskreno misliš i stvarno ne poštuješ svog supruga. Ovo je najčešće put bez povratka i posebno je nekorektno ako to radiš u prisustvu drugih osoba. U svakom slučaju, ovo je na žalost ( ili na sreću) znak da bi trebali slobodu jedno drugom i možda pronaći sreću negdje drugdje.

shimmer fallback

Spavate u odvojenim krevetima

Osim ako razlog vaše odvojenosti nije nepodnošljivo hrkanje, ovo je najčešće znak braka koji je na tankim nitima, jer ako nema bračnog kreveta, ima li braka?
Jednu trećinu svog života provedeš spavajući. Ako nisi u stanju dijeliti postelju, kako ćeš dijeliti život? Da se razumijemo, u bračnom krevetu se događa više toga od samog spavanja. Seks je ključ zajedničkog života i zdravog braka, a spavanje u odvojenim krevetima uglavnom znači da seksa nema.

Ne želimo zvučati plitko, nije sve u seksu. Zajedničkim spavanjem dijelite ciklus kraja jednog i početka drugog dana. Ulazite zajedno u novo 24-satno razdoblje što ima jak psihološki efekt na osobe u vezama. U biti da sumiramo, ako se pitaš imate li problem ako spavate? Najvjerojatnije imate.

shimmer fallback

Želiš pauzu

Brak nije ruž koji ti je dosadio pa ćeš sada promijeniti nijansu. Ako si, ili ste odlučili uzeti pauzu jedno od drugog, to samo znači da nemate hrabrosti službeno okončati nešto što je očito davno gotovo. Znamo da je logično nadati se i razmišljati da ćete, ako se rastanete, možda shvatiti da i dalje želite biti skupa, ali ako se i dogodi, ta euforija ponovnog povezivanja ne traje dugo.

shimmer fallback

Ne nosiš prsten

Nosiš li prsten ili ne pomalo ovisi i o vašim uvjerenjima. Neki brakovi su savršeni, a prstena nema, dugi pak ne funkcioniraju ni s njim ni bez. U svakom slučaju, ako si nosila prsten, a više ga ne nosiš, to je zabrinjavajuće i ukazuje da tvoj brak i nije na čvrstim nogama. Ako prsten skidaš kada se svađate ili kada prolazite kroz teška razdoblja, dobro razmisli i ako je potrebno potražite pomoć stručne osobe.

shimmer fallback

Prestali ste s raspravama

Ako među vama više nema ni rasprava, nemamo ni mi previše o čemu raspravljati. Konflikt unosi kaos u vaš odnos, ali nakon svake svađe dolazi razdoblje primirja i sklada. Ako više nema ni rasprava, to bi moglo značiti da tebi ili tvom partneru više baš ni malo nije stalo i jednostavno ste pustili da taj brod otplovi.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.