Evo što se sve mijenja

Faza medenog mjeseca u vezi: Koliko traje i kako znati da je završila?

Na početku veze obično je sve uzbudljivo i slatko, a par obožava biti zajedno. Dobrodošli u 'honeymoon' fazu koja obično traje od šest mjeseci do dvije godine. No što kad ona završi?

pexels-asad-photo-maldives-1024963.jpg
Foto: Pexels

Poslije svakog izlaska fascinirani ste jedno drugim, najradije se ne biste odvajali i svaki slobodan trenutak provodite zajedno. Sretni ste i ispunjeni i imate osjećaj da kraj sebe imate savršenu osobu. Tako otprilike izgleda početna faza veze koja se obično naziva 'honeymoon' fazom iliti fazom medenog mjeseca.

Image
Nekad i sad

Kako su slavni parovi izgledali kada su tek započeli svoju vezu?

Slatko je otkrivati što naš partner voli, strast je tada na najvišem nivou i iskre 'frcaju'. “Novi partner čini se savršen jer se poznajete prekratko da biste postali svjesni njegovih mana i potencijalnih problema'', kaže seksualna terapeutkinja Michelle Mouhtis za portal Bride.

Image
Foto: Unsplash

Što je 'honeymoon' faza?

To je neopterećeno razdoblje čestog i strastvenog seksa, zajedničkih aktivnosti i upoznavanja u raznim situacijama. U njoj treba uživati, a to parovi i čine pa često kažu da im nikad nije dosta jedno drugoga.  Iako se bajkovita faza najčešće javlja na početku odnosa, kod nekih do nje dolazi naknadno, na primjer kad zajedno usele. Tad zrače radošću i romantikom. Uzbudljiva 'honeymoon' faza traje od šest mjeseci do dvije godine i nevjerojatno je privlačna.

Nemoj se brinuti ako je ne doživite na početku – svaka se veza razvija drugačijom dinamikom pa je moguće da će se vama kasnije posložiti 'kockice'. Ipak je važno da vam je kemija postojana. Ako se seksualna privlačnost ne pojavi nakon nekog vremena, to bi mogao biti znak za uzbunu.

Ova lijepa početna faza nerijetko nam stavlja ružičaste naočale pa terapeutkinja Mouhtis savjetuje da u fazi medenog mjeseca ne donosite važne odluke poput zaruka ili vjenčanja. Čvrste, duge veze počinju napredovati tek kad ova faza završi. Zato je razdoblje od šest mjeseci do dvije godine svojevrsno raskrižje veze – ili ćete se rastati ili ćete opstati i dalje se upoznavati.

Image
Foto: Pexels

Kad ta faza završi, stvari bi se mogle malo promijeniti: napredujete pa uviđate da i jedno i drugo imate mane, otvarate ozbiljnije teme, učite jedno o drugom, a najčešće se prorjeđuju seksualni odnosi i uzbudljive zajedničke aktivnosti. Taj prijelaz u novu, ozbiljniju fazu često nije lagan, no zapamti da je to nešto kroz što par mora proći. Samo zato što vam više nisu 'napete' iste stvari, ne znači da je vezi kraj. Upravo suprotno.

Jedino se tako može izroditi kvalitetniji odnos, a za to je najvažnija otvorena komunikacija. U nastavku izdvajamo stvari koje bi vam se mogle promijeniti nakon završetka 'honeymoon' faze.

POGLEDAJ VIDEO: Kako uvjerenja mogu negativno utjecati na naš život?

Više nisi 'opsjednuta' njim

Ili on tobom. I dok ste na početku veze zajedno provodili svaki slobodan trenutak, sad se to malo prorijedilo. Donedavno su te fascinirale sitnice poput njegova osmijeha, glasa ili rupice na bradi, a sad si se na tu osobu toliko naviknula da te to prestalo iščuđavati. To ne znači da više nisi zaljubljena ili da ga ne voliš nego samo da odnos sagledavaš iz šire perspektive.

Image
Foto: Unsplash

…pa primjećuješ njegove manjkavosti

Izlaskom iz honeymoon faze shvaćaš da je tvoj partner osoba s manama i vrlinama – zato upravo u tom stadiju neke veze 'puknu'. Možda si shvatila da ne zna raspolagati novcem, da drugačije gleda na budućnost ili čini neke iritantne sitnice. Teško da se on preko noći promijenio, samo sad vidiš kakav je zaista. Moguće je da se zato suočite s prvim nesuglasicama i svađama. Ipak, iz toga možete izaći još jači.

Image
Foto: Unsplash

Kako da odnos postane još snažniji nakon faze medenog mjeseca?

Nastojte se posvetiti jedno drugom i otvoreno razgovarati o stvarima koje volite u vezi, ali i onima koje vam nisu drage. Pronađite nove načine zbližavanja – od novih poza u seksu do zajedničkih šetnji i pripreme večere. Činite stvari koje vas vesele, učite jedno o drugom i ako vam je lijepo, nemojte odnos prepustiti slučaju.

Image
Foto: Profimedia.hr