Divan osjećaj

Predodređeni ste da vaša veza uspije? Ovo su tri jasna znaka da ste 'kliknuli'

Ljubavne veze katkada su zamršena stvar. Pa iako nema univerzalnog recepta sretne veze jer za svaki par to podrazumijeva nešto drugo, ovo su tri razloga zbog kojih neki parovi jednostavno 'kliknu'

pexels-asad-photo-maldives-1024975.jpg
Foto: Pexels

Na početku svake (potencijalne) ljubavne priče, jedna bi se ili obje strane mogle pitati kako znati da je to to. Pa, to u stvari ne možeš znati. Mnogi će ti, prema osobnom iskustvu, reći da se to jednostavno osjeti. Osjeti se ta kompatibilnost - da si odgovarate u različitim aspektima, da se poštujete i da vaša veza ima budućnost. Jednako kao što ne možeš nekoga natjerati da te voli - nemoj ni pokušavati - nema ni čarobne formule savršene veze ili, preciznije, točnog recepta idealnog dejtanja.

Image
Kako znati da te voli?

To je ljubav: 6 stvari koje će muškarac učiniti samo za ženu koju voli

OK, a kako onda neki jednostavno 'kliknu', možda se pitaš? Kao što smo rekli, u ljubavi ipak nije sve racionalno te se nekad treba prepustiti osjećajima. Iako nema univerzalne formule sreće u ljubavi - bilo bi lakše da ima, zar ne? - ipak možemo izdvojiti tri razloga (čimbenika) zbog kojih su neke ljubavi uspješnije od drugih. Nije sve u sreći, neke stvari se jednostavno moraju poklopiti.

Image
Foto: Unsplash

Evo koji su to razlozi. Ako si se pronašla u njima, tvoja veza najvjerojatnije ide u dobrom smjeru.

Slažete se u ključnim stvarima

Prvi čimbenik uspjeha jest slaganje odnosno neslaganje. Naravno da partner i ti ne morate biti identični niti nastojati kopirati stavove drugoga. Niti se pokušati drastično promijeniti samo kako bi jedna strana zadovoljila drugu. S druge strane, praksa često pokazuje da nije dobro kad je dvoje ljudi karakterno i navikama previše različito. Osjećaju kao da su dva različita svijeta i dugoročno ne mogu naći zajedničku točku - i upravo zato mnoge veze pucaju.

No, s treće strane postoji ta zlatna sredina koja je, slikovito rečeno, baš slatka. Par se slaže u ključnim stavovima, slično gleda na život, a opet otvoren je za zdravu raspravu i dijalog. U tom se slučaju nadopunjujete i to je 'ono nešto'. Prihvaćate što drugi ima za reći i učite jedno od drugoga. Jednostavno si pašete, a ni sami ne znate kako. To je u većini slučajeva preduvjet sretne veze.

Image
Foto: Unsplash

Predani ste si

Što je kvalitetna veza bez povjerenja, iskrenosti i predanosti? Predanost je ključna, a to je potvrdila i znanost. Jedna je studija analizirala podatke više od 11 tisuća romantičnih parova i otkrila da je predanost vezi – ili, točnije, uvjerenje da će veza trajati zauvijek – najvažniji faktor njene uspješnosti. Jednostavnije, vjeruju li partneri jedno drugome, velike su šanse da će im romansa potrajati.

Image

Fizički ste si privlačni

Veza koja se bazira samo na tjelesnom aspektu uglavnom ne dosegne onu razinu kad možemo reći da su si partneri 'kliknuli'. Možda jesu u krevetu, ali ne nužno i intelektualno. Da bi taj 'klik' bio potpun potrebna je privlačnost da svim razinama. To znači da će veza biti uspješna ako se partneri poznaju - hajmo tako reći - i psihički i tjelesno. Vole biti jedno s drugim, razumiju se, interesi su im slični, a i kemija je postojana. Seksualno je zadovoljstvo, naime, važan element veze. U praksi mnoge veze pucaju baš zbog nedostatka fizičke privlačnosti i objašnjenjima tipa: On/a je meni super, ali nije to to. Dakle, neki parovi kliknu brže i bolje od drugih jer zadovolje ova tri kriterija. Bez jednog od njih, veza vjerojatno neće biti potpuna.

Image

Naiđeš li na neku osobu koja zadovoljava ovo sve i tako ostane, možeš se smatrati pravom sretnicom te graditi taj odnos.