Novi početak

Oprosti i otpusti: Kako oprostiti bivšem partneru nakon ružnog prekida?

Otpuštanje ljutnje može pomoći da se prekid ne bude tako bolan, ali i da osoba zacijeli svoje rane

julien-l-cjGSSOFflEE-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Ljubavne veze završavaju zbog različitih razloga i na razne načine. Čak i ako ste se ti i tvoj partner međusobno složili da je vašoj ljubavi došao kraj, prekid i dalje može biti snažan emotivni vrtuljak. Često se pojavljuju osjećaji poput zbunjenosti, ljutnje i gorčine. No, ako još postoje dodatni elementi poput izdaje, nevjere, laganja i zlostavljanja, onda je prekid puno teži, a oprost se često čini potpuno nemoguć.

Image
Strastvene noći

Seksi snovi: Što znači ako sanjaš bivšeg ili varaš partnera?

Edukatorica za odnose Trina Leckie kaže da je oprost vrlo važan korak u procesu iscjeljenja. Iako može izgledati da je to nesebičan čin, opraštanje bivšem dečku ili partneru je važan korak za iscjeljenje osobe koja oprašta. "Oprost može biti vrlo izazovan, pogotovo kada je rana duboka. Ipak, oprost puno više znači osobi koja oprašta nego drugoj strani, pogotovo kada situacija nije ugodna. Osoba tako prestaje nositi teret na svojim ramenima i ne dozvoljava da prošlost živi u njezinom životu", kaže Leckie za Elite Daily.

Naravno, kada ljubav nestane, teško je suosjećati s bivšim dečkom koji te je možda povrijedio prije, tijekom ili nakon vašeg prekida. No, nije nemoguće. Autorica Amy Chan kaže da proces opraštanja započinje najprije suosjećanjem prema sebi. "Ako nemaš suosjećanja prema sebi, iznimno je teško osjećati isto prema drugoj osobi. A ono je neophodno za oprost", kaže Chan.

shimmer fallback

Kraj veze je intenzivan i pun sukobljenih emocija, a da bi oprostila bivšem, moraš osjetiti sve emocije. "Ako si voljela duboko i snažno neku osobu, onda je teško kada dođe kraj. Važno je tugovati", kaže dalje. Ako želiš što lakše proći kroz prekid ljubavne veze i iscijeliti sebe onda u nastavku saznaj što predlažu stručnjakinje.

Oprost je proces, a ne destinacija

"Ako želiš doći do mjesta oprosta, trebaš znati da je to proces, a ne samo odredište. Kasnije ćeš osjetiti kako je to važno za tebe. Kada ne opraštamo, a u sebi nosimo ogorčenost ili ljutnju i to se uvlači u druge odnose. Mislim da nas to sprječava da živimo i volimo u potpunosti", objašnjava Chan.

Baš kao što ne postoji samo jedan način na koji se prekidaju veze, tako ni ne postoji samo jedan način kako se nositi s gubitkom ljubavi. Razumijevanje oprosta traži osobno putovanje koje zahtjeva introspekciju i rad. Možda ćeš biti u fazi kada ćeš razumjeti bivšu ljubav, a onda ćeš nakon nekoliko tjedana opet osjećati ljutnju. Sve je to dio procesa.

shimmer fallback

Ne postoji određeni vremenski rok za oprost, a važno je znati da se to ne događa odmah. "Bez obzira na to kako je završilo, je li se radilo o nevjeri ili nekoj drugoj situaciji potreban je proces da bi se srce zaliječilo. Prvi korak u tom procesu je naučiti kako se nositi s tugom", dodaje Chan.

Osjeti svoju tugu

Opraštanje se ne može dogoditi dok ne osjetiš koliko ti je srce slomljeno. Nemoj se žuriti odmah u novi život dok ne shvatiš i ne upoznaš sve svoje osjećaje - dobre i loše. Chan kaže da je vrlo važno da svatko tko prolazi prekid bude strpljiv.

"Iako osoba nije mrtva, vaš odnos je umro, a onda i dio identiteta s njom. A važno je znati da prolaziš i kroz proces tugovanja", dodaje Chan. "Na slomljeno srce treba gledati kao na liječenje slomljene noge. To nam govori zdrav razum, kada ti stave gips nećeš trčati maraton, nego ćeš se odmarati. No, u našem društvu nismo navikli da tugujemo i njegujemo slomljeno srce", kaže dalje Chan.

shimmer fallback

Chan objašnjava da postoji, prema njezinom iskustvu, sedam faza tugovanja: šok, poricanje, depresija, ljutnja, cjenkanje, odgovornost, prihvaćanje. Oprost obično dolazi na samom kraju tog ciklusa kada osoba shvaća svoju odgovornost. "Tada počneš micati fokus s 'on je učinio ovo' ili 'on je učinio ono' ili 'ovo je tako nepravedno', a to se pretvori u razmišljanje kako si pridonijela vašem odnosu", objašnjava Chan. S tog mjesta dolazi prihvaćanje i oprost.

Nemoj idealizirati bivšeg

Iako može biti vrlo primamljivo romantizirati bivšu ljubav, Chan kaže da takvo razmišljanje samo vraća u prošlost. "Ponekad će ljudi svoje bivše staviti na pijedestal i sjećati se samo sretnih dana. Reći će: "bilo je tako sjajno, nikada neću naći takvu osobu. To nije realno jer i ako je bio tako sjajan, svejedno niste mogli biti zajedno, a onda nije bilo tako dobro. I sigurno nije bio savršen", kaže dalje.

Kada pokušavaš razumjeti vaš odnos budi svjesna da možda gledaš na vaš odnos kroz ružičaste naočale.

shimmer fallback

Budi nježna prema sebi

U procesu iscijeljena vrlo je važno biti nježan prema sebi. Ključno je odvojiti kritiku prema bivšem od onih prema sebi. Možda osjećaš kako nisi uspjela ostvariti sretnu ljubavnu vezu ili možda žališ zbog nečega što si rekla ili učinila svom bivšem. Možda misliš da ste ranije trebali prekinuti ili se možda bojiš da nikada više nećeš pronaći ljubav.

Što god te opterećuje, pokušaj osjećati empatiju prema sebi. "Ovdje se radi o tome da je važno da ne blokiraš svoje osjećaje, da ne procjenjuješ svoje osjećaje kao dobre i loše i da shvatiš da si ljudsko biće te da radiš najbolje što možeš", kaže Chan.

shimmer fallback

"Važno je da se sebi obraćaš kao što bi razgovarala s najboljim prijateljem. Prema njemu ne bi bila okrutna", kaže dalje. Suosjećanje je lakše u teoriji nego u praksi. Ali za početak, Chan preporučuje da se uspori i odvoji malo vremena za samorefleksiju.

Razmisli kako se osjeća tvoj bivši

Kada pronađeš mir u sebi, osjetit ćeš mir i prema bivšem. Chan dodaje da bi ovaj dio procesa mogao uključivati ​​malo razmišljanja o prošlosti. "Pogledaj osobu zbog koje se osjećaš tako povrijeđeno i pokušaj se staviti u njezinu kožu", savjetuje Chan.

Kaže da to može pomoći da rane zacijele, ali je važno pogledati kakav je taj život imala osoba od djetinjstva. "Kada počneš uviđati da osoba nije zla i da se trudi najbolje što može s alatima koje ima, to ti može pomoći da ukloniš bol", dodaje dalje.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.