Kad to nije 'to'

Nemoj nestati bez riječi: Kako odbiti nekoga nakon nekoliko dejtova?

Zaboravi na nestajanje bez riječi – ako je on bio fer prema tebi, postoje pristojniji načini kako odbiti nekoga i završiti taj neslavni ljubavni pokušaj

Pexels
Foto: Pexels

Prema anketi jedne aplikacije za online dejting, gotovo 80 posto korisnika u jednom je trenutku bilo 'ghostano'. Što to znači? Dopisivali su se s potencijalnim partnerom ili izašli s njim, a kad je druga strana shvatila da joj to nije 'to', jednostavno se povukla. Prestala je odgovarati na poruke i nestala kao da je propala u zemlju.

Možda joj je bilo neugodno natipkati nešto nalik: Ej, mislim da od našeg druženja neće biti ništa ili Tražim nešto drugačije i jučer nisam osjetio/la klik jer se bojala kako će odbijena strana reagirati. Ignoriranje osobe stoga se čini kao bezbolna opcija - linija manjeg otpora kad njemu ili njoj nedostaje hrabrosti za pogledati istini u oči.

Image
Foto: Pexels

Reći da ipak nisi zainteresirana za daljnje druženje i komunikaciju nekad jest teško, no ostavljanje osobe s kojom si se viđala ili duže dopisivala na pročitanoj poruci ili blocku, nije fer. Odbijena strana ne zna što nije bilo u redu i gdje je pogriješila jer se do jučer činilo da je sve u najboljem redu. A očito nije bilo u redu – jer da je priča se ne bi tako naglo skončala.

Image
Greška kao lekcija

Netragom je nestao nakon nekoliko izlazaka? Evo razlog zašto

Koliko god da je danas rasprostranjen fenomen u kojemu jedna strana nestane bez objašnjenja, ipak postoje uljudni načini kako nekoga odbiti i iskreno priznati da on ili ona nije 'to' što si priželjkujemo. Nađeš li se u situaciji da nekoga poželiš ostaviti na seenu, sjeti se da je s druge strane osoba s osjećajima koja se možda nadala da će nešto biti od vašeg odnosa.

Naravno, uznemirava li te netko nakon što si mu rekla da je bolje da se ne čujete, blokiranje je dobrodošla opcija jer je tvoja sigurnost najvažnija. No, ako je druga strana prema tebi bila korektna i nije ti se zamjerila, onda zaslužuje normalan svršetak priče na jedan od ovih načina. Evo kako nekome priznati da ipak to nije 'to'.

Pošalji iskrenu poruku (ili nazovi)

Ako si s osobom provodila određeno vrijeme i izašla nekoliko puta, on zaslužuje znati što je posrijedi. To je pitanje poštovanja i pristojnosti i u većini je slučajeva bilo kakav iskren odgovor bolji od naglog nestajanja. Ako je osoba draga, ali jednostavno nisi osjetila 'kemiju', kreni s jednostavnom porukom poput: Cijenim vrijeme koje si izdvojio da me upoznaš, ali iz 'xy' razloga nisam zainteresirana za daljnje viđanje. Druga bi strana to trebala prihvatiti – možda će, doduše, reagirati burno i emotivno, no nema pravo propitkivati tvoj izbor i maltretirati te zbog njega. Naravno, govorimo o situacijama u kojima niste bili u vezi nego ste se tek vidjeli koji put. Tada ti prema drugoj strani nemaš nikakvu obavezu osim – poštovanja.

A ako si pak shvatila da ste tvoj 'match' i ti u različitim stadijima života i da tražite drugačiju vrstu odnosa, i to treba što brže iskomunicirati. Izdvoji neku njegovu vrlinu, ali budi iskrena. Hvala ti na ljubaznosti i humoru, ali trenutno tražim nešto drugačije – to bi mogao biti pristojan način udaljavanja od nekog.

Moguće je i da nekoga želiš udaljiti od sebe jer si u međuvremenu upoznala nekoga s kim si 'kliknula'. Takva situacija nije ugodna, no česta je jer danas ljudi nerijetko izlaze s više 'kandidata' pa putem odluče kojeg će izabrati. Bilo mi je drago upoznati te, no u međuvremenu sam upoznao/la nekog drugog tko mi više odgovaratakva će iskrena poruka biti dovoljno objašnjenje. Opet, drugoj strani možda neće biti to prihvatiti, no takve je stvari bolje iskomunicirati u ranim stadijima dejtinga.

U svakom slučaju, osoba koja te, očito, dovoljno ne privlači ima pravo znati zašto je vašoj kratkoj prići došao kraj.

Image

Predloži prijateljstvo (ako to želiš)

Ovo rijetko kad 'upali', no možda u tvom slučaju hoće. Osoba ti je draga i htjela bi se s njom nastaviti družiti, ali ne u romantičnom smislu? Predloži joj prijateljstvo. Moguće je da će odbiti tu opciju, ali tko kaže da se iz dvije-tri kave uz opuštenu komunikaciju ne može izroditi prijateljstvo ili poznanstvo. Ipak, pristane li osoba na platonski odnos, treba biti svjesna da ju on neće nužno dovesti do romantičnog odnosa – jednostavnije, treba biti sigurna u to da s tobom zaista može biti samo prijatelj i ne zavaravati se da će se iz toga nešto izroditi.

U suprotnom, bit će više štete nego koristi, posebice ako jedna strana gaji romantične osjećaje. Tada prijateljstvo nije pametna opcija.

Image
Foto: Pexels

Ne budi dvosmislena

Zna se dogoditi da osoba ni sama nije sigurna želi li ili ne nešto s osobom koja joj je prišla ili s kojom se čuje. Odvaži što želiš i budi direktna te se ne zavlači u priču u kojoj zapravo ne želiš biti, a ako te osoba zbog toga počne uznemiravati, makni se od nje ili je blokiraj.

Image
Foto: Pexels

A što kad ti netko priđe, a ti jednostavno nisi zainteresirana?

Podsjetili smo te na to što bi trebala učiniti osjetiš li da ti s osobom s kojom si izašla manjka kemije. No, vratimo se korak unaprijed. Kako odbiti nekoga tko ti je prišao u klubu, stanici ili nekom drugom mjestu? Možda već tada osjećaš da ne bi bilo pametno ulaziti u komunikaciju s njim, da je neugodan ili nasrtljiv – ili da jednostavno ne želiš razgovarati s tim strancem. Ne okolišaj i ne ulazi u razgovor nego kratko i jasno reci 'ne'. Nisi mu se dužna opravdavati niti bi on trebao prelaziti tvoje granice. Ništa mu nisi dužna.

Image
Foto: Profimedia.hr