Jeste li zaista sretni u vezi? Ovi znakovi to otkrivaju

Velika je razlika između 'biti sretan' i 'osjećati se ugodno'

Jeste li zaista sretni u vezi? Ovi znakovi to otkrivaju

 Iako je Shakespeare rekao da je ljubav slijepa, čini se da su danas mnogi tu frazu počeli uzimati zdravo za gotovo. Naime, sigurno imate barem jednu prijateljicu koja je u nezdravom odnosu i pitate se što uopće vidi u tom muškarcu. A možda ste i sami dio takvog odnosa.

Kad su takvi odnosi u ptanju, često inzistiramo na njima samo zbog navike ili ugode. Čak i ako odnos nije nezdrav, ali vas ne ispunjava, onda biste trebali ozbiljno razmisliti o tome ima li ga smisla nastaviti.

Imajte na umu da je ogromna razlika između 'biti sretan' i 'osjećati se ugodno'. Kad ste u vezi s nekim do koga vam je stalo, možda ste toliko zaslijepljeni nadom da će se stvari poboljšati da uopće i ne shvaćate da takav odnos nema smisla i da je ustvari nesretan.

Ako se pitate koji to znakovi otkrivaju jeste li uistinu sretni u odnosu, u nastavku vam navodimo neke od njih...

Foto: Unsplash

Povjerenje

Prva i najvažnija stvar i temelj svakog zdravog odnosa svakako je povjerenje. To svi znamo i često se o tome piše, no znate li uistinu što povjerenje uopće znači? U sretnom odnosu nikada ne biste trebali sumnjati u partnera i u njegove emocije, akcije i namjere. Ne biste trebali biti sumnjičavi niti pak raditi partneru nešto iza leđa. Isto tako, povjerenje u odnosu znači da se partneri uvijek i u svakom trenutku, bez obzira na situaciju, mogu osloniti jedno na drugo. Partner bi vam ujedno trebao biti i najbolji prijatelj s kojim možete razgovarati o apsolutno svemu i kojem možete povjeriti sve svoje najdublje tajne. Ako nije tako, odnos nema smisla.

Razumijevanje ljubavnog jezika onog drugog

Kad je u pitanju iskazivanje ljubavi i emocija, nismo svi isti niti je to cilj sretnog odnosa. Međutim, u zdravom i kvalitetnom odnosu vi morate znati na koji način vaš partner diše i i razumjeti njegov ljubav jezik i iskazivanje emocija, što god to značilo. Ljubav se može iskazati na mnoge načine, a često djela znače puno više od samih riječi. Važno je prepoznati sve one malo geste i radnje putem kojih vam partner iskazuje svoju ljubav. U najsretnijim odnosima, partneri jedno drugom pokazuju koliko im je stalo, ali i znaju pokazati jedno drugom zahvalnost tako da se druga strana osjeća najviše voljeno i cijenjeno.


Image

Sposobnost raspravljanja i postizanja kompromisa

Sigurno ste već čuli od psihologa i stručnjaka za odnose da je dobro ponekad posvađati se odnosno raspravljati s partnerom o onim temama gdje dolazi do neslaganja. Nemoguće je provoditi s nekim 24/7 i nikad se ne posvađati. Koliko god voljeli jedno drugo, svađe su dio svakog zdravog odnosa. Ipak, ako su svađe previše česte ili su žestoke, riječ je o nezdravom odnosu. U idealnom odnosu, trebali biste se potruditi da shvatite partnerovu perspektivu i njegove stavove vezane uz određene teme čak i ako se vi sami s time ne slažete. Iskreni razgovor, sposobnost postizanja kompromisa i razumijevanje su temelji svakog zdravog odnosa. Isto tako, oba partnera trebaju biti spremna reći 'oprosti' kada su u krivu. U odnosima koji posjeduju istinsku intimnost, partneru znaju jedno drugom komunicirati sve emocije – i dobre i loše.

Komunikacija

Sasvim je u redu imate grupu prijateljica s kojima možete popričati o svemu, no ipak partner bi vam trebao biti na prvom mjestu kad su iskreni razgovori i komunikacija u pitanju. Ako sve važne vijesti, nedoumice i emocije dijelite s prijateljicama, a ne s partnerom, to je znak da nešto nije u redu. Koliko god vam vaše prijateljice bile važne, partner bi trebao biti na prvom mjestu jer ipak s njim dijelite svoj život, a ne s prijateljicama. Najsretniji je onaj odnos kod kojeg su partneri jedno drugom ujedno i najbolji prijatelji.

Bez osuđivanja

Bez obzira na stavove, mišljenja i akcije koje pojedinac čini, partneri bi u odnosu trebali u potpunosti prihvatiti jedno drugo. Ako sami sebe uhvatite da se pretvarate ili da glumite samo kako biste udovoljili partneru, to je pogrešno i takvo ponašanje u zdravom odnosu nije prihvatljivo. Bez obzira na to koliko čudni vaši interesi i stavovi bili, partner bi vas u potpunosti trebao prihvatiti. Vrijedi i obrnuto. Savršen partner je onaj pred kojim možemo biti onakvi kakvi uistinu jesmo.

Hvalite partnera pred drugima

Kad drugima pričate o svom partneru, to bi trebale biti samo pozitivne i dobre stvari i trebali biste to činiti s oduševljenjem i radošću. Ako vas netko pita kako je, trebali biste prepričati nešto o njemu s osmijehom na licu. Ako pokušavate preokrenuti temu ili negativno pričate drugima o njemu, to je loš znak. Sve ono što vam se ne sviđa ili smatrate da nije u redu s njegovim ponašanjem, trebali biste raspraviti s njima nasamo, u četiri oka.


Image

Zahvalnost

Stručnjaci za veze tvrde da je ključ sretne i dugoročne veze upravo zahvalnost. Naime, trebali biste biti zahvalni na svom partneru te mu iz dana u dan pokazivati koliko ste sretni što ga imate u svom životu. U idealnom odnosu, tako ćete se odnositi nesvjesno. Ipak, s godinama i svim obavezama koje imamo često zaboravimo na one do kojih nam je najviše stalo te ih uzimamo 'zdravo za gotovo'. Zbog toga, vrlo je važno na umu imati tu zahvalnost i pokazivati je partneru baš svaki dan. Ne možete li pronaći razloge zbog kojih biste trebali biti zahvalni na odnosu koji imate, trebali biste zapitati sami sebe zašto uopće inzistirati na takvom odnosu.

Uzbuđenje

Iako oni leptirići u trbuhu nestanu nakon početne zaljubljenosti, koliko god  dugo bili zajedno između vas i partnera bi i dalje trebala postojati doza uzbuđenja i iskrice koje možete samo vas dvoje razumjeti. Iako neće stvari uvijek biti bajne i strastvene kao u romantičnim filmovima, trebali biste osjećati uzbuđenje i sreću kad je vaš partner u pitanju. Odnos bi vas trebao ispunjavati i činiti vas sretnom osobom te vam dati osjećaj da život uistinu ima smisla.

I za kraj, jedan odličan citat: ''U životu ima previše prosječnih stvari. Ljubav ne bi smjela biti jedna od njih'' pa svakako razmislite o tome.