8 znakova

Kako znati da si u jednostranoj vezi (i što učiniti u vezi toga)

Jednostrani odnosi mogu uključivati tvoj odnos s partnerom, ali mogu uključivati i druge međuljudske odnose, uključujući one s roditeljima, prijateljima i kolegama

profimedia-0360714119.jpg
Foto: Profimedia

Zdrave odnose karakteriziraju međusobno poštenje, povjerenje i predanost među ljudima. U jednostranoj vezi, međutim, često se čini kao da jedna osoba ulaže većinu energije i truda kako bi veza funkcionirala.

Image
Zanimljivo istraživanje

Tajna sretnih parova: Što je potrebno za uspješan odnos?

U ovoj vrsti odnosa jedna osoba se osjeća kao da je ona ta koja se brine oko odnosa i daje sve od sebe. Problem s bilo kojim jednostranim odnosom je taj što može biti iscrpljujuć i teško ga je održati na duge staze.

Iako jednostrani odnosi ne znače nužno da se jedna osoba iskorištava, oni često ukazuju na problem u komunikaciji ili kompatibilnosti između dvije osobe. Moguće je da jedan partner ne osjeća tako snažno vezu kao drugi, ili možda jedna strana još nije sigurna kako se osjeća u vezi s tim.

Koje su točno karakteristike i znakovi jednostranih odnosa i što trebaš učiniti ako se nađeš u takvoj vrsti odnosa - provjeri u nastavku.

Što je jednostrana veza?

Jednostrani odnos može se definirati kao neuravnotežen međuljudski odnos u kojem jedna osoba ulaže više energije ili gdje jedna osoba ima više kontrole. Ova neravnoteža može biti jedan od mnogih čimbenika, poput toga da je jedna osoba predanija ili da je jedna osoba više zainteresirana za vezu.

U zdravoj, uravnoteženoj vezi znaš da se možeš osloniti na drugu osobu i znaš gdje stojiš s njom. Međusobni, ravnopravni odnosi osiguravaju stabilnost i sigurnost.

U jednostranoj vezi, jedna osoba obavlja većinu posla, bilo da je to financijski, fizički, emocionalno ili mentalno. U romantičnoj vezi to može uključivati jednu osobu koja pokreće većinu komunikacije, planira većinu zajedničkih aktivnosti ili se brine o većini dužnosti koje bi par trebao ravnopravno dijeliti.

shimmer fallback

Znakovi jednostrane veze

Jednostrani odnosi mogu biti u različitim oblicima. To može uključivati tvoj odnos s partnerom, ali može uključivati i druge međuljudske odnose, uključujući one s roditeljima, prijateljima i kolegama. Neki od znakova jednostranog odnosa na koje treba obratiti pažnju su:

Pokrećeš veliku većinu aktivnosti i komunikacije

Druga osoba rijetko je ta koja će doći i uspostaviti prvi kontakt. Umjesto toga, od tebe se očekuje da započneš gotovo svaki razgovor, pokreneš gotovo sve interakcije i planiraš značajnu većinu onoga što radite zajedno.

shimmer fallback

Moraš sama donositi većinu važnih odluka u vezi

Druga osoba ti može reći da joj nije stalo ni na koji način ili može jednostavno odbaciti odgovornost za donošenje važnih odluka. U svakom slučaju, ti si ta koja nosi težinu glavnih izbora na svojim leđima uz minimalan doprinos ili ulaganje druge osobe.

shimmer fallback

Ti si ona koja se mora ispričati

Nakon sukoba ili svađe, druga osoba rijetko preuzima odgovornost za svoje postupke ili se iskupljuje za štetu koju je učinila. Umjesto toga, ti si obično ta koja kaže da ti je žao kako biste riješili problem.

shimmer fallback

Žrtvuješ sve da bi druga osoba bila sretna

Možda ćeš se osjećati kao da moraš zanemariti svoje želje i potrebe jer si sama zauzeta održavanjem veze.

shimmer fallback

Imaš osjećaj nesigurnosti i nisi baš sigurna gdje stojiš

Kada se čini da drugoj osobi nije stalo ili ne ulaže puno truda, počinješ sumnjati u njezine namjere, predanost i ulaganje u vezu.

shimmer fallback

Loša komunikacija

Možda se osjećaš kao da te druga strana ne sluša, da je nije briga ili da zapravo ne razumije što misliš kada govoriš. Kada komunicirate, osjećaš se nezadovoljno i neispunjeno.

shimmer fallback

Imate neuravnotežene financijske doprinose

Ti si ta koja moraš platiti sve svoje zajedničke troškove i, u mnogim slučajevima, očekuju se od tebe da platiš svoje financijske obveze.

shimmer fallback

Izmišljaš isprike

Često se opravdavaš zašto druga osoba ne pridonosi vezi. Druga osoba često ima loš dan ili se nosi sa stresom koji je sprječava da bude tu za tebe.

shimmer fallback

Zaključak

Zapravo, u jednostranoj vezi jedan partner vodi gotovo svaki aspekt veze. To uključuje aktivnosti u kojima se zajedno bavite i kada se te aktivnosti odvijaju. To se također može vidjeti u prijateljstvima ili između ljudi koji tek izlaze na spojeve.

Zbog te neravnoteže, osoba koja obavlja sav posao često počinje osjećati ogorčenost, što može biti emocionalno i fizički iscrpljujuće. Ako misliš da je bilo koji odnos u tvom životu jednostran, važno je provjeriti jesu li obje strane podjednako uložene u njega ili ne.

shimmer fallback

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.