Istraživanja pokazuju da muževi stresiraju svoje žene više od djece, a razlozi su dosta ozbiljni

Žene imaju ogroman teret: posao, roditeljstvo, obveze i brak, a zbog svog tog stresa češće osjećaju glavobolju, umor i frustriranost

Istraživanja pokazuju da muževi stresiraju svoje žene više od djece, a razlozi su dosta ozbiljni

Nije iznenađenje da udane žene s djecom doživljavaju više stresa nego one bez partnera i djece. Iznenađujuće ili ne, muževi doprinose stresu svoje partnerice više nego djeca.

Naime, prema istraživanju, 46 posto žena naglašava da im djeca stvaraju manje stresa od muževa, a ta tvrdnja uopće nije povezana s nevjerom ili zlostavljanjem.

Image

Savršeni partneri: Ovi znakovi poznati su kao najbolji muževi horoskopa

Muž kao još jedno dijete

Istina je da se punomuškaraca ponaša poput djece sve dok ne dođu oko 43. godine. To se izražava ne samo u njihovom neozbiljnom stavu prema nekim pitanjima i njihovom ponašanju, već i u njihovoj interakciji s djecom. "Sedmogodišnjak će biti sedmogodišnjak. Ali 35-godišnjak koji se ponaša kao sedmogodišnjak je, naravno, stresnije jer bi trebao znati bolje", rekla je jedna od ispitanica tijekom ovog istraživanja. 

Jako često se tate zabavljaju i igraju sa svojom djecom. Kao posljedica toga, očevi se često doživljavaju kao prijatelji, odmor i suučesnici sa zabavnim idejama koji dopuštaju sve. Majke se više bave pitanjima koja se odnose na odgoj, disciplinu, zdravlje i obrazovni razvoj djeteta. Osim toga, žene više prate svakodnevnu rutinu djece, daju im upute i zabranjuju nepodopštine. Zauzvrat, mame često izgledaju (i zvuče) kao 'zločesti policajac'. To utječe na njihov odnos s djecom i može dovesti do sukoba između samih roditelja.


Image


(Foto: Depositphotos)

Kućanski poslovi mogu postati previše samo za jednu osobu

Istraživanje je pokazalo da jedna od pet mama kaže da nema dovoljno pomoći od supružnika, što je jedan od glavnih izvora svakodnevnog stresa. Žene kod kuće troše više vremena na kućanske poslove, dok muževi više vremena provode opuštajući se. Ženske dužnosti uključuju ne samo kuhanje i čišćenje, već i plaćanje računa, kupovinu namirnica i planiranje proračuna. Ove su aktivnosti vrlo važne za potpornu strukturu obitelji, ali mogu postati previše za samo jednu osobu.

Ovo nije najlakši i najugodniji posao. Bavljenje kućanskim poslovima donosi i jednom i drugom spolu više stresa nego uredski posao jer se tamo osjećaju više cijenjenima. A ako se žena sama brine za domaćinstvo, naravno, njezin stres se povećava.

Osjećaj krivnje i nedostatak slobodnog vremena

S obzirom na sve spomenute obveze koje većina žena ima, nije čudno da se često osjećaju kao da im nedostaje slobodnog vremena. Pogotovo ako uz sve rade posao na puno radno vrijeme. Navečer, nakon posla, trebaju obratiti pažnju na svakog člana obitelji i obaviti sve svoje kućanske poslove. Taj osjećaj dovodi do - stresa. Žene pokušavaju učiniti sve u 24 sata, ali zbog žurbe se ponekad mogu dogoditi pogreške.

Odgovornost za djecu, muža i kućanstvo, nažalost, još uvijek često ostaje na ženi, i ona se može osjećati krivom kad nešto pođe po zlu, a stres može biti uzrokovan krivnjom. Jedna od ispitanica je kao svojevrsni zaključak rekla: "Osjećam se kao da sam sama u roditeljstvu, jer često nedostaje doprinos mog supruga. To me stresira, jer kad nešto pođe po zlu, ja sam kriva i sve pada na mene."