Intimni odnosi za vrijeme menstruacije? Imamo odgovore na sva pitanja

Za vrijeme mjesečnice ne znači da žena treba odustati od seksa, ali ovaj period u mjesecu nosi neka svoja pravila

Intimni odnosi za vrijeme menstruacije? Imamo odgovore na sva pitanja

Iako nema ništa loše u seksualnim odnosima tijekom mjesečnice, razumljivo je da možda imaš neka pitanja vezano za zdravlje i postoje li ograničenja, ali i na što treba paziti. Koje su prednosti i nedostaci vezani za seks tijekom menstruacije?

Image

Što se događa s tijelom kada dugo nema intimnih odnosa?


Ovo sve bi trebala znati - dobre i loše strane -  pa ti donosimo ti odgovore na najčešća pitanja.

Za veliku većinu žena odgovor je da. "Ljudi se brinu zbog toga, ali to je potpuno u redu. S medicinske točke gledišta, nema ništa loše u spolnim odnosima kada žena ima menstruaciju", kaže prof. ginekologije Lauren Streicher s Medicinskog fakulteta Feinberg.

Ipak postoje neke rijetke iznimke."Za one koji su pozitivni na hepatitis, HIV ili imaju spolno prenosive bolesti, postoji veća mogućnost prijenosa bolesti koja je povećana zbog prisutnosti krvi. Menstrualna krv je drukčija od 'obične' krvi koja prolazi venama i arterijama, ali još uvijek postoji mogućnost prijenosa", objašnjava ginekologinja Jessica Shepard za Health. Budući da je cerviks otvoreniji povećava se rizik od infekcije, kaže Tara Ford, pomoćnica liječnika iz Medicinskog centra za žensko zdravlje u New Yorku. Kako objašnjavaju dalje, važno je koristiti kondom ako nisi sigurna u zdravstveni status svog partnera.

Ali sve u svemu, "gledano s medicinske strane u redu je imati spolne odnose za vrijeme menstruacije", kaže prof. Mary Jane Minkin Medicinskog fakulteta Yale za Health.


(Foto: Pixabay)

Mogu li ostati trudna tijekom mjesečnice?

Tehnički da, ali nije baš uobičajeno. Ipak, ako ne želiš začeti bilo bi dobro koristiti zaštitu, a kondom također može zaštititi i od spolno prenosivih bolesti. Kako dalje kaže stručnjakinja, "šanse da dođe do začeća su vrlo blizu nuli", objašnjava dr. Streicher. Ali treba biti siguran da se radi o menstruaciji jer ponekad može doći do krvarenja tijekom ovulacije. "Neke žene mogu misliti da imaju menstruaciju jer imaju krvavi iscjedak i misle da mogu imati nezaštićeni seks, a nije tako. To može biti krvarenje tijekom ovulacije - toga žene moraju biti svjesne", dodaje. 

Također je važno: vrijeme kada imaš spolni odnos. To znači da ako imaš spolni odnos na kraju menstruacije, spermiji ostaju u tebi do pet dana, a ako ovuliraš ranije postoji mala šansa da bi mogla ostati trudna. "Nije vrlo vjerojatno, ali je moguće", dodaje.

Image


(Foto: Pixabay)

Koje su dobre strane seksa tijekom menstruacije?

Zapravo postoji prilično puno pluseva koje trebaš imati na umu kada je riječ o seksu tijekom menstruacije. Kao prvo, mogla bi imati manje grčeva koji su uobičajeni kod mnogih žena tijekom mjesečnice. Grčevi su posljedica kontrakcija maternice kako bi izbacila svu krv, objašnjava liječnica Christine Greves. "Mišići maternice se također skupljaju kada žena doživi orgazam", kaže za Health. Nakon seksa se možeš osjećati bolje. Istodobno, orgazam pokreće oslobađanje endorfina za koji se smatra da pomaže kod ublažavanja bolova.
(Foto: Pixabay)

Također, neke žene mogu imati veću zainteresiranost za seks zbog hormona. To je zato što su estrogen i testosteron vrlo niski prvi dan mjesečnice, ali počnu rasti do trećeg dana. "Neke žene kažu da osjećaju veće uzbuđenje i da su osjetljivije u tom periodu", dodaje Ford. Menstrualna krv također može biti prirodni lubrikant što će povećati užitak.

Seks može smanjiti i trajanje menstruacije. Iako nije dobro proučeno, u teoriji dr. Streicher kaže da će orgazam pomoći da se menstrualna krv izbacuje brže. "To bi ti moglo olakšati menstruaciju, samo zato što se maternica skuplja i izbacuje krv", kaže ona.

Koje su negativne strane intimnih odnosa tijekom mjesečnice?

Naravno, kao i kod svake druge stvari u životu, postoje pozitivne i negativne strane seksa tijekom mjesečnice. Neki nedostaci, poput nereda, očigledniji su od drugih, objašnjava dr. Streicher. Kako biste što više uživali u seksu u ovom periodu samo obratite pažnju na neke sitnice. Stavite ručnik na plahte kako biste na kraju imali što manje posla oko čišćenja. Najbolji položaj je misionarski jer će doći do manjeg izbacivanja menstrualne krvi. 

No, postoji još jedna važna stvar ako koristiš tampone tijekom mjesečnice. Ako si izvadila tampon neposredno prije seksualnog odnosa postoji mogućnost da se rodnica isuši i da će vam biti potreban lubrikant.

Naravno, na kraju kao i svemu u životu i kod seksa tijekom menstruacije vrlo je važno da partneri dobro komuniciraju i da su svjesni svih pozitivnih i negativnih strana, a uz dobru komunikaciju užitak će svakako biti veći.


(Foto: Pixabay)