Zdravstveni problemi

Erektilna disfunkcija - problem u spavaćoj sobi o kojem se rijetko govori

Zabrinuta si zbog njegove nezainteresiranosti ili drugih promjena u vašem seksualnom životu? Možda je vrijeme da on ipak razmisli o posjetu liječniku

profimedia-0323144348.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Intimni trenuci koje žena dijeli s muškarcem vrlo su važni za vezu i zdrav seksualni život. No, iako se govori često govori o zdravlju žene i muško zdravlje je jako bitno za kvalitetan seksualni život.

Image
Tajne iz spavaće sobe

Najčešći problemi zbog kojih parovi idu seksualnim terapeutima


Na primjer, ako se njegova seksualna želja naglo smanjila ili primjećuješ da češće ide u kupaonicu, dobiva na težini ili su mu se povećale grudi, možda se radi o nedijagnosticiranim zdravstvenim problemima. Također se ne smije zaboraviti da se brojni zdravstveni problemi spolnog i reproduktivnog zdravlja mogu razviti u bilo kojim godinama.

Američke statistike pokazuju da muškarci u odnosu na žene puno rjeđe odlaze na redovite liječničke preglede. No, budući da žene donose većinu odluka o zdravstvenoj skrbi u obitelji imaju veliki utjecaj. Također je važno da muškarci znaju da postoje učinkoviti zdravstveni tretmani za seksualne i reproduktivne probleme poput problema s prostatom, erektilne disfunkcije, neplodnosti, zakrivljenog penisa ili nedostatak testosterona.

"Muškarci moraju znati da im liječnik može pomoći da se izliječe", objašnjava liječnik i znanstvenik Stanton Honig s Yalea. U nastavku pročitaj što sve može utjecati na erektilnu difunkciju i kada je važno da se muškarac javi liječniku:

Problemi sa srcem mogu biti uzrok problema

Dogodile su promjene u spavaćoj sobi? Onda je važno promisliti događa li se to često ili vrlo rijetko. No ako muškarac iznenada ne može postići ili zadržati erekciju dovoljno dugo, onda se oboje trebate zabrinuti. Iako se može raditi i o problemima u vezi, moglo bi postojati i drugo objašnjenje - zdravstveno stanje koje je poznato pod nazivom erektilna disfunkcija.

Simptomi erektilne disfunkcije mogu biti:

 • problemi s erekcijom
 • problemi s održavanjem erekcije
 • smanjena seksualna želja

Procjenjuje se da 50 posto muškaraca u dobi od 40 do 70 godina ima ovaj problem. Iako učestalost raste s godinama, mogu ga imati i mlađi muškarci. Erektilna disfunkcija znači da muškarac više od polovice vremena nije u stanju postići ili održati dovoljno čvrstu erekciju tijekom seksa. Normalno je da će se ponekad pojaviti takav problem i da će se muškarac onda osjećati neugodno i pod stresom.

Image
Foto: Unsplash

"Često ako muškarac jednom u spavaćoj sobi ne uspije, to se može ponoviti i postati samoispunjavajuće proročanstvo. Muškarci mogu čak izbjegavati seksualne aktivnosti zbog straha od neuspjeha u spavaćoj sobi", kaže dr. Kellner za Yale Medicine.

"Muškarci ne bi trebali izbjegavati razgovor o ovom problemu s liječnikom jer bi to mogao biti simptom nekih ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući probleme sa srcem. Neke srčane bolesti utječu na sposobnost erekcije", kaže dr. Kellner.

Fizički i psihički uzroci

Seksualno uzbuđenje kod muškaraca je složen proces koji uključuje mozak, hormone, emocije, živce, mišiće i krvne žile. Erektilna disfunkcija može biti rezultat problema s bilo kojim od ovih. Isto tako, stres i zabrinutost za mentalno zdravlje mogu uzrokovati ili pogoršati erektilnu disfunkciju.

Image
Foto: Unsplash

Ponekad kombinacija fizičkih i psihičkih problema uzrokuje erektilnu disfunkciju. Na primjer, manje fizičko stanje koje usporava seksualni odgovor može uzrokovati tjeskobu oko održavanja erekcije. Nastala tjeskoba može dovesti do ili pogoršati erektilnu disfunkciju.

Fizički uzroci erektilne disfunkcije

U mnogim slučajevima, erektilna disfunkcija je uzrokovana nečim fizičkim. Uobičajeni uzroci uključuju:

 • srčana bolest
 • začepljene krvnih žila (ateroskleroza)
 • visok kolesterol
 • visoki krvni tlak
 • dijabetes
 • pretilost
 • metabolički sindrom - stanje koje uključuje povišen krvni tlak, visoku razinu inzulina, tjelesnu masnoću oko struka i visok kolesterol
Image
Foto: Unsplash
 • određeni lijekovi
 • pušenje
 • alkoholizam i drugi opijati
 • poremećaji spavanja
 • liječenje raka prostate ili povećane prostate
 • operacije ili ozljede koje utječu na područje zdjelice ili leđnu moždinu
 • nizak testosteron

Psihološki uzroci erektilne disfunkcije

Mozak igra ključnu ulogu u pokretanju niza fizičkih događaja koji uzrokuju erekciju, počevši od osjećaja seksualnog uzbuđenja. Brojne stvari mogu ometati seksualne osjećaje i uzrokovati ili pogoršati erektilnu disfunkciju. To uključuje:

 • depresija, anksioznost ili druga stanja mentalnog zdravlja
 • stres
 • problemi u vezi zbog stresa, loše komunikacije ili drugih briga

Što se može učiniti?

Prije svega, vrlo je važno razgovarati o onome što se događa. Muškarac se može osjećati vrlo nelagodno zbog toga što ne može pružiti ženi seksualno uzbuđenje ili zato što nije tako snažan kao nekad. Pritisak koji će vjerojatno osjećati kako bi sljedeći put bio bolji neće mu pomoći ni psihički ni seksualno.

Ako se problemi s erekcijom često događaju vrlo je važno posjetiti urologa. Problemi s erektilnom disfunkcijom mogu motivirati muškarca da ode liječniku na pregled. To je prilika da se pozabavi ne samo seksualnim problemima, već i svim zdravstvenim problemima koje bi mogao imati.

Image
Foto: Unsplash