Zlostavljanje u vezi

Prepoznaj ih i bježi: Najčešći znakovi emocionalne ucjene u vezi

Emocionalna ucjena oblik je zlostavljanja i manipuliranja u vezi, a ako sumnjaš na to da te partner emocionalno ucjenjuje, to možeš prepoznati kroz ova četiri znaka

profimedia-0166763982.jpg
Foto: Profimedia.hr

Čak i zdravi odnosi mogu se suočiti s izazovima, a u idealnom slučaju, dobra i zdrava veza je ona koja obje strane potiče da izrastu u najbolje verzije sebe. Međutim, ponekad ljudi počnu iskorištavati drugu osobu u vezi, sa psihičkim zlostavljanjem i kontrolirajućim ponašanjem poput emocionalne ucjene. Ukratko, pretvaraju se u nasilnike, iako se to na prvu možda tako ne čini.

Ali za razliku od vrste zlostavljanja s kojim se susrećemo u školi ili na internetu, ovo su nasilnici s kojima imamo dublji odnos jer smo, na kraju krajeva, ipak s njima u vezi. Jesi li u vezi u kojoj se osjećaš kao da tvoje potrebe nisu važne, a pritom imaš osjećaj da te netko guši i kontrolira? Ne možeš izraziti svoje prave osjećaje i tvoje se emocije zanemaruju? To su znakovi da možda imaš problema s emocionalnim ucjenjivačem.

Image
Bježi glavom bez obzira

Suptilni znakovi koji pokazuju da si možda u emocionalno toksičnoj vezi

Kao što je objašnjeno u članku objavljenom u časopisu "Couple and Family Psychology: Research and Practice", emocionalna ucjena je oblik ponavljajuće emocionalne manipulacije u kojoj počinitelj prijeti da će povrijediti ili napustiti njemu ili njoj blisku osobu, a pritom u toj osobi izaziva pokornost, strah, obvezu ili krivnju. Emocionalni ucjenjivači kontroliraju i manipuliraju drugima jer se sami osjećaju bezvrijednima, a budući da se ne znaju nositi sa svojim pravim osjećajima, drugu osobu pokušavaju spustiti na svoju razinu.

Image

Drugim riječima, emocionalna ucjena obično uključuje situacije u kojima ti netko, tko ti je dovoljno blizak da zna tvoje slabosti i koristi ih protiv tebe, često prijeti i u tebi izaziva osjećaje straha, obveze i krivnje, bilo neizravno ili izravno, kako bi dobio ono što on želi. A ako sumnjaš na emocionalnu ucjenu u svojoj vezi, ovo su neki od glavnih znakova po kojima ćeš ju prepoznati.

Partner ti stalno nabija osjećaj krivnje

U zdravoj, stabilnoj vezi uvijek postoji ravnoteža između davanja i uzimanja. Ali tvoj partner, emocionalni ucjenjivač, može te neizravno početi podmićivati darovima pa se s vremenom počneš osjećati dužnom. Iskoristit će tvoju dobru prirodu i velikodušnost, ponekad a da ti to ne primijetiš, kako bi dobio nešto zauzvrat. Možda će ti prijetiti frazama poput: "Nakon svega što sam učinio za tebe, ne mogu vjerovati da nećeš učiniti to za mene." ili "Ako to ne učiniš, očito me ne voliš toliko koliko sam mislio."

Image

Jako si pažljiva oko toga što ćeš reći, samo kako bi izbjegla sukob

Toliko toga se već dogodilo u vašoj vezi da, umjesto da uzvratiš udarac, popuštaš mu jer se bojiš. Može biti da mu udovoljavaš kada razgovaraš s njim ili ne izgovaraš neke stvari koje možda želiš reći, iz pukog straha. Zbog napetosti koju emocionalno ucjenjivanje uzrokuje u vezi, nemoguće je imati jasne, otvorene linije komunikacije. Umjesto toga, vrlo pažljivo biraš riječi, dajući sve od sebe da izbjegneš sukob, prijetnje ili drugi oblik manipulativnog ponašanja.

Image

On manipulira tobom kroz izravne i neizravne prijetnje

Tvoj partner u svojoj manipulaciji može biti toliko šarmantan, a njegove kontrolirajuće riječi mogu biti toliko suptilne da nećeš ni primijetiti da manipulira tobom, a kamoli prepoznati da tim riječima on implicira na prijetnje. Emocionalni zlostavljači to često rade u obliku neizravnih prijetnji, kada kažu da će te povrijediti ili čak povrijediti sebe ako ne učiniš ono što se od tebe traži, a to mogu biti i izravne prijetnje, primjerice ako ti kažu: "Ako ne otkažeš svoje planove i ne ostaneš kod mene ovaj vikend, prekidamo."

Image

Njegovo kontrolirajuće ponašanje stalno se ponavlja

Emocionalno ucjenjivanje kod tvog partnera nije samo izolirani incident - ono se ponavlja, a on uvijek iznova koristi iste taktike kako bi te izmanipulirao da poklekneš pred njegovim zahtjevima. To je njegov način da u tebe utjera strah da ne možeš razgovarati s njim, a da se pritom ne osjećaš nedostojno ili uplašeno. Ponavljajući ovo ponašanje, to postaje pravi oblik zlostavljanja, jer te polako slomi, pa ni ne shvaćaš da te neprestano ucjenjuje ili se osjećaš kao da si toliko duboko zaglibila u tako toksičnu vezu da više ne znaš kako se izvući.

Image