TEŠKO JE SEBI PRIZNATI

Je li flert prevara? Pet znakova da si 'zagazila' u emocionalnu aferu

Iako mnogi preljub shvaćaju kao seksualni čin s nekim drugim, prevara može biti i emocionalna. Čak i bezazlen flert sa zgodnim kolegom ili prijateljem sklizak je teren koji može eskalirati u aferu

profimedia-0295625994.jpg
Foto: Profimedia

Prevara je jedan od najčešćih razloga prekida veze i rastave braka, no svatko je tumači na svoj način. Jedni kažu da preljub znači intimni odnos s trećom stranom, a neki tvrde da prevara ne mora biti seksualne prirode. Pod pojmom prevare oni razumijevaju prisan dodir, učestalo slanje poruka ili povezivanje s nekim ili nekom na razini višoj od prijateljstva. I zaista, nisi 'varalica' samo kad s ljubavnikom legneš u krevet nego to možeš postati i puno ranije - i svog partnera emocionalno prevariti, a da toga nisi ni svjesna.

Možda šarmiraš kolegu na poslu i čekaš svaki slobodan trenutak kako bi s njim razgovarala i zbližila se. Ili se pak javljaš bivšem ili starom prijatelju da ga pitaš kako je, no s vremenom ti se čini da prema njemu gajiš neke osjećaje.

Je li to prevara? ''Flert se ne smatra prevarom, no to je sklizak teren jer može prerasti u nešto više i poprimiti karakteristike preljuba'', kaže dr. Susan Krauss Whitbourne, profesorica psihologije na Sveučilištu Massachusetts Amherst za portal Women's Health.

Image
Foto: Profimedia

Kad kaže flert, misli na sve one poglede, razgovore i signale kojima pokušavamo privući nečiju pažnju u romantičnom smislu. Samo zato što flertaš s nekim trećim, ne znači da iniciraš seks ili namjeravaš prevariti partnera, no na dobrom si putu da poljuljaš svoju vezu ili brak.

Tim malim signalima s vremenom možeš preći u sivo područje emocionalne prevare, odnosno izuzetne emocionalne privrženosti s kolegom s posla, prijateljem ili frajerom kojeg si nedavno upoznala. Time urušavaš temelje svoje veze jer tvoj partner za tu bliskost ni ne zna - tim više ako na početku veze niste ustvdili granice ponašanja koja su vam prihvatljiva.

Naravno, to ne znači da ne smiješ razgovarati s drugim muškarcima samo zato što si u vezi, no postoje znakovi koji daju naslutiti da si prešla granicu i da lagano ušetavaš u ljubavni trokut. Evo u kojim situacijama to vrijedi.

Tvoj partner ni ne zna s kim flertaš

Skrivanje ovakvih stvari od partnera nije dobro jer otvara put preljubu. Teško je očekivati da će ti veza biti iskrena, uzajamna i da će napredovati ako od partnera skrivaš takvo što. To znači da su vam temelji poljuljani i da postoji problem. Potraje li taj flert i ti uvidiš da ti se taj frajer sviđa, već si zagazila u emocionalnu prevaru. Zapitaj se zašto se ne usudiš priznati da koketiraš s nekim novim - je li to zato što misliš da su ti mali signali nevažni i da od toga neće biti ništa u seksualnom smislu? Ili zato što te strah partnerove reakcije kad bi saznao da je 'u igri' netko treći? Čim te strah priznati partneru kako stvari stoje, znači da nešto skrivaš. A to nije dobro jer si onda zaista prešla granicu 'bezazlena' flerta.

Počneš li osjećati da tvoje koketiranje ruši povjerenje u tvojoj vezi, očigledno je da je vrijeme da prestaneš.

Image
Foto: Profimedia

Emocionalno si bliža s njim nego s partnerom

Postoji razlika između povremenog flerta - komplimenta, smiješka i pogleda - i zbližavanja na emocionalnoj razini. Samo zato što se nasmiješ kolegi, ne znači da varaš svog partnera, no osjetiš li da između vas postoji privlačnost i razumijevanje - e, tu nastaje problem. Još je gore ako s tom trećom stranom dijeliš sve što si donedavno s partnerom ili imaš osjećaj da te tip poznaje bolje od muškarca s kojim si u vezi. Pronalaziš li se u ovome, zapitaj se o kvaliteti svoje veze i čega ti manjka u njoj. Podrške, zdrave komunikacije ili strasti? Zašto se uopće zbližavaš s nekim drugim i kakve su ti namjere? Neke stvari jednostavno trebaš raščistiti i preispitati svoje postupke.

U redu je s kolegom posla ili prijateljem podijeliti jednu vijest, no shvatiš li da bi radije sve rekla njemu nego svom partneru, možda je tvojoj vezi odzvonilo. Radije to iskomunicirajte na vrijeme.

Image
Foto: Pexels

Stalno flertaš

Flerta se ne odričeš čak ni kad si u vezi? Imaš li potrebu tražiti pažnju od drugih i davati im signale, vrlo vjerojatno nisi spremna za dugoročnu vezu, predanost i iskrenost. Ako ste se dogovorili da ste službeno par i da nema mjesta za nekog drugog, čini se da kršiš taj dogovor. Možda ta veza ne zadovoljava tvoje potrebe ili niste na istoj valnoj duljini. Prekinite prije nego što bude prekasno jer očito to nije to.

Image
Foto: Profimedia

S frajerom s kojim flertaš imaš interne fore

Razumijete se kao da ste zajedno jer ste se skroz zbližili. To nije dobar znak i ne - to nije 'samo flert'. Čim osjetiš da si privrženija nekom drugom negoli svom partneru, to je znak za uzbunu. Gaziš u prevaru. Zapitaj se bi li s tim frajerom stupila i u intimni odnos? Iako si sad u sivom polju emocionalne prevare, možda postoji mogućnost da biste otišli korak dalje - za što nema opravdanja.

Image
Foto: Pexels

Kad si sa svojim partnerom, razmišljaš o nekom drugom

Ako misliš o tom kolegi s kojim si se zbližila čak i onda kad si s partnerom, prešla si granice. Zamišljaš li se u seksualnom odnosu s drugim ili uviđaš da sadašnji partner nije ono što bi željela, ne ignoriraj tu situaciju. Priznaj sebi kako stvari stoje i zapitaj se čime nisi zadovoljna u svom odnosu. Čak i ako trenutno 'samo flertaš', pitaj se zašto to činiš i koliko si blizu toga da privrženost s drugim eskalira.

Kad to raščistiš sa sobom, iskreno razgovaraj s partnerom o granicama ponašanja i budućnosti odnosa. Flert se isprva čini kao mala ili nevažna stvar, no partner ima pravo znati u kakvom je stadiju vaša veza. Umjesto kršenja granica i povrede osjećaja, možda je bolje da svatko krene svojim putem.

Pogledaj video: Kako reći 'ne' i prihvatiti odbijanje?