Ups, neugodnjak!

Nezgodna situacija: Što kad vas dijete uhvati u strastvenim trenucima?

Iako se svi roditelji nadaju da ih dijete nikad neće uloviti u 'akciji', spletom okolnosti to bi se ipak moglo dogoditi. Vjerojatno će vam biti strašno neugodno, no trebate ostati smireni, a objašnjenje prilagoditi djetetovoj dobi

pexels-alena-darmel-7642201.jpg
Foto: Pexels

Kad ste bili mlađi sve je 'prštalo' od strasti i mogli ste se nesmetano prepustiti jedno drugome. A onda je stiglo dijete i stvari su se malo promijenile. Naravno, rođenje djeteta ne znači da je je vašim intimnim trenucima odzvonilo - upravo suprotno, seks će vas zbližiti i opustiti, a u svakoj dobi nosi brojne zdravstvene prednosti.

No kad su tu djeca, 'igrice' se često moraju planirati. Dijete je kod bake, djeda ili prijatelja, na treningu je, zaspalo je - sve su to prigode koje koristite za brzinski seks koji vam je baš zato slađi.

Image
Roditeljska dilema

Burna rasprava: Trebaju li roditelji zaključavati vrata spavaće sobe noću?

Što to mama i tata rade?

Tako je bilo i te večeri. Ušuškali ste dijete, bila si uvjerena da je zaspalo, a onda ste se posvetili jedno drugome. Zatvorili ste vrata i 'bacili' se na posao. A onda - iznenada - dijete se probudilo jer je trebalo na wc ili vas je htjelo nešto pitati. Provirilo je kroz vrata i vidjelo vas je 'u akciji'. U svakom slučaju, radi se o neugodnoj situaciji jer vjerojatno ni sama ne znaš kako reagirati. Prije nego što se krenete izmotavati i tražiti razna objašnjenja što su to mama i tata radili, ostanite smireni i zapitajte se što je dijete točno čulo i vidjelo.

I dok bebe nisu sposobne percipirati seksualnost, vrtićka bi se djeca mogla preplašiti, školarci bi vas mogli ispitivati što je to bilo, a tinejdžeru bi saznanje da njegovi roditelji vode ljubav moglo biti smiješno pa i gadljivo.

Image

Naravno da je i za djetetovo i za vaše dobro bolje da privatnost ostaje privatnost, no postoji šansa da tvoj partner i ti svjedočite ovakvom scenariju - posebice živite li u malom stanu. Psihijatrica Lea Lis, autorica knjige 'No Shame: Real Talk With Your Kids About Sex, Self-Confidence, and Healthy Relationship' za portal She Knows otkrila je što učiniti u takvoj situaciji.

Budite iskreni

Možete smišljati izgovore da ste zajedno tražili mobitel koji je pao iza kreveta ili vježbali, no stručnjaci se slažu da je bolje jednostavno reći da mama i tata trebaju vremena za sebe i da se maze na odrasli način kako se maze oni koji se vole. Ovisno o dobi, dijete treba znati da tata nije naudio mami (ili obratno). Svjedoči li dijete samo jednom ovakvoj sceni, to mu neće ostaviti traume, ali kontinuirano izlaganje seksualnim aktivnostima odraslih ili golotinji smatra se seksualnim zlostavljanjem.

U slučaju kad dijete slučajno 'uleti' roditeljima, dr. Lis zagovara iskren pristup: "Otvoren i iskren razgovor s djecom o seksu je sjajna stvar i nemojte lagati i govoriti da ste se 'hrvali' ili 'izvodili jogu", kaže Lis. Smirena reakcija doprinijet će djetetovom zdravom razumijevanju seksualnosti.

Ako mu pak kroz cijelo odrastanje govorite da je vođenje ljubavi nešto loše, veće su šanse da će se u mladenačkoj i odrasloj dobi suočiti s barijerama. Naravno, treba znati da su intimni trenuci nešto što čine odrasli i ne morate se opravdavati u detalje.

Image
Foto: Pexels

'Mama i tata moraju imati privatnost'

Greška je praviti se da se ništa nije dogodilo. Umjesto toga iskoristite ovu situaciju kao priliku za usvajanje lekcije o važnosti privatnosti i poštivanja granica. Sasvim je uobičajeno da kao supružnici trebate vrijeme za sebe pa pokušajte uvesti pravilo kucanja na vrata - nešto tipa: ''bez ulijetavanja, molim''. Tako dijete uči da je važno poštovati pravila i privatni prostor.

Moguća je i opcija zaključavanja vrata spavaće sobe jer ćete time eliminirati mogućnost ove nezgodne situacije. Također, prije nego što dijete ode na spavanje, posvetite mu se, budite uvjereni da je zaspalo pa tek onda prionite jedno drugome. I naravno, pripazite na zvukove.

Image
Foto: Pexels

A što ako vas uhvati dok ste goli?

I u ovoj je situaciji važno djetetu osvijestiti da i odrasli imaju pravo na vrijeme za sebe. Ako ti dijete, primjerice, 'uleti' u kupaonicu dok si gola, važno mu je objasniti da svi imamo intimne dijelove tijela i da je to normalno, no vidiš li da je djetetu neugodno (a školarcu bi moglo biti) smireno se odjeni i nastoji biti otvorena te se prilagoditi djetetovoj dobi.

Također, kako dijete odrasta budi otvorena za razgovor o spolnosti, spolnom i reproduktivnom zdravlju, poštivanju granica i zdravom pogledu na ljudsko tijelo. Uči ga o važnosti bliskosti, ljubavi, emocija, poštivanja nečijeg 'ne'... Taj veliki razgovor ne mora biti obavljen u jednom danu nego to može biti niz malih razgovora tijekom odrastanja. Tako će dijete znati da ti se može obratiti u slučaju nedoumica, a i istraživanja su pokazala da su adolescenti koji su bili informirani o ovim temama kasnije stupali u seksualne odnose.

Image
Foto: Pexels