Manipulacija umom

'Gaslighting': Četiri rečenice koje otkrivaju emocionalnog zlostavljača

Emocionalni zlostavljač nerijetko toliko izmrcvari žrtvu da ona potpuno izgubi samopouzdanje te se, tako nesigurna, još više veže za zlostavljača

profimedia-0586294899.jpg
Foto: Profimedia.hr

U engelskom postoji termin 'gaslighting', a kod nas bi on u slobodnom prijevodu značio "činiti nekoga ludim". Preuzet je iz filma "Gaslight" iz 1944. u kojem radnja prati Paolu (Ingmar Bergman), ženu kojom muž Gregory emocionalno manipulira, točnije, nastoji je dovesti do ludila.

Image
Ljubavna otuđenost

Intimni odnos bez seksa: Je li emocionalna prevara ista kao i fizička?

Gregory skida slike sa zidova, stvara čudne zvukove koji dopiru s tavana i prigušuje plinska svjetla po kući, a potom tvrdi da se ništa od toga ne događa, sugerirajući Paoli da gubi dodir sa stvarnošću. Sve sa ciljem da je zatvori u umobolnicu i dokopa se njezinog pogatstva. Paola pada pod njegov utjecaj, povjeruje da ludi, no na kraju ipak otkriva prevaru.

'Gaslighting' u emotivnoj vezi može žrtvi od života napraviti pakao. Zlostavljač nerijetko toliko izludi žrtvu da ona potpuno izgubi samopouzdanje te se, tako neisgurna, još više veže za zlostavljača.

U nastavku ti donosimo znakove 'gaslightinga', prema kojima ćeš sasvim jasno moći prepoznati zlostavljača. Točnije, rečenice koje emocionalni zlostavljači često izgovaraju.

'To se nikada nije dogodilo'

Možda će u nekom trenutku izreći nešto što će te uvrijediti, a potom tvrditi da to nikada nije rekao te i tebe nastojati uvjeriti u isto. Zlostavljač čini da počinješ sumnjati u sebe i preispitivati svoje instinkte te se sve više oslanjati na "stvarnost" koju ti on servira. Pritom gubiš vjeru u sebe i postaješ ovisna o njemu.

shimmer fallback

'Pretjerano si osjetljiva'

Koliko ti je puta rekao da si preosjetljiva ili da bez razloga radiš dramu? U kojim situacijama je to bilo? Zlostavljač ovom rečenicom nastoji ignorirati žrtvine osjećaje i učiniti ih bezvrijednima. Ukoliko žrtva bez obzira na to što joj zlostavljač govori i dalje nastoji reći što osjeća i zauzeti se za sebe, na koncu će se osjećati usamljeno i zbunjeno jer će zlostavljač inzistirati na svome.

shimmer fallback

'Loše pamtiš'

Kao što vidiš, svaka od navedenih rečenica emocionalnog zlostavljača ima za cilj isto - navesti žrtvu da sumnja u vlastiti razum. Što je u tom slučaju učinkovitije, od toga da posumnja u svoej pamćenje? Vrlo podmuklo i zlobno, složit ćeš se. Naravno da ovdje nema govora o ljubavi, no emocionalno izranjavana osoba koja je u odnosu sa zlostavljačem, to ne može vidjeti jasno kako može netko tko gleda sa strane.

shimmer fallback

'Luda si'

I na koncu rečenica koja zaokružuje sve gore rečeno. Zlostavljač će nastojati i žrtvu i njezinu okolinu uvjeriti da je psihički nestabilna kako bi si povećao kredibilitet, a nju izolirao od onih koji bi joj mogli pomoći. Ukoliko njezini bližnji zaista povjeruju u to, žrtva ostaje sama i prepuštena zlostavljaču. Bezočne laži glavna su karakteristika emocionalnog zlostavljača. Tvrdit će jedno, raditi drugo, a žrtvu pritom uvjeravati u ono što tvrdi.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.