Nemoj ignorirati bol

Seks ne bi trebao biti bolan – evo kada je vrijeme za posjet liječniku

Bolan spolni odnos nije nešto s čime bi trebala naučiti živjeti. Otkrivamo ti šest znakova koji pokazuju da je vrijeme da posjetiš liječnika

jan-zhukov-Uk5cY7w2MgM-unsplash.jpeg
Foto: Unsplash

Jedna studija pokazala je kako otprilike oko 30 posto žena doživi bol tijekom spolnog odnosa, a mnoge smatraju kako je to uobičajeno i da će proći samo od sebe. Seks ne bi trebao biti bolan niti neugodan, a ako često doživljavaš bol tijekom odnosa s partnerom, možda je vrijeme za posjet liječniku.

Image
Što žene žele?

Ovo su seksualne tajne za koje žene žele da ih muškarci znaju

Brojni su čimbenici koji mogu uzrokovati bolne spolne odnose, a postoji i stručni medicinski naziv za ovu vrstu boli. Dispareunija je bol koja nastaje tijekom spolnog odnosa, ili neposredno nakon njega u području spolnih organa žene. Vodeći je uzrok spolne disfunkcije kod žena, a može biti uzrokovana određenim bolestima ili pak psihičkim poremećajima. Bol se kod većine žena javlja povremeno, no može biti i trajna.

Što je uzrok bolnih spolnih odnosa?

Neki od najčešćih uzroka boli tijekom spolnih odnosa su vaginalna suhoća, hormonalne promjene, uzimanje određenih lijekova, gljivice i policistični jajnici. Dispareunija se često javlja kod žena u menopauzi, a mnoge žene odgađaju posjet liječniku misleći kako je to normalno ili se srame govoriti o tome.

Image
Foto: Pexels

Aktivan seksualni život važan je dio svakog odnosa, no ako već neko vrijeme osjećaš bolove za vrijeme spolnih odnosa s partnerom, onda bi svakako trebala posjetiti liječnika. On će najprije utvrditi koji je uzrok boli, a potom i preporučiti odgovarajuću terapiju za rješavanje ovog neugodnog problema.

U nastavku ti otkrivamo 6 znakova koji ti jasno daju do znanja da je vrijeme da posjetiš liječnika ako osjećaš bol i neugodu tijekom spolnih odnosa s partnerom.

Lubrikanti ne pomažu

Vaginalna suhoća čest je uzrok bolnih spolnih odnosa, osobito kod žena u menopauzi. Razina estrogena se smanjuje, što može izazvati suhoću rodnice. Lubrikanti su odlično rješenje u takvim situacijama, no ako ni to nije dovoljno te je seks i dalje bolan, možda je vrijeme da se posavjetuješ sa svojim ginekologom.

Image
Foto: Unsplash

Krvariš nakon spolnog odnosa

Bez obzira na to jesi li u menopauzi ili ne, krvarenje nakon spolnog odnosa nije uobičajeno i o tome bi svakako trebala razgovarati sa svojim liječnikom. Naime, krvarenje može biti i simptom nekih ozbiljnijih bolesti.

Image
Foto: Pexels

Osjećaš bol tijekom mokrenja

Stanjivanje stijenki u vagini, poznato i kao vaginalna atrofija, može biti uzrokovano smanjenjem razine estrogena. To se obično događa nakon menopauze, a vaginalna atrofija povećava rizik od raznih vaginalnih infekcija i infekcija urinarnog trakta. Neki od simptoma koji se tada javljaju su i učestalo mokrenje te bol i peckanje tijekom mokrenja, a to dodatno može pogoršati i bol tijekom spolnih odnosa. Ako si osjetila neke od navedenih simptoma, obavezno posjeti liječnika koji će ti propisati antibiotike za liječenje infekcije.

Image
Foto: Unsplash

To negativno utječe na odnos s partnerom

Seks je važan dio svakog odnosa, a ako ga nema ili je nekvalitetan, to se može negativno odraziti i na sam odnos s partnerom. U zdravoj i kvalitetnoj vezi oba bi partnera trebala uživati tijekom spolnog odnosa. Možda se osjećaš posramljeno ili se bojiš razgovarati o tome s partnerom ili si u potpunosti izgubila interes za seks. Izbjegavanje seksualnih odnosa, ali i razgovora o tome što te muči loše će utjecati na tvoj odnos. Budi otvorena i iskrena prema svom partneru. Svakako posjeti liječnika, a od pomoći može biti i odlazak psihoterapeutu za odnose.

Image
Foto: Pexels

Bojiš se spolnih odnosa

Seksualni odnosi dio su zdrave veze, no radi konstantne boli tijekom spolnih odnosa možda si počela osjećati odbojnost prema seksu pa čak i prema partneru. Ako osjećaš bol tijekom spolnih odnosa već neko vrijeme te ništa ne poduzimaš po tom pitanju, to u konačnici može izazvati i anksioznost te loše utjecati na tvoj odnos s partnerom što dodatno pogoršava cijelu situaciju. Ako se bojiš boli tijekom spolnih odnosa, osjećaš se anksiozno ili već neko vrijeme radi toga izbjegavaš seks s partnerom, onda je svakako vrijeme za posjet liječniku.

Image
Foto: Pexels

Bol se pogoršava

Nekim ženama kod bolnih spolnih odnosa pomažu lubrikanti i kreme za rodnicu koje se mogu kupiti u ljekarni bez recepta. Ipak, kod drugih to nije dovoljno te se bol s vremenom i pogoršava. Ako si isprobala razne metode i ništa od toga ti nije pomoglo te i dalje osjećaš bol tijekom spolnih odnosa, svakako dogovori pregled kod liječnika ili ginekologa. Kako bi posjet liječniku prošao što bolje, prije odlaska se dobro pripremi. Sastavi popis simptoma koje osjećaš i razmisli o pitanjima koja bi voljela postaviti liječniku. Tvoj liječnik je tu da ti pomogne, i mentalno i fizički, pa nema razloga da osjećaš nelagodu ili sram.  

Image
Foto: Unsplash