'Ti, a ne ja': Greške koje radiš kad se svađaš s partnerom i kako ih izbjeći

Ove uobičajene pogreške samo privremeno gase vatru, a kako bi se došlo do rješenja trebaš slušati i što druga strana ima za reći

'Ti, a ne ja': Greške koje radiš kad se svađaš s partnerom i kako ih izbjeći

Nije važno tko je preko puta tebe - najbolji prijatelj, roditelj, kolega, rodbina ili partner - svađe se uvijek mogu dogoditi. Nemoguće je spriječiti da se nesuglasice pojave, ali moguće ih je usmjeriti na način koji omogućava da se odnos poboljša. U tom smislu, svađe se mogu smatrati prilikama da zaista čuješ što druga osoba ima za reći, da kaže svoju verziju događaja i da joj ti kažeš što točno misliš.

Image

Zašto su ženama stariji muškarci toliko privlačni?


Problem je naravno što emocije i već postojeće frustracije mogu zakomplicirati stvari. Posebno kada se svađa sa supružnikom ili partnerom usredotoči na sitnice kao što je neoprano posuđe u sudoperu. Da stvar bude još gora, mnogi od nas ni ne znaju kako izgledaju zdrave rasprave jer ne slušamo što nam druga strana ima za reći i neprestano se optužujemo.

U nastavku pročitaj koje su najčešće pogreške koje činimo tijekom različitih rasprava i svađa. Uz ove male promjene život nam može biti puno jednostavniji.

1. Usredotočenost na pritužbe umjesto na rješenja

"Naravno da se svađa neće dogoditi ako ne postoje neke pritužbe, ali kako bi se dogodio napredak, najbolje je reći što ti stvara problem, objasniti kako se osjećaš, a zatim pokušati pronaći rješenje", objašnjava dr. Judy Ho, prof. psihologije sa Sveučilišta Pepperdine. "Jednom kada dođete do faze rješavanje problema, koristite zajednički pristup. Provedite neko vrijeme razmišljajući o načinima rješavanja problema i ne osuđujte međusobno svoje ideje. Zatim zajednički odaberite rješenje koje zvuči kao dobar kompromis za oboje i obvežite se da ćete ga isprobati", kaže dalje dr. Ho za NBCNews.

2. Koriste se riječi kao 'uvijek' i 'nikada'

Izjave poput "ti uvijek radiš ovo!" ili "nikada to ne radiš" nisu samo dramatične, nego vjerojatno nisu istinite. Također, osoba zatim zauzima obrambeni stav i umjesto da čuje što joj želiš reći, fokusirat će se na pronalaženje primjera koji negiraju te optužbe. Umjesto toga mogu se koristiti riječi kao što su "ponekad" ili "često" koje ostavljaju prostor za iskrenu raspravu.

Image


(Foto: Pixabay)

3. Korištenje riječi 'ti' umjesto da se fokusiraš na 'ja'

Često naglašavanje da je druga osoba nešto učinila stavit će opet tu osobu u stanje obrane. Na primjer, "ti si uništio..." ili "zbog tebe sam učinila..." pokreću emocionalna stanja druge osobe zbog kojih će rasprava krenuti nizbrdo. Umjesto toga, mogu se koristiti rečenice poput "osjećam se frustrirano..." ili "trebam..."."Ove izjave omogućuju da izraziš osjećaje u određenoj situaciji, ne prebacuju krivnju na drugu osobu i stavljaju fokus na tebe", kaže savjetnik Mark Mayfield. Nadalje, druga osoba ne može negirati izjave o osjećajima i lakše će joj biti suosjećati s tobom kada zna kako se osjećaš.

4. Stalno želimo govoriti, umjesto da aktivno slušamo

U našoj prirodi je da se želimo obraniti i odgovoriti. Ta se reakcija pojačava u svađama. "Često se događa da smo toliko pogođeni u svađama, držimo se jedne riječi ili fraze i počnemo razvijati svoju obranu bez da čujemo cjelovitost onoga što druga osoba govori. Tada odgovaramo na dio onoga što je rečeno i propuštamo većinu sadržaja. To samo produljuje svađu i dovodi do eskalacije", objašnjava Mayfield.

To je naučena vještina, ali stvarna fokusiranost na ono što druga osoba želi čuti može te odvesti puno dalje. Fokusiraj se na njezin ton, govor tijela, osjećaje i točke koje ističe. Ponovi važne točke koje si čula, zatim se izrazi i potražite rješenje.


via Giphy

5. Brzo disanje i kratki dah

"Kratki dah našem tijelu šalje signal da je potrebna obrana ili bijeg, a to aktivira simpatički živčani sustav i ne razmišljamo racionalno", kaže Mayfield. "Duboko udahni, što ti vraća dotok krvi iz simpatičkog živčanog sustava i vraća ga natrag u mozak, a onda omogućava da razmišljaš jasnije o neslaganjima", dodaje. Osim toga, duboko disanje ti pomaže da se osjećaš prizemljeno i smiruje.

Image


(Foto: Pixabay)

6. Kraj bez pozitivnog rješenja

Čak i ako ste postigli određeni napredak tijekom svoje svađe, teško se odvojiti od tih emocija. Ako možeš odvojiti vrijeme da se dodatno 'ohladiš' bilo bi idealno, ali svejedno je važno da svađa završi pozitivno.

"Zaključite svađu nečim ohrabrujućim i istaknite što je pozitivno napravila druga osoba u tom procesu. Na primjer, 'zahvaljujem što si me danas saslušao' ili 'zahvalan sam na otvorenoj komunikaciji i što mogu iskreno izraziti svoje osjećaje", kaže Ho. Ponekad je dovoljan zagrljaj ili stisak ruke. Bez obzira na svađu, druga osoba će poštovati tvoj izraz zahvalnosti i vaš odnos, čak i ako trebate dodatni razgovor da bi došli do pozitivnog rješenja za oboje.

Image


(Foto: Pixabay)