Pozitivno utječe na zdravlje

Hush, hush: Iznenađujuće blagodati orgazma na tvoje tijelo i um

Od kvalitetnijeg sna do ublažavanja boli, postizanje orgazma donosi puno više od samog seksualnog užitka

cody-black-VDb0wxbfG6k-unsplash (1).jpg
Foto: Unsplash

Glavni smisao orgazma je seksualni užitak, no brojne su studije pokazale da doživljavanje seksualnog vrhunca može imati i druge koristi za naše fizičko i psihičko zdravlje. Od kvalitetnijeg sna do ublažavanja boli, puno je prednosti koje orgazam može imati na tvoje zdravlje.

Image
Hush, hush

Uz ovaj jednostavan trik možeš postići dvostruko jači orgazam

Iako se sama sposobnost doživljavanja orgazma razlikuje od osobe do osobe, postizanje seksualnog vrhunca svakako donosi užitak, a ujedno može pozitivno utjecati i na zdravlje pa se preporučuje imati ga što češće. S tom se tvrdnjom slažu i liječnici, a doživljavanje seksualnog vrhunca pomoći će ti da stvoriš bolju sliku o sebi i svom tijelu. Pozitivno će utjecati na odnos koji imaš sama sa sobom, kao i na odnos s partnerom.

Neke od najvažnijih prednosti koje orgazam može imati za tebe i tvoje zdravlje otkrivamo ti u nastavku pa ga nastoj što češće uvrstiti u svoju 'rutinu'.

Poboljšava raspoloženje                

Posve je jasno da se nakon orgazma osjećamo puno bolje, a ta tvrdnja ima i znanstveno uporište. Naime, tijekom doživljavanja seksualnog vrhunca u našem tijelu se oslobađaju hormoni koji su zaduženi za dobro raspoloženje, poput oksitocina, dopamina i endorfina, pa i ne čudi da se uvijek nakon seksa osjećamo tako dobro! Iako nije jasno koliko dugo taj osjećaj traje, dobar je osjećaj osjećati se zadovolj(e)no i dobro.

Image

Izvor: Giphy

Jača odnos s partnerom

Seksualni život važan je dio svake veze, a nedostatak seksa može štetno utjecati na odnos između partnera. Istovremeno postizanje orgazma tijekom seksa osnažuje vezu i pomaže i muškarcu i ženi da se bolje osjećaju sami sa sobom, ali i sa svojim partnerom, tvrde stručnjaci za odnose. Studija iz 2016. godine je pokazala kako učinci orgazma imaju važnu ulogu u stvaranju intimnosti i povezivanju partnera.

Image
Foto: Unsplash

Poboljšava kvalitetu sna

Prilikom postizanja orgazma u našem se tijelu oslobađa hormon oksitocin koji ima iscjeljujuće djelovanje. Veće količine ovog hormona umirujuće djeluju na živčani sustav, što rezultira manjom tjeskobom, stvarajući povoljnije okruženje za povećanu proizvodnju melatonina – hormona spavanja koji je važan za miran i kvalitetan san.

Image
Foto: Pexels

Pozitivno utječe na samopouzdanje

Kada imamo dobar odnos sa samim sobom i naučimo kako doći do seksualnog vrhunca, to pomaže i kod stvaranja bolje slike o sebi i o svom tijelu. Želiš li naučiti kako postići orgazam, najprije moraš upoznati sebe, svoje tijelo i njegove potrebe. Kada uspostaviš dobar odnos sa samom sobom, lakše ćeš otvoreno razgovarati s partnerom o svojim seksualnim žudnjama. U konačnici, sve to će pozitivno utjecati na tvoje samopouzdanje.

Image
Foto: Unsplash

Oslobađa od stresa

U današnjim vremenima stres je zaista teško izbjeći, a svi znamo da on može biti okidač za brojne bolesti. Postoje brojne tehnike za oslobađanje od stresa, a među njima je i seks. Da, dobro si pročitala. Postizanje seksualnog vrhunca može ti pomoći da se opustiš i oslobodiš tjeskobe i napetosti. Prema mišljenju stručnjaka, to bi moglo biti zbog kemikalija koje naše tijelo otpušta prilikom doživljavanja orgazma. 'Fizičko oslobađanje' nakon orgazma može biti ogromno, dopuštajući tijelu da se potpuno opusti i bude u stanju mira. Prilikom orgazma oslobađa se dopamin (hormon povezan s užitkom), a naše misli se preusmjeravaju od stresa prema užitku.

Image
Foto: Unsplash

Jača zdjelične mišiće

Prilikom postizanja orgazma unutar cijelog našeg tijela se događaju kontrakcije, a pritom se javljaju i osjećaji ili emocije zadovoljstva, sreće... Neki mogu doživjeti i grčeve i kontrakcije u području genitalija i zdjelice, a takvi pokreti koriste iste mišiće koji su angažirani prilikom izvođenja poznatih Kegelovih vježbi. Uz redovito doživljavanje orgazma, jačaju se zdjelični mišići i zdjelično dno postaje čvršće.

Image
Foto: Pexels

Daje sjaj koži

Još jedna od nevjerojatnih prednosti orgazma je i ta da on povoljno utječe na tvoju ljepotu. Stručnjaci tvrde da je orgazam poput 'seksualnog retinola' jer kožu čini sjajnom i mladolikom. Naime, hormoni koji se oslobađaju prilikom postizanja orgazma mogu smanjiti štetan utjecaj slobodnih radikala. Seksualni vrhunac potiče bolji protok krvi, što povoljno utječe na stanje kože pa ona postaje podatnija i manje sklonija iritacijama i upalama.

Image
Foto: Pexels

Može ublažiti bol

Prema istraživanju klinke Mayo, još jedan zdravstveni bonus orgazma je i učinak koji može imati na bol. Endorfini, spojevi koji se oslobađaju tijekom seksa, djeluju poput prirodnih lijekova protiv bolova. Jednostavnije rečeno, postizanje orgazama može ublažiti bol i pružiti određenu vrstu olakšanja, i to na više načina.

Image
Foto: Unsplash