Možda tražiš malo previše

Jesi li pretjerano privržena partneru? Ovi znakovi to pokazuju

U većini slučajeva, postoje opravdani razlozi zašto je netko pretjerano privržen odnosno 'clingy', a korijeni takvog ponašanja najčešće se kriju u ranom djetinjstvu

milan-popovic-FHvpa4-Fpu8-unsplash.jpeg
Foto: Unsplash

Jedan od najbržih načina da uništiš svoju vezu je pretjerana privrženost partneru. Svatko od nas je učinio ovu pogrešku barem jednom i bio malo previše 'clingy', što i ne čudi, jer se rađamo s biološkim nagonom za stvaranjem privrženosti s drugima radi preživljavanja i napretka pa i ne čudi da nam taj nagon ostaje i u odrasloj dobi.

Image
Poradi na sebi

Ako se ovako ponašaš prema partneru- vjerojatno si ti izvor problema u vezi

Ipak, kad je riječ o vezama, izuzetno je važno znati postaviti si granice jer ako od svog partnera tražiš previše pažnje, velike su šanse da će pobjeći od tebe glavom bez obzira.

Činjenica je da smo svi željni pažnje u nekoj mjeri. Da ne trebamo jedni druge, onda se ne bismo uopće ni zamarali vezama. No, kako pojašnjavaju psiholozi, u svakoj vezi postoji netko tko se daje više. U svakom trenutku jedna osoba voli više. U zdravoj vezi te potrebe i privrženost partnera jednom drugom su u ravnoteži i izmjenjuju se.

Image

Izvor: Giphy

Psiholozi naglašavaju da nema ničeg lošeg u tome da trebamo partnera. U većini slučajeva, postoje opravdani razlozi zašto je netko pretjerano privržen odnosno 'clingy', a korijeni takvog ponašanja najčešće se kriju u ranom djetinjstvu. Ipak, ako ti je stalo do odnosa, trebaš naučiti prevladati tu svoju privrženost. U protivnom, partner bi se mogao osjećati kao da ga gušiš, a to nikako nije dobro. Da bi veza funkcionirala, svaka osoba u njoj mora imati prostora i između partnera treba postojati povjerenje.

Postoje i određeni znakovi po kojima ćeš prepoznati da si pretjerano privržena i emotivno prezahtjevna u vezi, a u nastavku ti otkrivamo one najčešće.

Šalješ mu puno poruka

Za svaki sms koji ti pošalje, ti mu pošalješ tri ili više poruka? Da, ponekad je zaista frustrirajuće čekati na odgovor, ali ako ga bombardiraš porukama, manja je vjerojatnost da će ti odgovoriti. Dovoljno je poslati jednu poruku i zatim pričekati odgovor. Želiš li zadržati frajera, nemoj mu odmah pružati sve na pladnju. I nemoj mu uvijek odmah odgovarati na poruke. Ono što ne možemo imati uvijek je privlačnije. Daj mu priliku da te se zaželi.

Image

Izvor: Giphy

Očekuješ da svaki slobodni trenutak provodi s tobom

Ako oboje imate posao, obitelj i puno obaveza, ponekad je teško pronaći vrijeme da budete zajedno stoga je prirodno da želiš da on s tobom provodi svaki svoj slobodni trenutak. Ipak, treba znati povući granicu. U zdravoj vezi svaka osoba bi trebala imati i neko vrijeme samo za sebe i za stvari koje voli. Nemoj na to gledati kao na prijetnju vezi, zapravo je suprotno. Individualni rast svakog od vas pomoći će vam da rastete i kao par.   

Image
Foto: Pexels

Stalno želiš razgovarati o vezi

Komunikacija je ključna za održavanje zdrave i čvrste veze. No, to ne znači da neprestano trebaš forsirati razgovore o vašem odnosu jer će to izludjeti tvog partnera pa ćete se još više udaljiti. Stručnjaci za veze otkrivaju da je jednom tjedno dovoljno razgovarati o eventualnim problemima i drugim stvarima vezanima uz odnos. To će se pozitivno odraziti na vašu vezu i dati vam prostora za konstruktivan sukob.  

Image
Foto: Pexels

Ljutiš se na njega kada se druži s prijateljima

Ako ti smeta kada tvoj partner provodi vrijeme s prijateljima, zapitaj se zašto. Ne vjeruješ mu? Ili ti se možda ne sviđaju njegovi prijatelji? Imaš li opravdani razlog zašto ih ne voliš? Ili se samo osjećaš nelagodno jer niste zajedno? Probaj sagledati situaciju iz njegove perspektive. Kako bi se ti osjećala da si na njegovom mjestu? Povjerenje je temelj dobrog odnosa. Ako ga zaista voliš, onda trebaš naučiti vjerovati mu i imati povjerenje u njega kad nije s tobom.

Image
Foto: Pexels

Obasipaš ga pažnjom

Sjajno je činiti lijepe stvari za partnera. Slati mu ljubavne poruke, kupovati mu poklone, ili mu spremati večeru - sve su to lijepe geste. No jesu li ti te geste uzvraćene? Ako obasipaš partnera pažnjom, a on ti ne uzvraća s entuzijazmom, mogla bi ispasti kao da si mu pretjerano privržena. Stani korak unatrag i dopusti mu da i on učini nešto za tebe.

Image

Izvor: Giphy

Rekao ti je da pretjeruješ

Ako ti je partner dao do znanja da tražiš previše i da mu radi tvog ponašanja nedostaje slobode, onda se svakako trebaš povući i dati mu malo više prostora želiš li da vaša veza uspije. U većini slučajeva, muškarci će pobjeći od partnerica koje su previše 'clingy' odnosno emotivno zahtjevne i rijetko koji će potruditi se o tome zaista razgovarati. Dakle, ako mu je dovoljno stalo do tebe te ti je otvoreno rekao da mu tvoje ponašanje smeta, trebala bi to shvatiti ozbiljno.

Image
Foto: Pexels

Ne daješ mu priliku da mu nedostaješ

Ako svog partnera nikad ne ostavljaš na miru, kako mu uopće možeš nedostajati? Ako ćete neprestano biti zajedno, prije ili kasnije će doći do zasićenosti. U zdravom odnosu svaka osoba trebala bi imati vremena za svoje prijatelje, interese i hobije – izvan veze. Nemoj cijeli svoj život vezati samo uz partnera. Posveti se sebe i stvarima koje voliš. Ironično je da ako budeš manje dostupna, to ćeš mu vjerojatno biti zanimljivija. Prema tome, odigraj svoje karte kako treba i uskoro će on postati privržen tebi.  

Image

Izvor: Giphy