Vrijeme je da im stanemo na kraj

5 velikih mitova o ljubavi, seksu i muškarcima koje trebaš zaboraviti

Kažu da najveći problemi nastaju zbog naših očekivanja. A što kada su ta očekivanja potpuno nerealna jer su ti 'usađena' otkad znaš za sebe. Muškarci su manje emotivni ili razimšljajju samo o seksu? Hm, sudeći prema stručnjacima, sve su to samo mitovi

profimedia-0091131931.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Postaje neke vrlo proširene ideje o muškarcima koje se usađuju u naš mozak još u mladim danima, a zapravo bi bilo mnogo bolje da u njih nikad nismo povjerovale. Naime, neki od ovih mitova prilično su štetni i uzrok su nerealnih očekivanja u vezama. Mnoge od njih pokupile smo iz ženskih magazina, romantičnih filmova, ali i usmenom predajom – od prijateljica i starijih članica obitelji za koje smo vjerovale kako su nužno i iskusnije. Ali baš kao što mi žene ne volimo da nas se stavlja u ladice i generalizira, tako je i muškarcima toga preko glave.

Image

Ne, oni nisu ni prinčevi na bijelom konju, ni seksualni manijaci – većina njih negdje je u sredini između ova dva ekstrema. Zato, što prije ih prihvatimo kao ljude s manama i vrlinama, tim prije će nam biti lakše ostvariti zadovoljavajući odnos pun međusobnog poštovanja. Drage dame, vrijeme je da srušimo dosadne mitove o muškarcima, konkretno njih 5, i da ih vidimo onakvima kakvi su zaista jesu.

Muškarci su ovisnici o seksu

Ne samo da muškarci nisu ovisni o seksu (osim onih koji imaju taj konkretni psihički problem koji onda treba stručno tretirati), nego je, suprotno uvriježenom mišljenju, ženski libido čak i jači od muškog. Nakon što prođu adolescenciju, njihova želja za seksom zapravo počinje padati, dok je kod nas žena libido obično uravnotežen od puberteta sve do menopauze. Dakle, to da muškarci žele (i trebaju) seks više od žena velika je laž, a povjerovali smo u nju samo zbog nametnutih društvenih normi. Od pristojne se žene očekuje da kontrolira i skriva svoj seksualni apetiti, jer drugačije ponašanje ne bi bilo 'damski'. S druge strane, muškarce se potiče da otvoreno izražavaju i preuveličavaju svoje potrebe, jer ako one baš i nisu tako intenzivne, društvo će ih okarakterizirati kao manje muževne. Da žena ne želi seks u vezi nije ništa čudno, ali ako si muškarac dozvoli 'glavobolju', slijede osude. Muškarci su zato često pod pritiskom da se, pogotovo u društvu drugih muškaraca, ponašaju kao zvijeri uvijek gladne seksa – iako je istina vrlo daleko od toga.

Image

Muškarci su manje emotivni

Dečki ne plaču, zar ne? Od malih nogu, muškarce se uči kako je pokazivanje osjećaja ženskasto, dok su 'pravi muškarci' uvijek snažni. Kad se malenim dječacima stalno iznova brani da iskazuju svoje osjećaje tuge ili zabrinutosti, oni će poslušati, ali istina je da ti osjećaji neće nestati. Samo će biti potisnuti – a onda izaći u obliku koji je društveno prihvatljiv, kao što su agresija i srdžba. Ovo je strašna nepravda prema muškarcima, jer osjećaj tuge je jedan od najljudskijih osjećaja. Plakanje i pokazivanje ranjivosti način je na koji se nosimo s negativnim situacijama – i to zdrav i poželjan način jer nam pomaže da se utješimo, osobodimo stresa i nakon toga osjećamo bolje. Žene to dobro znaju, ali njima je plakanje dopušteno. Također, pokazivanje ranjive strane smatra se nečim što je rezervirano samo za tako zvani 'nježniji spol' (već ovaj termin je vrlo toksičan). Ali, u ljudskoj je prirodi biti ranjiv, a pokušaj da se ljudska priroda zatomi ne može dati dobre rezultate.

Image

Samo savršen muškarac zaslužuje tvoju pažnju

U fazi zavođenja, žena je princeza u kuli koju on, poput hrabrog viteza, treba osloboditi. Pri tom, ona igra pasivnu ulogu, dok je on hrabri junak bez mana – u slučaju da se ipak pokaže kako je obično ljudsko biće, nije vrijedan princezine pažnje. Vrijeme je da zaboravimo na ovu štetnu bajku. Niti smo mi princeze, niti su oni prinčevi na bijelom konju - i ne, 'pravi muškarac' (što god to značilo) ne mora te držati kao kap na dlanu. Veza mora biti ravnoteža između međusobnog poštovanja i ljubavi u kojem su oba partnera ravnopravni. Ako imaš sina, razmisli kakvu bi mu ženu željela – razmaženu i nesigurnu princezu pred kojom mora kleknuti kako bi dobio njezinu ruku ili samopouzdanu, snažnu ženu koja će voljeti i sebe i njega?

Image

Muškarce privlače samo žene s određenim tipom tijela

Odnosno, samo žene koje imaju bujno poprsje, uzak struk i nešto veću, oblu pozadinu. Ali kako takvih žena nema dovoljno, zadovoljit će se s i onima koje izgledaju manje idealno. U tom smislu, mogli bismo tvrditi i kako žene vole samo visoke crnokose muškarce s nabildanim torzom. Nekima se sviđaju takvi, druge vole mršave, a trećima ne smeta koji kilogram viška – dapače. Istina je da evolucijski gledano muškarce više privlače žene tanjeg struka i širih kukova jer ih podsvjesno doživljavaju kao plodnije, ali u međuvremenu smo se razvili u toliko više od samo životinja koje se žele razmnožavati. Zato, ne brini, tvoje male grudi, plosnata stražnjica i široka ramena nemaju veze s tim hoćeš li mu biti atraktivna. Baš kao i muško, žensko tijelo dolazi u svom oblicima i veličinama - s dobrim razlogom. A oblika tijela ima koliko i različitih ukusa.

Image

Kad nađeš onog pravog, sve će sjesti na svoje mjesto

Ah, mit o 'onom pravom'… Ova je ideja nastala iz popularne kulture i vjerovanja u srodne duše, no u stvarnosti stvari stoje sasvim drugačije. Da bismo ostvarili dobru i sretnu vezu trebamo početi od sebe. Vrijeme je da napustimo štetnu misao kako nam treba netko drugi tko će nas nadopuniti, netko tko će nas voljeti kako bismo bili sretni. Baš obrnuto, početak svega je ljubav prema sebi. Tek iz ljubavi i poštovanja koje osjećamo za sebe možemo voljeti i nekog drugog. Istovremeno, tek kada smo dovoljno zreli da znamo tko smo zapravo, što želimo, a što ne, možemo pronaći osobu s kojom ćemo imati ravnopravnu vezu koja počiva na ljubavi i međusobnom uvažavanju, umjesto ovisnosti i očekivanja da će partner zadovoljiti naše potrebe, popuniti naše praznine i izliječiti naše rane. Ovo je , naime, prvenstveno naš posao.

Image