Treba biti realan

Preskoči ih: 5 mitova o braku u koje treba prestati vjerovati

Mnogi i dalje vjeruju u ove toksične mitove koji mogu izuzetno loše djelovati na odnos i dovesti ga do propasti

brooke-cagle-oMtXGNw4ZEs-unsplash.jpeg
Foto: Unsplash

Svaki je odnos jedinstven, a da bi bio kvalitetan u njega obje strane trebaju ulagati svoje vrijeme, energiju i trud. Kada govorimo o braku, postoje mnogobrojna uvriježena mišljenja i mitovi koji mogu negativno utjecati na naše predodžbe o odnosu između supružnika.

Image
Život s partnerom

Parovi koji žive zajedno prije braka imaju bolji odnos?

Sretan brak pozitivno utječe na zdravlje, blagostanje i osobno ispunjenje, a i istraživanja su potvrdila da ima mnogobrojne koristi za pojedinca. S druge strane, nesretan brak utječe negativno na osobe koje se u njemu nalaze.

Uobičajeno je da svaki odnos ima dobre i loše faze, a ponekad treba skinuti ružičaste naočale i realno sagledati situaciju. Prevelika očekivanja mogu biti uzrok nesuglasica u odnosu. Tu su i mitovi o tome kako bi sretan brak trebao izgledati i u koje mnogi vjeruju, a mogu izuzetno negativno utjecati na sami odnos.

U nastavku otkrivamo pet najvećih mitova o braku koji mogu uništiti i one najbolje odnose.

Ljubav je sve što nam treba

Kada bi samo ljubav bila dovoljna za uspješan odnos, na svijetu bi bilo puno manje razvoda i prekida veza. No svi jako dobro znamo da je ljubav samo temelj na kojem se gradi odnos, no da bi on uspio, potrebno je puno više od same ljubavi. Nažalost, ljubav nije dovoljna. Komunikacija, zajedničke vrijednosti, tolerancija, realna očekivanja i srdačnost samo su neke od vrijednosti i kvaliteta koje trebaju biti prisutne u odnosu da bi on bio sretan i uspješan.

shimmer fallback

Partneri bi trebali nadopunjavati jedno drugo

Svakako je prednost kada partneri u odnosu nadopunjuju jedno drugo, no posve je nerealno očekivati da će druga osoba nadoknaditi sve naše nedostatke. I važno je imati na umu da partnera trebamo prihvatiti sa svim manama, a ne ga pokušavati promijeniti. Svaki od partnera u odnosu treba zadržati svoju autentičnost.

shimmer fallback

Osobe u braku trebaju dijeliti sve

Osobe u braku dijele puno toga, no dijeliti baš sve također nije realno. Ono što će partneri dijeliti, a što ne, razlikuje se od para do para i ovisi o zajedničkom dogovoru i preferencijama svakog pojedinca. Nema smisla očekivati da će supružnici dijeliti apsolutno sve jer to može izazvati brojne probleme u odnosu.

shimmer fallback

Djeca zbližavaju partnere

Mnogi smatraju da je proširenje obitelji logičan korak nakon braka, no to je još jedna stvar koja se razlikuje od para do para. Obitelj mogu činiti i samo supružnici, a odluku o tome hoće li imati djecu ili ne trebali bi donijeti zajednički, bez utjecaja okoline. Brojne su studije pokazale da rođenje prvog djeteta zapravo stvara jaz između partnera, a često probleme izazivaju upravo nerealna očekivanja i mitovi u koje kao društvo vjerujemo. Roditeljstvo je blagoslov, no ima i one svoje manje lijepe strane, mnoštvo obaveza i odgovornosti, i toga svakako treba biti svjestan prije nego se donese odluka o imanju djece.

shimmer fallback

Sve će biti u redu kada pronađemo 'gospodina savršenog'

Romantični filmovi, ali i društvo uvjerili su nas kako će sve 'sjesti na svoje mjesto' kada upoznamo pravu osobu. Možda će u početku odnos biti kao iz bajke, no kada ona početna zaljubljenost prođe, vraćamo se u surovu realnost. Čak će se i u onim najboljim odnosima prije ili poslije pojaviti problemi, no važno je kako će partneri na njih reagirati. Brak može preživjeti samo ako su oba partnera spremna konstantno na njemu raditi te preuzeti sve obaveze i odgovornosti koje odnos između dvoje ljudi donosi.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.