5 koraka koji će ti pomoći da lakše 'preživiš' prekid

Prekid je šok koji okreće naglavačke sve na što si se naviknula, no ima načina kako 'izliječiti 'slomljeno srce..

5 koraka koji će ti pomoći da lakše 'preživiš' prekid

Voljeti nekoga tko te više ne voli može biti najgori osjećaj na svijetu... U idealnoj situaciji kad prekineš s nekim to je zbog toga što oboje osjećate da je veza prirodno došla svom kraju, no to ne znači da je lako preboljeti čak i taj prekid.

Prekid je neizbježan šok koji okreće naglavačke sve na što si navikla. Ima toliko mnogo pitanja, toliko nedoumica... Što je pošlo po zlu? Što si mogla učiniti drugačije? U nekom trenutku, vjerojatno ćeš se i zapitati hoće li tvoje srce ikada preboljeti ovaj prekid...

Odgovor je da - tvoje će srce s vremenom zacijeliti. To zna svatko tko je preživio veći prekid. No, ako se sada nalaziš u fazi slomljenog srca, to svejedno nije baš utješno. Nećemo uljepšavati stvari: nesretna istina je da slomljeno srce strahovito boli i da će boljeti i dalje - sve dok jednog dana ne prestane. Međutim, dobra vijest je da zaista postoje stvari koje možeš učiniti kako bi ubrzala proces "popravka" svog slomljenog srca i učinila stvari malo manje bolnima u međuvremenu.

1. Dozvoli si tugovanje

Osjećaj koji proživljavaš nakon prekida je grozan, uopće nema sumnje. I nemoj misliti da su osjećaji ljutnje, tuge i poricanja nešto neuobičajeno. To je sve potpuno normalno. No, umjesto da ignoriraš i potiskuješ te osjećaje, najbolje što trenutno za sebe možeš napraviti jest da im se prepustiš. Nemoj se bojati ili sramiti grčevito plakati, utopiti tugu u sladoledu ili izlascima s prijateljicama – što god ti koristi – samo nemoj pokušavati zatomiti svoje osjećaje.

2. Nemoj mučiti samu sebe

Problem kod ružnog prekida je taj što nikada nećeš pronaći odgovore na sva pitanja koja te muče. Ti zamišljaš milijun drugačijih situacija u kojima su se stvari možda drugačije odigrale. Tražiš odgovor na pitanje zašto ti je srce slomljeno... Možda mu je naprosto prestresno razdoblje na poslu? Možda on samo treba malo više prostora?

Nemoj uzaludno trošiti vrijeme razmišljajući o tome "što bi bilo, da je bilo ili kad bi bilo", o tome zbog čega je prekinuo vezu, šaljući mu SMS-ove sa svojim razmišljanjima pitajući ga "Je li to zbog nečega što sam ja napravila?". Ako ti je jasno dao do znanja da je veza gotova, prestani se uzaludno nadati, priznaj si da je gotovo i okreni se budućnosti.

3. Prereži sve veze

Jedini način kako nekoga istinski preboliš i nastaviš normalno živjeti svoj život je bez stalnih podsjetnika na njega oko vas.

A to znači da je vrijeme za čišćenje: Ako ne možeš podnijeti baciti sve što je njegovo – spakiraj sve u kutiju i sakrij negdje gdje ne možeš do toga lako doći –  negdje gdje kutiju, po mogućnosti, čuvaju tri bijesna psa koja ti neće dati blizu njoj.

  • prekini sve veze s njim – nema telefonskih razgovora, nema Facebooka, nema komunikacije, nema izgovora oko toga!
  • prestani ponovo proživljavati svoju vezu u razgovorima s prijateljicama. Prisjećanje na stare dane "slave" neće ti pomoći.
  • iz kuće, auta, posla - makni sve što te podsjeća na njega. To se odnosi i na malenu sličicu koju nosiš u novčaniku ili čuvaš na mobitelu.

4. Ponovo upoznaj samu sebe

Ovo je kliše, ali je istinit – kad uđeš u vezu iza sebe ostavljaš komadiće svog singl života. Iako je možda dobro što su neki aspekti tog života pohranjeni u prošlosti, vjerojatno postoje poneke stvari kojih se želiš prisjetiti.

Vrijeme je da se konačno odvažiš na onu frizuru ili boju koju ste uvijek htjela, ali nisi učinila jer je on smatrao da to nije dobra ideja, otiđi u kupovinu nove odjeće i ponovo se počni baviti stvarima i hobijima koji su te preokupirali prije nego što si ušla u vezu s njim.

Reci "da" svakoj prilici koja ti se pruži – za izlaske s prijateljicama, za kavu sa zgodnim kolegom, za druženje s bratom i njegovim zgodnim prijateljima... Sad je pravo vrijeme da ponovo počneš izlaziti i upoznavati se s novim zanimljivim i zabavnim ljudima.

Ovo će ti pomoći na dvije razine – podsjetit ćeš se kako biti singl zapravo može biti veoma pozitivna i zabavna stvar, plus, bit ćeš toliko preokupirana da nećeš niti pomisliti na njega.

5. Daj si vremena

Neki kažu kako je najbrži način za zaboraviti nekog  - taj da se s nekim drugim upustiš u vezu/avanturu, no, mi se ne slažemo s tim. Najbrži način da se osjećaš još gore i jadnije jest da spavaš s nekim tko te uopće ne interesira.

Ignoriraj prijatelje i njihove "korisne" savjete i nagovaranja – i kreći se svojom brzinom, koliko je tebi ugodno. Ako se želiš odmoriti malo od suprotnog (ili istog) spola – daj si vremena za to. Isto tako, ako se osjećaš spremna ponovo uskočiti u svijet dejtanja – onda to učini.

Nitko te ne bi trebao osuđivati ili gurati u vezu s nekim novim, prije nego što ti to želiš i prije nego si uopće spremna za to. Jedina osoba koja tu odluku može donijeti si ti.