Nikad lakše do odličnog seksa

Uz 10 savjeta do najboljeg seksa ikad - potvrdili stručnjaci

Za dobar seks ključna je komunikacija i spontanost, a u nastavku smo izdvojile deset savjeta stručnjaka koji će ti pomoći da doživiš najbolji seks u životu

seks-savjeti.jpg
Foto: Pexels

Seks je sastavni dio svake veze, a dobar seks ne samo da povezuje partnere, pojačava osjećaj intimnosti i vezu dovodi na novu razinu, već je i dobar za nas i naše zdravlje. Seks nije samo zabava - svaki orgazam oslobađa bujicu hormona oksitocina, koji poboljšava naše raspoloženje, a redoviti spolni odnosi mogu poboljšati zdravlje srca, smanjiti stres i depresiju, povećati naše samopouzdanje i pomoći nam da bolje spavamo.

Image
Može biti bolje

Najčešće pogreške u seksu koje uništavaju vrhunski užitak

A kada govorimo o zaista dobrom seksu, barem onome što brojni stručnjaci smatraju dobrim seksom, to nema veze s ludim seksualnim položajima ili seksualnim iskustvom. Za dobar seks, važno je znati što tebe, ali i tvog partnera najviše uzbuđuje, a za stimulirajući i zadovoljavajući seks važno je vrijeme, komunikacija i spontanost.

S time se slažu i stručnjakinje, klinička psihologinja i psihoterapeutkinja Bea Jaffrey i psihijatrica i seksualna terapeutkinja Mary Jo Rapini, koje su za Marie Claire podijelile savjete za dobar seks, od kojih su mnogi potkrijepljeni i raznim provedenim istraživanjima. U nastavku donosimo deset savjeta koji će ti pomoći da ponovno zapališ iskru između sebe i svog partnera, ali i sebi i njemu priuštiš najbolji seks u životu.

Reci partneru što te uzbuđuje

Brojna istraživanja sugeriraju da je komunikacija ključna za dobar seks. Razgovor o tome što se sviđa tebi, što tvom partneru, a što vam se ne sviđa može biti vrlo poučan i informativan, bez obzira na to koliko se međusobno poznajete. Ako on radi nešto što ti se sviđa, reci mu otvoreno, a ako je obrnuto, upozori ga i daj mu smjernice. Želiš li isprobati novi položaj? Predloži mu. Zapamti da je sve u komunikaciji.

Image
Foto: Giphy

Povećavajte jedno drugome samopouzdanje

U istraživanju iz 2016. objavljenom u Journal of Sex Research, znanstvenici su analizirali odgovore od 39 tisuća heteroseksualnih parova koji su bili u braku ili izvanbračnoj zajednici više od tri godine. Istraživanje je pokazalo da je seksualno zadovoljstvo bilo veće među onim parovima koji su jedno drugome davali pozitivnu afirmaciju tijekom seksa, a ako bi došlo do neugodnih trenutaka tijekom seksa, našalili su se na račun njih i nastavili dalje. Dr. Jaffrey napominje da je ovaj bezbrižan pristup seksu ključan i da ćete ti i tvoj partner biti sretniji ako se smijete zajedno.

Image
Foto: Giphy

Spontanost je ključna

Čak i odličan seks može s vremenom postati monoton ako ti i tvoj partner uđete u seksualnu rutinu. Bilo kakva promjena je dobro došla, a dr. Jaffrey preporučuje promjenu vremena i mjesta kako biste izbjegli rutinu i održali vatru u vašem seksualnom životu. "Isprobajte nova mjesta za seks, možda na kauču, u autu ili u kuhinji. Ili u zadnjem redu u kinu. Ipak, budite oprezni, jer je seks na javnim mjestima nezakonit. Pokušajte igrati uloge, zajedno se okupajte. Budite inventivni i zabavite se."

Image
Foto: Giphy

Neka predigra počne i nekoliko dana prije "akcije"

Jaffrey napominje da je vrlo važno biti raspoložen i napraviti neke korake koji će vas pripremiti za nezaboravan seks, a predigra bi prema njoj trebala početi puno prije seksa, čak i danima prije. "Ovdje govorim o mentalnoj predigri koja se događa nekoliko dana unaprijed, a ne o onoj neposredno prije seksa. Budi pažljiva prema svom partneru, a male geste i lijepi komentari važni su kako biste oboje mogli ući u pravo raspoloženje", kaže Jaffrey i dodaje kako održavanje komunikacije tijekom dana putem poruka nikako nije naodmet.

Image
Foto: Giphy

Provedi vrijeme sama sa sobom

Ako želiš imati dobar seks sa svojim partnerom, onda moraš znati što ti voliš u krevetu, a jedini način da u potpunosti shvatiš što te najviše uzbuđuje jest masturbirati i istražiti svoje tijelo. Masturbacija je zdrava i vrlo je važna za sve ljude, čak i one koji su u vezama. A suprotno uvriježenom mišljenju, brojna istraživanja pokazuju da masturbacija ne umanjuje želju za seksom, već upravo suprotno. Pokušaj barem dva dana u tjednu uživati u vlastitom tijelu - to će poboljšati tvoj seksualni život, jer ako točno znaš kako želiš da te partner dodiruje, to ćeš mu i reći i tako samo povećati vlastito zadovoljstvo.

Image
Foto: Giphy

Doživi orgazam prije penetracije

Prije nego što se ti i tvoj partner "bacite" na vaginalni seks, važno je da budeš potpuno uzbuđena, jer će se samo tako vagina proširiti i navlažiti, a genitalno tkivo napuniti krvlju. To će ti pomoći da spolni odnos i penetracija budu ugodni, a ne bolni. Također, važno je da svom klitorisu posvetiš dovoljno vremena i pažnje i, ako je moguće, doživiš orgazam prije penetracije, što će vaginalni seks učiniti puno ugodnijim za tebe.

Image
Foto: Giphy

Proširi svoj seksualni vokabular

Prljavi razgovori u spavaćoj sobi često se podcjenjuju, ali mogu uvelike pridonijeti seksi raspoloženju. "Ono od čega moji klijenti imaju najviše koristi je da odu u knjižaru ili na internet i pronađu erotsku knjigu", kaže Rapini i dodaje da je poželjno da parovi zajedno čitaju erotske knjige, posebno ako žele raditi na razvoju vokabulara "prljavog razgovora".

Image
Foto: Giphy

Eksperimentiraj s igračkama i drugim rekvizitima

Rapini parovima u dugim vezama savjetuje da istraže nepoznato kako bi svoje seksualno iskustvo doveli na novu razinu, i to tako da zajedno kupuju seksualne igračke i druge rekvizite. To može biti bilo što, od vibratora za parove do ulja za masažu tijela ili poveza za oči - ne možete pogriješiti što god odabrali. "Neka masaža postane dio vaše rutine, počnite se dodirivati. Mnogi će parovi nakon toga osjetiti kako im se libido povećava", kaže ona.

Image
Foto: Giphy

Usredotoči se na kvalitetu, ne na kvantitetu

Ne postoji neka određena, optimalna količina seksa za svaki par - dok god se oboje osjećate zadovoljno i ispunjeno, ne morate se opterećivati količinom. S time na umu, nedavno istraživanje pokazalo je da više seksa ne znači nužno i bolji seks, a prema tom istraživanju, najsretniji parovi imaju spolne odnose samo jednom tjedno. Dakle, usredotoči se prvenstveno na užitak, a ne na količinu seksa, i oboje ćete biti sretniji i zadovoljniji.

Image
Foto: Giphy

Budite suosjećajni jedno prema drugome

Empatija je važna kada je u pitanju seks - ona podrazumijeva brigu za osjećaje druge osobe, što je u seksu vrlo važno jer tako pokazuješ partneru da ti je stalo do njega i njegovog zadovoljstva, i obrnuto. Seksu s partnerom treba prilaziti s više razumijevanja i ljubavi, što će rezultirati nevjerojatnim erotskim iskustvom za oboje.

Image
Foto: Giphy