Dva moćna proizvoda

Znaš li razliku između seruma i hidratantnih krema?

Postoji jako puno proizvoda za njegu kože lica, no nekako najviše slušamo o serumima i hidratantnim kremama pa smo odlučile saznati koja je razlika između njih i kako se pravilno koriste

serumhidratantnakrema.jpg
Foto: Unsplash

Od tonika i proizvoda za čišćenje, pa sve do krema i esencija, broj dostupnih proizvoda za njegu kože može biti vrtoglav. A uzmemo li u obzir i mijenjanje proizvoda za njegu kože po sezonama, često se zapitamo što je našoj koži zapravo potrebno.

Image

Jedna fotka otkrila što većina žena krivo radi kad je u pitanju njega kože

Većina nas koristi serume i hidratantne kreme cijelu godinu, no trebamo doista koristiti i jedno i drugo? Trebamo li koristiti serum prije ili poslije hidratantne kreme i koja je uopće razlika između ta dva proizvoda?

Stručnjaci su za Byrdie otkrili razlike između ova dva proizvoda, kao i način na koji ih možeš ukomponirati u svoju rutinu njege kože.

Što je serum za lice?

"Serumi su obično lagane formulacije s aktivnim sastojcima. Obično su lagani i brzo se upijaju, i gotovo da uopće ne ostaju na površini kože", za Byrdie je rekao dermatolog Corey Hartman. A budući da nema strogu definiciju, dodao je, serum tehnički može biti losion, gel ili ulje.

shimmer fallback

Serumi su također dobri za razne probleme na koži, bilo da se radi o starenju, posvjetljivanju kože ili prevenciji akni. Iako su obično skuplji od ostalih proizvoda za njegu kože, prepuni su moćnih sastojaka, a potrebna je tek mala količina kako bi počeli djelovati. Uz sve to, dermatologinja Deanne Mraz Robinson za Byrdie je podijelila da bi uvijek prvo trebala pitati svog dermatologa koji je serum najbolji za tvoj tip kože.

Što je hidratantna krema?

"Hidratantne kreme koriste deblju formulu za stvaranje fizičke barijere koja blokira hidrataciju i sprječava isušivanje kože", kaže dermatologinja Robinson i dodaje da, osim toga, one mogu poboljšati funkcioniranje gornjeg sloja kože koji se sastoji od masnih i uljnih stanica kože, kako bi koža zadržala vlagu.

Neke hidratantne kreme bogate su anti-age sastojcima, tako da imaju dvostruki učinak na kožu. Ipak, za najbolji učinak, posebno ako imaš problema s kožom, najbolje je kombinirati hidratantnu kremu s kvalitetnim serumom.

shimmer fallback

Serumi i hidratantne kreme - koja je razlika?

Serumi su lakši, dok hidratantne kreme imaju gušću, kremastiju konzistenciju. Ali što je s njihovim učinkom? "Serumi su namijenjeni dubokom prodiranju u kožu za isporuku ciljanih aktivnih sastojaka, dok hidratantne kreme pomažu u jačanju površine kože, učinkovitijem povezivanju stanica kože i djeluju na površini kože kako bi pojačali hidrataciju", kaže dermatolog Hartman.

Hidratantne kreme imaju i veće molekule od seruma, što znači da hidratantna krema obično neće prodrijeti u kožu tako duboko ili tako brzo kao serum. No, to može biti dvosjekli mač - ako tražiš snažniji učinak, trebala bi se osloniti na svoj serum, ali ako tražiš kontinuiranu hidrataciju, to je posao koji će odraditi hidratantna krema.

Idu li serumi i hidratantne kreme zajedno?

Dermatologinja Noelani González kaže da nanošenje i seruma i hidratantne kreme ovisi o samim proizvodima, njihovim sastojcima i tvom tipu kože. "Na primjer, nanošenje seruma i hidratantne kreme može biti od velike pomoći onima s vrlo suhom kožom. Serum će pomoći u isporuci aktivnih sastojaka, a hidratantna krema pomoći će zaključavanju vlage u koži, zatvaranju seruma i pojačanju njegovih aktivnih sastojaka", istaknula je González. Ipak, ako imaš kožu sklonu aknama, najbolje je izbjegavati serum na bazi ulja.

shimmer fallback

Kako nanositi serume i hidratantne kreme?

Kada je riječ o nanošenju više proizvoda za njegu kože, važan je redoslijed. "Općenito, proizvodi za njegu kože slojevi su od najlaganijih do najdebljih, a najlaganiji proizvodi se prvo nanose na kožu. Dakle, prvo se nanosi serum kako bi što bolje prodro u kožu, a na njega se nanosi hidratantna krema", objasnio je dermatolog Hartman.

Da bi što učinkovitije nanijela serum i hidratantnu kremu, prvo serum utrljaj na područje lica i vrata. Zatim pričekaj 30 do 60 sekundi prije nego što naneseš hidratantnu kremu. Iako se većina seruma i hidratantnih krema koristi i ujutro i navečer, postoje neki serumi ili kreme koji bi se trebali koristiti samo noću, ovisno o njihovim sastojcima, kao što su serumi s retinolom. Ipak, najbolje je posavjetovati se s dermatologom.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.