Želiš blistavu kožu ovog ljeta? Dermatolozi objasnili zašto je vitamin D važan za zdravi izgled kože

Vitamin D jedan je od važnijih vitamina u našem tijelu, a njegov nedostatak može negativno utjecati na kožu

Želiš blistavu kožu ovog ljeta? Dermatolozi objasnili zašto je vitamin D važan za zdravi izgled kože

Sjediti na suncu ili ne - to je pitanje koje si postavljamo svake godine kada nismo sigurne je li bolje zaštititi kožu od UV oštećenja ili se izložiti suncu kako bismo dobile preporučenu dnevnu količinu vitamina D. Ali uz sve druge dostupne metode, poput prehrane i oralnih suplemenata, koliko je zaista potrebno izlaganje suncu?  

Da bismo saznale sve što treba znati o uzimanju i korištenju vitamina D, uključujući njegove prednosti za kožu, donosimo ti savjete koje su ugledni svjetski dermatolozi podijelili za portal Byrdie

Image

9 načina da nadoknadiš nedostatak vitamina D


Vitamin D ima puno više prednosti za kožu nego što si možda mislila, a  dermatolozi Jennifer Herrmann, Nikhil Dhingra, Joshua Zeichner i Estee Williams otkrili su zašto je vitamin D ključan za zdravlje naše kože.  

Što je vitamin D?

Vitamin D je vitamin topiv u mastima i jedan od važnijih vitamina za brojne biološke procese u organizmu - dobro je poznata njegova uloga u izgradnji kolagena, uloga antioksidansa, utjecaj na hormone, kao i mnoge druge korisne funkcije. Naša je koža važan prirodni rezervoar za proizvodnju vitamina D, a Dhingra objašnjava da su naša crijeva (putem prehrane) i naša koža (putem sunčeve svjetlosti) dva glavna izvora vitamina D koji se proizvodi u dva oblika - vitamin D3 u koži i D2 i D3 u crijevima - oba dodatno modificirani od strane naših bubrega. Nepotrebno je reći da su neadekvatno izlaganje sunčevoj svjetlosti i loša prehrana dva najčešća razloga za nedostatak vitamina D.

shimmer fallback


"Nečija sposobnost proizvodnje vitamina D također ovisi o boji kože, spolu, indeksu tjelesne mase, fizičkoj aktivnosti i unosu alkohola", kaže Herrmann. Teško je reći koliko je vitamina D potrebno svakoj osobi jer to ovisi o klimi, dobu godine, boji kože i načinu prehrane. Ipak, prema američkom Nacionalnom institutu za zdravlje prosječna odrasla osoba trebala bi težiti količini od 600 međunarodnih jedinica vitamina D dnevno u svojoj prehrani.

Uz to, hrana poput mlijeka, lososa, jaja i gljiva sjajan je izvor vitamina D u prehrani

Kako vitamin D utječe na kožu? 

Može li nedostatak vitamina D zapravo utjecati na našu kožu? Budući da je nedostatak vitamina D povezan s lošom imunološkom funkcijom, povećanom upalom i smanjenom osjetljivošću na inzulin, Herrmann kaže da nedostatak vitamina D može negativno utjecati na kožu. 


shimmer fallback

(Foto: Unsplash)


"Loša imunološka funkcija slabi kožnu barijeru, povećavajući suhoću i mogućnost infekcija", objašnjava ona. "Nedostatak vitamina D može pogoršati upalna stanja poput akni, ekcema i rozaceje. Iako obično povezujemo smanjenu osjetljivost na inzulin s dijabetesom, disregulacija može dovesti do pogoršanja akni kao i do preuranjenog starenja kože."

Prednosti vitamina D za kožu

Dhingra kaže da je glavna funkcija vitamina D održavanje ravnoteže kalcija u našim tijelima, ali on ima i funkcije izvan toga - na primjer, ulogu koju igra u zdravlju kože. "Općenito govoreći, zdravlje kože najbolje se poboljšava kada vaše tijelo ima punu zalihu vitamina D", kaže Zeichner. 


shimmer fallback

(Foto: Unsplash)

Ovo su neke od prednosti vitamina D za kožu:

  • Umanjuje upalu: Vitamin D koristi se u liječenju stanja poput psorijaze, ekcema i vitiliga jer on smanjuje obilnu upalu, ublažavajući simptome onima koji pate od ovih stanja.
  • Štiti kožu: Vitamin D djeluje kao steroid, djelujući unutar jezgre stanice kako bi potaknuo proliferaciju, regulirao funkciju i potencijalno stabilizirao gene, a istraživanja sugeriraju da ima zaštitni učinak na kožu i potencijalno sprječava rak kože.
  • Normalizira obnovu stanica: Zeichner kaže da je dokazano da  vitamin D normalizira obnovu stanica i sprječava nakupljanje mrtvih stanica na površini kože.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.