Za ljepotu, opuštanje i zdravlje: Ova esencijalna ulja trebala bi imati uvijek pri ruci

Ako ih pravilno koristiš, esencijalna ulja pomoći će ti kod raznih zdravstvenih problema, biti saveznik u ljepoti, ali i tvoj dom učiniti pravim malim spa carstvom

Za ljepotu, opuštanje i zdravlje: Ova esencijalna ulja trebala bi imati uvijek pri ruci

Esencijalna ulja dobivaju se iz cvijeta, korijena, stabljike, lišća ili ploda biljke destilacijom ili prešanjem. Ustvari, ovdje nije riječ o uljima u onom klasičnom smislu, jer su nemasna. Većina njih je toliko jaka da ih ne smiješ direktno stavljati na kožu, već prvo pomiješati s baznim uljem (bademovim, kokosovim, maslinovim ili nevenovim).

Image

Osvježivač zraka s mirisom proljeća: Napravi ga sama koristeći esencijalna ulja


Jedina esencijalna ulja koja smiju direktno na kožu su ulje čajevca i ulje lavande. Ove dvije vrste ujedno imaju i najširu primjenu te bi ih uvijek trebala imati u svome domu.

Čajevac

Eterično ulje čajevca je prirodan antibiotik, antiseptik i fungicid, a pomaže i u jačanju imuniteta. Njime možeš tretirati herpes simpleks, gljivice, čak ga se koristi kod vaginalnih problema i urinarne infekcije. Želiš li poboljšati kvalitetu zraka u svome stanu, ukapaj par kapi čajevca u difuzor ili eteričnu lampu.

Lavanda

Ulje lavande, kao i ulje čajevca može direktno na kožu, a pomaže zacijeliti ožiljke te je osobito učinkovito kod opeklina. No, ono po čemu je lavanda najpoznatija je njezina moć umirivanja. Par kapi ovog ulja na maramici, jastuku ili u eteričnoj lampi pomoći će ti da zaspiš kao beba i duboko se opustiš. Lavanda pomaže i masnoj koži, sklonoj prištićima. Dobro je ukapati par kapi u kremu za lice ili neko bazno ulje pa namazati kožu prije spavanja.

Ruža

Esencijalno ulje ruže jedno je od najboljih ulja za njegu kože, a pritom ima i nevjerojatno lijep miris. Možeš ga nakapati u kupku, dodati u omiljenu kremu ili pak bazno ulje te napraviti odstranjivač šminke. Među esencijalnim uljima ruže, najcjenjenije je ulje bugarske ruže. Osim što će vratiti blistavost koži i zategnuti je, ulje ruže izbrisat će ožiljke i djelovati umirujuće i antiseptično.

shimmer fallback(FOTO: Pixabay)

Ružmarin

Ovo esencijalno ulje pospješuje cirkulaciju pa je odlično za masažu vlasišta, želiš li potaknuti rast kose i ojačati joj korijen. Dobro je i za oporavak umornih nogu, ali i za celulit. I jedno i drugo imaju veze s lošom cirkulacijom. Masiraj redovito noge eteričnim uljem ružmarina koje si pomiješala s nekim od baznih ulja ili napravi kupku za stopala i uživaj u njoj prije spavanja. 

Eukaliptus

Esencijalno ulje eukaliptusa pomoći će ti kod začepljenog nosa i prehlade (odčepit će dišne puteve), ali te i dobro razbuditi te ti podignuti koncentraciju. Ovo ulje ima i efekt hlađenja te ga ljeti nakapaj u omiljeni losion za tijelo ili pak raspršivač u kojem ćeš ga pomiješati s vodom.

shimmer fallback(FOTO: Pexels)


Slatka naranča

Esencijalno ulje slatke naranče ili limunske trave u trenu vraća energiju i podiže raspoloženje. Bliže li ti se ispitni rokovi, stavi ova ulja u aroma lampu. Pomoći će ti da se razbudiš i koncentriraš te lakše upamtiš  nove informacije. Ako si anksiozna ili depresivna ova ulja unijet će radosti u tvoj svijet.

Spa

Želiš li napraviti spa oazu u svojoj kupaonici, nakapaj u tuš kabinu nekoliko kapi esencijalnog ulja eukaliptusa, čajevca i limunske trave ili pak samo eukaliptusa, navuci zavjesu tuša i pusti kratko vodu da teče. Neka bude vruća. Uđi unutra kada se napravi para i uživaj u domaćoj sauni. Prodisat ćeš i razbuditi se u trenu te biti spremna za novi dan. Želiš li se pak opustiti, isto napravi navečer pred spavanje, samo u tom slučaju u tuš kadu nakapaj lavandu. Ako hoćeš uživati u kupki u vodu dodaj 20-ak kapi eteričnog ulja po želji te dvije žlice meda i opusti se.

Uvijek vodi računa da koristiš provjerena i kvalitetna esencijalna ulja. Imaj na umu da ono što stavljaš na kožu (najveći organ na tijelu) ulazi direktno u krvotok. Osim toga, esencijalna ulja možeš koristiti i oralno.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.