VODIČ ZA POČETNIKE

Zašto je retinol važan u njezi kože i kako ga uključiti u svoju beauty rutinu?

Dobrobiti ovog vrijednog sastojka su dokazane, a osobito se smatra korisnim u borbi protiv starenja jer potiče proizvodnju novih stanica, umanjuje izgled finih linija i bora te povećava sintezu kolagena

pexels-andrea-piacquadio-3764013.jpg
Foto: Pexels

U posljednjih nekoliko godina, retinol je postao iznimno popularan u beauty svijetu, i to s opravdanim razlogom. Retinol, poznatiji i kao vitamin A, izuzetno je vrijedan sastojak za kožu. Međutim,  prije nego ga odlučiš uključiti u svoju skincare rutinu, o retinolu bi trebala znati određene stvari.

Image
CJENOVNO PRISTUPAČNE

Štite kožu i vraćaju sjaj: Najbolje hidratantne kreme za hladne dane pred nama

Postoji nekoliko oblika retinola i ponekad je teško znati koji je idealan izbor za našu kožu. U drogerijama se mogu pronaći brojni kozmetički proizvodi u obliku krema i seruma koji sadrže retinol, no neki proizvodi s retinolom odnosno retinoidom se mogu dobiti samo na temelju recepta, i to po preporuci dermatologa.

S obzirom na to da proizvodi na bazi retinola mogu iritirati i isušiti kožu, treba iz koristiti s dozom opreza. Naravno, dobrobiti ovog vrijednog sastojka su dokazane, a osobito se smatra korisnim u borbi protiv starenja jer potiče proizvodnju novih stanica, umanjuje izgled finih linija i bora te povećava sintezu kolagena i elastina, pojasnila je stručnjakinja za njegu kože Tracey Wilmot za Vogue.

Image
Foto: Pexels

Krajnji rezultat korištenja proizvoda s retinolom je čvršća, punija koža i blistaviji ten. Ipak, u početku retinol može kožu učiniti jako suhom, ističu dermatolozi.

Ako razmišljaš o tome da u svoju rutinu uvrstiš i preparate s retinolom, u nastavku ti otkrivamo nekoliko važnih činjenica koje pritom trebaš znati i uzeti u obzir:

U kojoj dobi možeš početi koristiti retinol?

Retinol ne samo da zaglađuje teksturu kože, već i jača njenu barijeru, i tako je štiti od budućih znakova starenja. Studije su pokazale da gubimo oko 1 posto kolagena svake godine već u ranim 20-ima pa Wilmot preporuča ljudima da počnu koristiti retinol u njezi kože nakon 25. godine.

Image
Foto: Pexels

Koje nuspojave retinol može izazvati?

Danas je propisana maksimalna dozvoljena koncentracija retinola u kozmetičkim proizvodima pa je samim time i puno manje nuspojava. Međutim, kod ljudi s osjetljivom i reaktivnom kožom mogu se pojaviti suhoća ili crvenilo. Ako ti koža negativno reagira nakon uvođenja proizvoda s retinolom, pobrini se da je pravilno i redovito hidratiziraš. Obavezno na kožu nanesi hidratantnu kremu nakon svake upotrebe retinola, savjetuju dermatolozi. Također je neophodno na kožu nanijeti i zaštitni faktor prilikom korištenja retinola jer on kožu čini osjetljivijom na UV zrake.

Smiju li retinol koristiti i osobe s osjetljivom kožom?

Ako ti je koža jako osjetljiva, možda bi se prije uvođenja proizvoda s retinolom trebala posavjetovati s dermatologom. Svakako postepeno počni uvoditi retinol u svoju rutinu. Započni s nanošenjem proizvoda dva do tri puta tjedno i prati kako ti koža reagira. U početku korištenja retinola mogu se pojaviti crvenilo i ljuštenje na tankim dijelovima kože, ali to je normalna reakcija i privikavanje kože na novi sastojak. Tek kada se koža u potpunosti navikne na proizvode s retinolom, možeš ga početi koristiti češće, odnosno svaki drugi dan.

Image
Foto: Pexels

Kada bi trebalo prijeći s retinola na retinal?

Kada uđeš u 40-te ili počneš primjećivati prve naznake menopauze, razmisli o češćem korištenju retinola ili možeš početi koristiti snažniji retinal. 'Retinal ispravlja uznapredovale znakove starenja kao što su gubitak volumena, dublje bore, vilice i opuštena koža na licu i vratu', otkriva Wilmot.

Pogledaj video: Dr. Vrčić - tretmani hijaluronskom kiselinom i pomlađivanje kože