Većina nas sad ne koristi make up, a evo što se događa s kožom nakon dan, tjedan i mjesec bez šminke

Zbog koronavirusa svi koji mogu rade od kuće. Od kad smo u kućnom uredu, mi sve manje i manje koristimo make up, a izgleda to uopće nije loša stvar

Većina nas sad ne koristi make up, a evo što se događa s kožom nakon dan, tjedan i mjesec bez šminke


Rad od kuće ima svoje prednosti i nedostatke. Imaš više vremena za obitelj, ali s druge strane može pojačati osjećaj usamljenosti ako si sama ili ti se može činiti kao da cijeli dan sjediš za računalom.

Međutim, jedna stvar je pozitivna: sigurno ti je bar malo lakše što se ne moraš svaki dan šminkati, ako ne želiš. Što se događa s kožom nakon dan, tjedan ili mjesec bez make up-a?via Giphy


Pauza od šminke većinom osvježuje izgled kože i rezultira blistavijim i ujednačenijim tonom . To je zato što, za razliku od proizvoda za njegu kože koji u nju prodiru, šminka 'stoji' na tvom licu. Pa što se događa ako na nju ne stavljamo šminku određeni vremenski period:

Jedan dan bez šminke

Tvoja koža počinje 'disati' - da se tako izrazimo, ali što to zapravo znači? "Koža se ponaša drugačije ovisno o razini vlage, razini stresa i mnogim drugim (vanjskim) faktorima, pa ako je držiš pokrivenu slojem šminkom, vjerojatno će doći do povećanog ili smanjenog stvaranja sebuma i ulja", rekla je dermatologinja Rachel Nazarian za WellandGood.

via Giphy


Istaknula je kako bismo i dalje trebale koristiti proizvode za njegu kože poput hidratantnih krema i seruma, iako pauziramo sa šminkom. Savjet je to koji možemo poslušati svaku nedjelju i uz kremu i serum, ubaciti i hranjivu masku za lice.

Image

DIY maske za lice koje će transformirati tvoju kožu

Jedan tjedan bez šminke

Koža često proizvodi višak ulja jer šminka proširuje pore. Tjedan dana bez šminke dovest će do toga da će se pore 'očistiti', što može poboljšati situaciju s aknama, a manja je i vjerojatnost da će doći do mitesera.  Dr. Nazarian objasnila je kako se i stanja poput rozaceje mogu poboljšati, jer postoji manja vjerojatnost da će koža biti u kontaktu sa sastojcima koji djeluju kao iritansi.  

shimmer fallback


(Foto: Pexels)

Jedan mjesec bez šminke

Ako se nećeš šminkati mjesec dana, primijetit ćeš još više prednosti za kožu. Koža je naš najveći organ koji neprestano proizvodi nove stanice kože. Jedna stanica putuje do najudaljenijeg sloja kože, gdje onda odumire i ljušti se. Cijeli taj proces traje oko 28 dana, a svakodnevno stavljanje šminke ga ometa.

"Što je vaša koža duže bez šminke, bolje će regulirati temperaturu, kontrolirati ulja i masnoće, hidrataciju i prirodni proces pilinga. I samo neskidanje šminke pred spavanje veliki je odmor za kožu", rekla je Candace Marino, medicinska estetičarka, za WellandGood. Moći ćeš izbjeći nepotrebne dijelove rutine njege kože (poput tonika ili dvostrukog čišćenja) jer ne pokušavaš skinuti sve ostatke šminke - kad je na tvom licu trenutno nema. 

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.