Čak i ako ti se ne da

Često spavaš sa šminkom na licu? Otkrij zašto je to štetno

Šminku prije spavanja obavezno skini kako bi zaštitila svoje lice i očuvala zdravlje kože

sinitta-leunen-rXEY6McWiAs-unsplash.jpg

Skincare rutina postala je neizostavni dio dana većine žena, no kada se nakon napornog dana ili lude zabave vratimo doma, zadnja stvar koja nam je na pameti je skidanje šminke i lickanje kremicama i serumima. Dok je nekima beauty rutina prije spavanja sveti gral koji nikako ne preskaču, neke od nas više smo u ovoj skupini koja se budi s maskarom i puderom na jastučnici.

Image

Top 10: Najbolje micelarne otopine za sve tipove kože

Možda ti se u tom trenutku ne da skidati šminku s lica, ali jednom kada naučiš koliko je štetno zaspati s puderom i maskarom na licu, više nikada nećeš preskočiti blazinicu, mineralnu vodicu i ulje za čišćenje. Kako bi te motivirale da se toga i držiš, u nastavku smo izdvojile što će se sve tvojoj koži dogoditi ako ne skineš šminku prije spavanja.

Prva stvar koju ćeš primijetiti na koži je da je postala ispijena i bez sjaja. Tijekom dana stanice kože odumiru i ako ih prije spavanja ne uklonimo s lica, one će se taložiti na površini lica i ukloniti prirodni sjaj kože koji joj daje zdrav izgled. Uklanjanjem šminke skidamo i neželjeni sloj mrtvih stanica i nečistoća s lica što čini kožu svježijom i mekom na dodir.

Nakupljene nečistoće također će uzrokovati pojavu upala i iritacija kože koje nastaju uslijed začepljenih pora. Pojavit će se i veći broj mitesera koji će koži dati dodatno hrapavu teksturu, a ako već patiš od akni, one će se početi stvarati još brže. Čišćenje kože prije spavanja čisti i tvoje pore koje mogu lakše 'disati' tijekom noći.

Osim akni, ostaci šminke u kojima je zarobljena prljavština ubrzat će nastanak bora. Naime, svakodnevne nečistoće kojima je naša koža izložena povećavaju oksidativni stres stanica koji ubrzava starenje i bore se na očigled pojavljuju ako često na spavanje ideš sa šminkom na licu. Uklanjanjem šminke uklanjaš i takve štetne polutante kože i osiguravaš joj mladenački izgled.

Nečistoće se ne skupljaju samo na našoj koži nego i na trepavicama prekrivenim maskarom. Ako često zaspeš s maskarom na očima, šanse da dobiješ infekciju oka znatno su veće nego ako ju ukloniš prije spavanja. Čak i ako ne dobiješ infekciju oka, komadići suhe maskare mogu iritirati površinu oka te uzrokovati crvenilo i peckanje.

Svi sastojci kozmetike su u pravilnu sigurni za korištenje, ali neki od njih poput parfema ili boja mogu izazvati iritaciju i osip ako ih na kraju dana ne ukloniš s lica. Ova pojava je posebno česta kod žena s osjetljivom kožom lica te kod mlađih žena koje tek počinju koristiti šminku.

Sve ove činjenice trebale bi ti osvijestiti koliko je uklanjanje šminke s lica prije spavanja ključno za zdravu kožu. Čak i ako ima odličnu jutarnju rutinu koje se svakodnevno pridržavaš, ona neće imati toliko efekta ako jednako njege koži ne posvetiš i prije spavanja. Zato probaj odvojiti barem malo vremena prije spavanja kako bi se posvetila svojoj koži, a ona će ti na tome biti zahvalna.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.