Uz zaštitni faktor, nanošenje krema za sunčanje je jednako važno

A možda i važnije…

Uz zaštitni faktor, nanošenje krema za sunčanje je jednako važno

Kupovina krema za sunčanje može biti zbunjujuća. Je li najbolje uzeti faktor 50? Hoće li nam on dozvoliti da pocrnimo, ili da ipak radije uzmemo faktor 15? A sprej ili losion? Ispada da to čak i nije toliko važno. Najvažnije je kako koristiš kreme za sunčanje.

SPF je faktor zaštite od sunca (sun protection factor), i on pokazuje mjeru u kojoj nas neka krema štiti od UVB zraka. Viši faktor pruža veću zaštitu od sunca, no ta razlika ipak nije toliko velika. Kreme sa SPF 15 blokiraju 93% UVB zraka, dok kreme koje imaju SPF 30 dižu razinu zaštite na 97%. SPF 50 znači da će krema blokirati 98% UVB zračenja što je odlično, no tek je neznatno više od SPF 30.

SPF se računa tako da se usporedi vrijeme u kojem bi te opeklo sunce bez kreme s vremenom u kojem bi ''izgorjela'' noseći kremu. Ako je to vrijeme 20 minuta bez kreme, tada bi s kremom faktora 15 trebala izdržati 15 puta duže, to jest čak 5 sati. Zvuči odlično, zar ne?

ImageIpak, kreme za sunčanje se ne zadržavaju na koži toliko dugo zbog znoja, trenja od odjeće i kupanja, zbog čega dermatolozi preporučuju nanošenje kreme svaka dva sata. Zbog toga SPF nije najvažnija stvar kod krema za sunčanje, jer će se krema vjerojatno isprati prije nego što razlika u zaštiti postane značajna. Visoki faktor često nas uvjeri u lažni osjećaj sigurnosti zbog kojeg krivo nanosimo kreme za sunčanje. Zaboravljamo ih redovito nanijeti, a nekad mislimo i da zbog visokog faktora smijemo duže stajati na izravnom suncu, što nije točno.

Iako je bolje koristiti veći faktor jer ipak pruža nešto veću zaštitu, dermatolozi upozoravaju da je ključan način na koji nanosimo kremu. Prema istraživanjima Američke Akademije Dermatologa, ljudi obično nanose manje nego polovicu potrebne količine kreme. Kako bi se učinkovito zaštitilo cijelo tijelo potrebno je barem 0.3 dcl kreme, što je jednako količini koja stane u malu čašicu za žestoka pića.

Nanošenje kreme treba planirati unaprijed i nanijeti je 15 do 30 minuta prije izlaganja suncu. Također moraš upamtiti da SPF štiti uglavnom od UVB zračenja koje uzrokuju opekotine, dok su UVA zrake te koje su krive za najveći dio starenja kože. Zato uvijek čitaj deklaracije na kremama za sunčanje i kupuj one na kojima piše da pokrivaju širi spektar sunčevog zračenja. Najvažnija stvar koje se moraš sjetiti je nanijeti kremu svaka 2 sata jer ćeš samo tako iskoristiti njen puni potencijal i biti u potpunosti sigurna od štetnog djelovanja UV zračenja.

Image

Naš izbor deset krema za zaštitu lica od sunca za duge, tople dane