Sunce je sve jače, pa ne zaboravi na zaštitu: Provjerile smo ponudu mineralnih krema za sunčanje

Želiš li biti sigurna da je tvoja krema za sunčanje učinkovita, a pritom bezopasna za organizam, izaberi kremu s mineralnim, odnosno fizičkim filterom. Oni ne prodiru u kožu, već čine zaštitni sloj na njoj

Sunce je sve jače, pa ne zaboravi na zaštitu: Provjerile smo ponudu mineralnih krema za sunčanje

Bez kreme za sunčanje ne ide se na plažu, ali niti ne izlazi iz kuće u proljetnim i ljetnim mjesecima. Sunce je odavna postalo prejako da bi svoju kožu izlagala bez zaštite, stoga već sada izaberi najbolju kremu za sebe. Naopćenitija podjela krema za sunčanje je ona temeljena na filterima u kremi. Postoje kemijski i mineralni filteri.

Image

Činite li i vi ovih 9 pogrešaka kad je riječ o sunčanju?


Kemijski prodiru u kožu i apsorbiraju UVA i UVB zrake te ih pretvaraju u toplinu, a mineralni filteri ostaju na površini kože, čineći štit. Kreme za sunčanje koje sadrže kemijske filtere mogu biti problematične ukoliko su filteri u njima upitne kvalitete i opasni za zdravlje, jer ulaze u organizam, no s druge strane, praktične su jer ne ostavljaju bijeli trag na koži. Stoga, biraš li kreme s kemijskim filterom, biraj oprezno.

shimmer fallback


(FOTO: Pexels)

Želiš li, pak, biti sigurna da je tvoja krema za sunčanje učinkovita, a pritom bezopasna za organizam, radije izaberi kremu s mineralnim, odnosno fizičkim filterom. Oni ne prodiru u kožu, već čine zaštitni sloj na njoj. Najčešći mineralni filteri u kremama za sunčanje su cinkov oksid i titanij dioksid.

Prema najnovijim saznanjima, mineralne kreme na bazi cinka štite i od plavog svjetla. "Pokazalo se da plavo svjetlo prodire duboko u kožu i potiče njezino prerano starenje, nastajanje staračkih pjega i bora. Mineralni blokatori poput cinkovog oksida štite od određenih vrsta plavog svjetla, dok kemijski to ne mogu", objašnjava za Bazaar dermatolog Joshua Zeichner.

U nastavku ti donosimo najbolje kreme za sunčanje s isključivo mineralnim filterima.

Biobaza, mineralni losion za sunčanje, SPF 30, 121,26 kn za 150 ml

Prirodna formula s ECOCERT certificiranim filterima mineralnog i biljnog porijekla, pogodna i za najosjetljiviju kožu. Pruža zaštitu od cijelog spektra UVA i UVB sunčevih zraka. 

shimmer fallback

Daylong Baby, SPF 30, cijena 114,90 kn za 50 ml

Mineralna zaštitna krema za osjetljivu kožu lako se razmazuje, a mogu je koristiti i djeca i odrasli. Vodootporna je. Nanesi ju 20-ak minuta prije sunčanja i ponovi nakon kupanja ili brisanja ručnikom. 

shimmer fallback

SVR Sun Secure, mineralna krema za suhu kožu lica, SPF 50, cijena 159,90 kn za 50 ml

Mineralna krema za toniranje suhe i vrlo suhe kože lica. Skriva nepravilnosti na koži, štiti lice od oštećenja od UV zračenja i odolijeva dodirima. Vodootporna. 

shimmer fallback

Avene Sun Mineral, SPF 50, cijena 140,30 kn za 100 ml

Zaštitno mlijeko bez kemijskih filtera i mirisa. Ne izaziva alergijsku reakciju te je pogodno i za najosjetljiviju kožu. Vodootporno. 

shimmer fallback

Clinique fluid za sunčanje, SPF 30, cijena 212 kn za 125 ml


Mineralna krema za sunčanje, djeluje odmah nakon nanošenja, a i štiti kožu od preranog starenja. 

Institut Esthederm, 100 % mineralna zaštitna krema za sunčanje, cijena 341,90 kn za 50 ml

shimmer fallback

Ova krema za sunčanje osim što pruža visoku zaštitu od UVA i UVB zraka, ubrzava prirodni proces sunčanja i pomaže zdravi preplanuli ten. Vodootporna je. 

Weleda Edelweiss, SPF 30, cijena 187,91 kn za 150 ml

Ova krema ima i dodatnu zaštitu za zdravlje, što je naglašeno na pakiranju kako "non-nano", odnosno mineralne čestice nisu presitne te ne može nikako ući u kožu. Krema je bez parfema i izuzetno vodootporna. 

shimmer fallback

Dermalogica Invisible Physical Defense Sunsrcree, SPF 30, 500,84 kn za 50 ml

Lagana krema za sunčanje namijenjena svim tipovima kože te odlična podloga za make up. Ima oznaku "non-nano zinc oxide", odnosno ne sadrži nano čestice koje bi mogle prodrijeti u kožu. 

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.