Što je to mirisno u parfemima?

Parfemi! Tko ih ne obožava? Miris parfema vam može poboljšati raspoloženje, podići samopouzdanje, vratiti u prošlost ili potaknuti snagu i energiju. Što im omogućuje takvo djelovanje?

Što je to mirisno u parfemima?

Dobar parfem je poput savršeno komponirane simfonije. Obično se komponira od tri mirisne note. Njihov sklad odlučuje o tome kako percipiramo određeni miris i kako se nosi.

Postoje stotine  sastojaka parfema budući da je priroda izuzetno bogata, a mašta i nosevi parfumera nemaju granica. Opisat ćemo vam neke od njih.

Cvijeće

Najpopularnije cvijeće u parfumeriji su: magnolija, tuberoza, ljubičica, orhideja, frezija, jasmin, đurđica, ruža, pačuli, božur, vodeni ljiljan i jorgovan. Popis je dug! Neka cvjetna eterična ulja su iznimno skupa, npr. eterično ulje ljubičice. Za samo par kapi ulja treba pola hektara tih cvjetova. Vrlo je slično i eterično ulje magnolije. To cvijeće raste u Sjevernoj Americi, Kini i Japanu i ima karakterističan sladak miris. Najpopularnije i vrlo cijenjeno cvijeće su ruže. Njihov miris je dugotrajan i vrlo bogat. Razne vrste ruža daju vrlo različite tonove mirisa, od slatkih do toplih i mošusnih.


shimmer fallback


Neko cvijeće vas može iznenaditi svojim mirisom, npr. tuberoza daje drveni miris koji produbljuje mirise drugih komponenata u parfemu. Tuberoza je jedan od najskupljih sastojaka parfema.


shimmer fallback


Jasmin i magnolija

Ova dva mirisa često idu u paru jer tvore izvrsnu, iznimno ženstvenu i suptilnu kombinaciju. Jasmin se odavno koristi u kozmetici. Nekad davno Grci i Egipćani su proizvodili mirisno ulje iz njegovih cvjetova. Danas se koristi u većini parfema u različitim koncentracijama! Istraživanja pokazuju da jasmin ima umirujuća i opuštajuća svojstva. Udisanje mirisa jasmina stimulira dio mozga koji je odgovoran za emocije. To je učinkovita, prirodna metoda borbe protiv stresa, depresije i umora.


shimmer fallback


U južnoj Europi, Aziji i Africi raste 200 vrsta jasmina. Cvjetovi se beru ručno, u zoru, kako njihova aromatična svojstva ne bi propala. Za dobivanje jednog kilograma ekstrakta, treba 200 kg cvjetova!

Miris magnolije opisuje se kao cvjetni, ali s notom limuna. To je svjež, bujan i gust miris. Baš kao i jasmin, poboljšava raspoloženje i uveseljava.


shimmer fallback


Ovu savršenu kombinaciju možete naći u parfemima Avon Femme, kao i u Avon Premiere Luxe.Mošus

To je sastojak mnogih parfema, i ženskih i muških. Mošus se već dugo vremena veliča i hvali. Zanimljivo je da se u početku ovaj sastojak nabavljao na mjestu koje se ne povezuje s odličnim, pa čak ni ugodnim mirisima, to je mošusna žlijezda mošusnog jelena koji se nalazi u blizini anusa životinje. Danas se dobiva sintetski. Miris je težak, ali je istovremeno topao i senzualan. Dodaje veličanstven i luksuzan glamur  čak i najobičnijim kompozicijama. On također poboljšava raspoloženje i djeluje kao afrodizijak.

Možete ga naći, između ostalog, u mirisima Avon Little Black Dress i Avon Perceive. Muški mirisi imaju izraženije mošusne note, na primjer Avon Full Speed ili Avon Just Play.

shimmer fallback


Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.