Spriječite nastajanje ružnih modrica

Koliko puta vam se dogodilo da zadobijete modricu baš na vidljivom mjestu, prije nekog važnog događaja, kada morate obući lijepu haljinu, u kojoj će modrica doći i više nego do izražaja

Spriječite nastajanje ružnih modrica

Modrice su dio našeg svakodnevnog života - veće, manje, bolne i bezbolne. Kod nekih osoba nastaju mnogo lakše, kod nekih teže, no činjenica je da ne izgledaju lijepo, pa o bilo kojem dijelu tijela se radilo. Primjerice, kada se udarite u neki predmet, padnete ili slično, modrice nastaju jer ste oštetili krve žile koje ne nalaze na tom mjestu. Zbog oštećenja, krv curi iz tih žila i kapilara te se razlijeva po okolnom tkivu.

Kada nastane, modrica je crna ili plava, a kako se krv tijekom sljedećih dana počne razgrađivati, modrica mijenja boju u ljubičastu, zelenu, žutu, te potpuno nestane. Nije svaka modrica jednaka, a ovisi o mjestu gdje ste se udarili i intenzitetu udarca, a može i ostati dulje vremensko razdoblje, no „normalna“ modrica, trebala bi nestati u roku od 10 do 14 dana.

Hladni oblozi

Koliko puta vam se dogodilo da zadobijete modricu baš na vidljivom mjestu, prije nekog važnog događaja, kada morate obući lijepu haljinu, u kojoj će modrica doći i više nego do izražaja? Naravno, ne treba postojati posebna prigoda da barem pokušate ublažite nastajanje modrica. One ne samo da nisu estetski lijepe, nego su često i bolne, a ukoliko ste doživjeli veću nesreću ili bili na operaciji, modrice mogu biti opasne, zbog mogućnosti nastajanja ugrušaka, ali u tom slučaju imat ćete liječniku pomoć.

No, vratimo se onim malim modricama. Kada se primjerice udarite, najprije što morate učiniti je smanjiti dotok krvi na to mjesto, a to možete učiti s ledom i pritiskom na to mjesto. To će vam ohladiti okolne krve žile, te će manje krvi isteći s oštećenih žila i kapilara. Sportaši često imaju vrećice s ledom spremne u hladnjaku. No, ostali smrtnici, mogu upotrijebiti vrećicu graška, smrznuto meso i sl. Omotajte ih suhim ručnikom i čim brže stavite na bolno mjesto. Držite 10-ak minuta i ponovite postupak nakon 20 minuta. (ponavljajte postupak tijekom jednog dana). Ručnik namočen u ledenoj vodi također može pomoći. Dakle, kao što smo rekli cilj je zaustaviti dotok krvi na ozljeđeno mjesto, pri čemu može pomoći u kompresivni zavoj.

Image




Topli oblozi

Na žalost, ako je udarac ili ozljeda jaka, modrica će se bez obzira na hlađenje pojaviti. Nakon što led odradi svoj dio, za njeno dodatno ublažavanje, potrebno je modricu zagrijati toplom vodom, oblozima ili termoforom, kako bi se potaknula cirkulacija i nakupljena krv počela brže razgrađivati.

Topli oblog od biljke gavez, još će vam dodatno pomoći, jer ta biljka u sebi ima sastojke koji potiču zacjeljivanje stanica. Sve što trebate je s pola litre vruće vode preliti preko 30 grama sušenih listova gaveza, ostaviti da odstoji 10 minuta te procijediti (pripravak nije za piće). Dok je pripravak još topao namočite ručnik ili gazu, te stavite oblog na mjesto modrice.
Jedan od najstarijih i najpoznatijih narodnih lijekova protiv modrica i oteklina je ocat pomiješan s toplom vodom, jer on također povećava protok krvi.

Biljem protiv modrica
Za one koji vole prirodne pripravke, gel od brđanke (arnike) već se dugo koristi u liječenju modrica, jer u sebi sadrži tvari koje smanjuju upale i otekline. Peršin će vam također pomoći u ublažavanju modrica i njenom bržem nestajanju. Sve što trebate je list peršina zgnječiti, staviti na modricu i zamotati u gazu. Ukoliko na mjestu gdje se nalazi modrica nemate nikakvu ranu, možete na nju utrljati ulje gospine trave, jer ono je bogato sastojcima koju pomažu u stiskanju tkiva i nadziru kapilarno krvarenje.

Image




Bolje spriječiti...

Kao što smo već naglasili, neki su ljudi više skloniji nastajanju modrica, dok su drugi manje. No, lako nastajanje modrica može se događati zbog pomanjkanja vitamina C, koji jača stjenke kapilara. Također, povećajte unos flavonoida, konzumirajući mrkvu, marelicu, agrume, jer on povećava učinkovitost vitamina C. Osim vitamina C, povećajte unos vitamina K, kojeg ima mnogo u kelju, brokuli, kelju pupčaru i drugom zelenom povrću.

(vam)