SOS savjeti za kožu koju je opeklo sunce

Nisi pazila i sada te peče koža? Donosimo ti savjete za prvu pomoć

SOS savjeti za kožu koju je opeklo sunce

Iako smo svi dobro upoznati s opasnostima od pretjeranog izlaganja sunčevim zrakama – koje može dovesti i do zloćudnih bolesti kože, ponekad se ipak dogodi da nismo dovoljno pažljivi, pogotovo na početku ljeta kad još nemamo temeljnu boju. Je li se to dogodilo i tebi? Ipak, ima spasa, neka ti ova nezgoda ne pokvari godišnji odmor. Donosimo SOS savjete kućne radinosti - koji će ti odmah donijeti olakšanje. 

1. Oblozi za prvu pomoć

Stavi kocke leda ili bilo što zamrznuto u tkaninu i drži na opečenom mjestu. Oblog može biti i od ohlađenog zelenog čaja ili kamilice. Ako je opečena koža veće površine, dugo se tuširaj hladnom vodom.

2. Čudesno maslinovo ulje i jogurt

Namaži opečene dijelove kože mješavinom maslinovog ulja i octa, u omjeru 50:50 te ostavi da se upije 30 minuta nakon čega se otuširaj hladnom vodom i blagim sredstvom za pranje. Umjesto mješavine ulja i octa možeš koristiti i jogurt na isti način.3. Ljekovita kupka

Pripremi kupku s mlakom vodom u koju stavi zobene pahuljice i žlicu maslinovog ulja. Zob će pomoći u obnavljanju kože, baš kao i ulje. Druga je opcija staviti u vodu kamilicu koja umiruje oštećenu kožu.

4. Pomoć iz ljekarne

Možeš nabaviti posebne gelove za ovakve situacije, kao i kreme s vitaminom E ili kreme na bazi ljekovite biljke aloe vere.

shimmer fallback5. Pričekaj oporavak

Ne izlaži kožu suncu dok se ne oporavi – radije nosi majicu na plaži i u vremenu između 11 i 17 sati ostani u hladu. Pij puno tekućine da što prije vratiš kožu u normalu. Ne koristi masne kreme, ni maslac za tijelo u fazi oporavka jer začepljuju pore i dodatno zagrijavaju kožu.

Image
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.