Srebro na kosi

Sijeda kosa može izgledati sjajno i u mlađoj dobi: Kako je nositi prije 50-te?

Ako si rano osijedila, možda razmišljaš o tome da pokažeš svijetu svoju sijedu kosu. U nastavku ti otkrivamo što činiti kako bi ona zablistala

profimedia-0277237927.jpg
Foto: Profimedia.hr

Sijede prije 50. godine života smatraju se preuranjenim sijedima. Mogu biti posljedica nekoliko čimbenika, uključujući genetiku, stres, nedostatke u prehrani i određena medicinska stanja. Bez obzira na uzrok, ne postoji način da se proces preokrene, ali postoje neki trikovi koji ti mogu pomoći da prihvatiš svoju novu nijansu, a pritom zadržiš mladenačku živost.

Image
Prigrli svoje sijede pramenove

Puštanje sijede kose ima brojne prednosti, a ovo su samo neke od njih

U nastavku ti otkrivamo nekoliko zlata vrijednih savjeta frizera kada je riječ o sijedoj kosi kod žena mlađih od 50 godina. Uz odgovarajuću njegu, ona će zablistati, a ti ćeš sijede s ponosom nositi.

Koristi preljev

Da, nosit ćeš ih, ali to ne mora biti odmah. Razlog zbog kojeg kosa sijedi je taj što prestaje proizvoditi pigment melanin. "Melanin daje boji kose bogatstvo i dubinu", objašnjava stilistica za kosu Akirashanti Byrd za portal Best Life. Budući da stanice također usporavaju proizvodnju prirodnih ulja, sijeda kosa je obično grublja i suša od potpuno pigmentirane kose. Međutim, ako si tek počela sijedjeti, želiš li osvježiti svoju kosu, dati joj sjaj i punoću, koristi preljev. On će prekriti te sijede koje zasad možeš nabrojati na prste i nahraniti ti kosu.

Pramenovi

Ovisno o tvojoj prirodnoj nijansi, izabrat ćeš tonove pramenova tako da na kosi vizualno stvaraju dubinu i puninu te sijede čine manje uočljivima. "Također možeš isprobati tehniku ​​bojanja koja se zove balayage, a to je kada se tvoja prirodna boja kose pomiješa sa svjetlijim pramenovima. To može pomoći u 'kamufliranju' sijedih", objašnjava Byrd za spomenuti portal.

Specijalni šampon

Radi se o šamponu koji koriste plavuše kako bi naglasile boju kose i prevenirale da ona dobije onu neželjenu žutu nijansu. Taj je šampon doslovce ljubičast jer ljubičasti podtonovi sprječavaju žutilo sijede kose. Osim šampona koristi i takav regenerator. "No, iako se ljubičasti šamponi reklamiraju kao proizvodi specijalizirani za sijedu kosu, oni nisu najbolji izbor za svakodnevnu upotrebu, osim ako ne želiš biti ljubičasta", upozorava stilistica za sijedu kosu Dian Griesel.

Njegujuća rutina

"Najbolji način da ti sijeda kosa bude zdrava, mekana i poslušna je da bude hidratizirana", kaže Abbey. "Koristi hidratantni šampon i dnevni regenerator te jednom tjedno hranjivu masku za regeneraciju", savjetuje stručnjakinja. Ako ti je kosa posebno suha, Abbey preporučuje pranje obrnutim redom, pri čemu na kosu prvo stavljaš regenerator, a onda šamponiraš kosu.

"Ovo djeluje jer pH vode otvara kutikulu vlasi pa se regenerator duboko apsorbira u korteks kose, a zatim pH šampona zatvara kutikulu te ona zadržava vlagu, što rezultira sijedom kosom koja je mekša i poslušnija", objašnjava.

Redovito podrezuj vrhove

"Budući da je sijeda kosa više suha, od one koja nije sijeda, vrhovi su skloniji pucanju. Osim toga, tekstura sijede kose je drugačija te ona brzo gubi oblik", objašnjava Abbey. Griesel se slaže s kolegicom te dodaje da je redovito podrezivanje sijede kose ključno kako bi ona izgledala zdravo i atraktivno. Preporučuje podrezivanje svakih šest tjedana, za centimetar.

Nemoj je previše zagrijavati

Spomenule smo ranije da sijeda kosa može požutjeti. To se može dogoditi zbog okolišnog onečišćenja, sunca pa čak i alata za oblikovanje kose koji previše griju kosu. Osim što će toplinsko oblikovanje učiniti da kosa požuti, oštetit će je vlas pa će kosa izgledati neuredna i biti suha. "Volim ustati dovoljno rano da operem kosu i ostavim je da se prirodno osuši. Zatim je stiliziram uz pomoć električnih uvijača koje držim samo onoliko koliko mi je potrebno da se umijem i našminkam, najviše pet minuta", otkriva Griesel koja ima dugu lijepu sijedu kosu.

Pokaži svoje sijede

Bez obzira imaš li 25 ili 45 godina, nosi svoje sijede onako kako želiš. Ponosno ih pokaži jer ne čini te starom ono što je na tvojoj glavi, već ono što je u njoj. "Boja kose je osobni izbor. Zabavna je i promjenjiva", kaže Griesel. "Imala sam na glavi doslovce svaku boju u koju se kosa može obojiti. Sjajna je stvar što kosa raste i, ako i zabrljamo nešto, to se za koji mjesec neće vidjeti. Sada s ponosom nosim svoju sijedu kosu", kaže Griesel.