Saznale smo zašto bi trebala dati priliku prirodnim bojama za kosu

Svakodnevno smo u potrazi za ekološki prihvatljivijim zamjenama za kozmetiku, a sada su na red došle boje za kosu

Saznale smo zašto bi trebala dati priliku prirodnim bojama za kosu

Posljednjih nekoliko godina sve više raste potražnja za ekološki osviještenom kozmetikom. Sve smo svjesnije da naši izbori direktno utječu na stanje okoliša te želimo znati što se u proizvodima koje koristimo nalazi. Eko friendly kreme za lice, šamponi i šminka već su poprilično popularni, ali boje za kosu još su nam novost. 

Image

Vrijeme je za promjenu: Pronašle smo najpoželjnije boje za kosu ove jeseni


Prirodne boje za kosu se u nekim dijelovima svijeta koriste već tisućama godina, a najpoznatija je biljka kana porijeklom iz Afrike. Kana se godinama koristila kao zaseban proizvod za bojenje kose, a danas ju možemo pronaći kao sastojak u raznim bojama koje se prodaju u trgovinama zdrave hrane. Kana sama po sebi na kosi ostavlja crvenkasto bakrenu boju, ali u kombinaciji s indigom, kamilicom ili kaduljom može značajno promijeniti efekt. Tako na tržištu postoje ne samo crvena nego i crna, smeđa i mahagonij kana. 


Za razliku od tradicionalnih boja za kosu koje otvaraju strukturu vlasi i pigmente skladište unutar nje, prirodne boje za kosu samo 'sjede' na površini vlasi i ne prodiru duboko u nju. Upravo zato su prirodne boje puno nježnije prema kosi i djeluju na nju više kao regenerator nego boja. Jednom kada obojiš kosu prirodnom bojom odmah ćeš osjetiti razliku u mekoći i punoći vlasi. 

Dok svaka boja za kosu koja sadrži kanu ima drugačiji načine primjene, kanu za bojenje vrlo lako možeš i sama pripremiti. Sve što trebaš je pomiješati kanu u prahu s vrućom vodom, malo limunovog soka i uljem za kosu po izboru. Takvu smjesu nanesi na suhu kosu i ostavi da djeluje oko tri do šest sati. Na kraju kosu isperi vodom i nikako ju nemoj šamponirati. Boja će se postupno razvijati kroz idućih nekoliko dana


Prednosti prirodnih boja za kosu su očite. Ne samo da znaš koji su točni sastojci koje koristiš nego si ujedno sigurna da su svi potpuno prirodni. Kana i indigo ojačat će tvoje vlasi koje će znatno teže pucati i lomiti se. Kosa postaje bujnija i naizgled gušća jer boje nadograđuju strukturu vlasi, a ne narušavaju ju

No kao i sve na svijetu, prirodne boje imaju nekoliko nedostataka. Osim što je sam proces nanošenja poprilično neuredan i dugotrajan, ne garantira uvijek iste rezultate. Naime boja koja se razvija s vremenom najviše ovisi o boji kose na koju je nanesena. Još jedan nedostatak je to što je prirodne boje poprilično teško ukloniti pa nisu najbolji izbor za žene koje često vole mijenjati boju kose. Jednom kada se odlučiš za bojenje kose kanom ili sličnim proizvodima moraš biti svjesna da će ti ponekad trebati i do godine dana da na siguran način ukloniš pigmente iz kose. 


No kada uzmemo sve ove prednosti i nedostatke, prirodne boje za kosu uistinu zaslužuju da im damo šansu. Ako si sigurna da nećeš za dva mjeseca poželjeti potpuno drugu nijansu kose i u potrazi si za proizvodima koji neće naštetiti tvojoj kosi nego ju obnoviti i njegovati, onda su prirodne boje za kosu izbor za tebe.