Saznale smo kako ublažiti iritaciju kože lica uzrokovanu nošenjem maski

Maska blokira pore, a vrućina i vlažno okruženje ispod maske pogoduju razmnožavanju bakterija i proizvodnji ulja

Saznale smo kako ublažiti iritaciju kože lica uzrokovanu nošenjem maski

Pojavom epidemije korona virusa, maske su postale naša svakodnevica, a brojne države diljem svijeta preporučuju njihovo nošenje u javnosti, posebno u trgovinama i javnom prijevozu. S obzirom na to da ljudi više i ne napuštaju svoje domove bez maski na licu, a posebno zdravstveni radnici i ostali koji rade s ljudima i moraju nositi maske za lice duže vrijeme, iritacije kože uzrokovane maskama postale su problem.

"Ovaj važan korak u sprječavanju širenja COVID-19 virusa na koži može stvoriti iritacije, ogrebotine i modrice, a uzrokuje i nelagodu, posebno ako se maske nose dulje vrijeme ili tijekom napornih aktivnosti", za portal Popsugar je rekao Harold Lancer, doktor dermatologije, te dodao da je razlog zbog kojeg nošenje maski uzrokuje iritacije i akne upravo taj što prekrivanje lica pruža savršeno okruženje za nastanak bakterija.

Image

Dva jednostavna sastojka su sve što ti je potrebno da napraviš DIY piling za lice


"Tri su stvari koje uzrokuju akne i iritacije: višak mrtve kože, ulja i bakterije," za Popsugar je rekla Claire O'Bryan, medicinska sestra koja radi za tvrtku Skin Clique. "Sve će ove stvari uspjeti pod maskom - maska blokira pore, a vrućina i vlažno okruženje ispod maske pogoduju razmnožavanju bakterija i proizvodnji ulja."


shimmer fallback

(Foto: Unsplash)


Kako bi stali na kraj ovom problemu, doktor Lancer i O'Bryan podijelili su nekoliko savjeta kako ublažiti iritaciju kože lica uzrokovanu nošenjem maski. 

1. Operi lice nakon svakog nošenja maske

Do iritacija i akni može doći kad se bakterija prenese s tvojih ruku na lice, a ista pravila vrijede i kada je riječ o maski. Zato bi trebala oprati lice nakon skidanja maske, posebno ako imaš kožu sklonu aknama.

"Pokušaj lice održavati što čišćim tijekom dana", rekla je O'Bryan. "Iako ti se lice možda ne čini prljavim, stavljanje maske na lice dovest će do pojačane iritacije i stvaranja sebuma." Priznala je da iako pranje lica ponekad nije izvedivo, posebno ako si na poslu, za posao možeš koristiti i maramice za uklanjanje šminke.

2. Tapkaj lice ručnikom, nemoj trljati

Nakon što si lice oprala antibakterijskim gelom za čišćenje, doktor Lancer preporučuje da kožu osušiš na zraku ili ju pažljivo obrišeš čistim ručnikom. Nepotrebno trljanje može uzrokovati daljnje iritacije na osjetljivoj koži, zato je važno da kožu lagano tapkaš ručnikom.


shimmer fallback

(Foto: Unsplash)

3. Izbjegavaj šminku

Kako bi smanjila rizik od iritacije, kožu održavaj što čišćom. To uključuje i nanošenje manje količine šminke dok nosiš masku, a poželjno je i da u potpunosti izbjegavaš šminku, ako je to ikako moguće.

4. Masku često mijenjaj ili ju peri

Ako nosiš pamučnu višekratnu masku, trebala bi ju često prati, a ako imaš jednokratne kirurške maske, njih je poželjno mijenjati svaka tri sata

"Skini masku svakih sat ili dva na jednu do dvije minute da se koža uravnoteži", rekao je doktor Lancer i dodao da tu masku možeš ponovno koristiti, ako je čista.


shimmer fallback

(Foto: Unsplash)

5. Napravi lagani piling lica

"Čišćenje, toniranje i piling lica pomoći će u sprečavanju iritacija i pojave akni", rekla je O'Bryan. Redoviti i nježni piling gornjeg sloja kože proizvodima koji sadrže glikolnu ili salicilnu kiselinu pomoći će u održavanju čistih pora.

6. Hidratiziraj lice

Iako kožu želiš održati čistom i izbjeći iritacije, ne želiš ju isušiti. Nakon čišćenja lica, obavezno nanesi laganu hidratantnu kremu.

"Hijaluronska kiselina koja ima hidratantan učinak može pomoći", rekao je doktor Lancer. 


shimmer fallback

(Foto: Unsplash)

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.