Sad je idealno vrijeme za kompletno čišćenje kozmetike. Imamo vodič

Čišćenje i sanitizacija pribora za šminku neophodna je za naše zdravlje, ali i 'zdravlje' našeg proizvoda. Evo na što obratiti pažnju

Sad je idealno vrijeme za kompletno čišćenje kozmetike. Imamo vodič

Radimo poprilično dobar posao održavanja šminke u dobroj formi (tako bismo barem željele misliti), ali ponekad se mogu pojaviti nepoznanice oko sigurnosti proizvoda koje koristimo u odnosu na nevidljive bakterije koje se tako često 'ušuljaju' na make up proizvode

Image

Može li COVID-19 živjeti na tvojim beauty proizvodima? Stručnjaci su odlučili je li ih bolje dezinficirati ili baciti


Sigurno je da se nekih osnovnih pravila držimo već godinama, od toga da ne dijelimo maskaru ili olovke i tuš za oči s drugima, kao i da ruž čuvamo samo za svoje usne. Međutim, kad su u pitanju bakterije, ne bi trebalo biti nagađanja o pravilnim sanitarnim smjernicama, stoga smo izdvojile neke od najboljih načina za sanitizaciju šminke za najčišću moguću ljepotu - doslovno.

Počnimo s osnovama. Šminku koju inače koristimo svaki dan treba čistiti svakih nekoliko tjedana, posebno ako smo putovale ili bile bolesne. Ako je netko drugi koristio tvoju šminku iz bilo kojeg razloga, najbolje ju je očistiti odmah nakon tuđe upotrebe kako bi bila sigurna da se bakterije nisu proširile. To je važno, jer smo svi izloženi različitim stvarima u različito vrijeme, a čak i osobe u tvojoj neposrednoj blizini (poput sestre, mame, kćeri ili prijateljice) mogu biti prehlađene i bolesne bez vidljivih simptoma. 

Što bi zapravo trebao biti fokus kada želimo održavati našu kozmetičku torbicu čistom i sanitarno sigurnom? (Foto: Unsplash)


"Najbolja praksa je da šminku ili pribor za šminku ne dijelite s bilo kim drugim, čak ni s članom obitelji. Sanitiziranje šminke alkoholom može je uništiti ako niste oprezni (posebno kad su u pitanju proizvodi poput pudera i sjenila), tako da bi glavni fokus sanitizacije alkoholom treba biti na priboru, osnosno na četkicama, spužvicama i aplikatorima", objašnjava za portal Byrdie dr. Robb Akridge, suosnivač tvrtke Clarisonic, koja proizvodi uređaje za čišćenje lica. 

Čišćenje i sanitizacija pribora za šminku neophodna je za naše zdravlje, ali i 'zdravlje' našeg proizvoda.

Većina make up četkica i kistova napravljena je od sintetičkih ili prirodnih vlakana i najbolje funkcioniraju kada se čiste jednom tjedno. Upravo to tjedno čišćenje čini vlakna mekanima, produljuje priboru život i sprječava da se proizvod previše nakuplja na njemu. Četkice, kistove i spužvice ne moraš svakodnevno čistiti, ali jednom tjedno je ključno ako si ih koristila samo na sebi.

Dr. Akridge također dodaje: "Imajte na umu da čišćenje šminke nije rješenje za zamjenu starih proizvoda, kozmetički proizvodi se ni pod kojim uvjetima ne smiju koristiti poslije isteka roka trajanja." Kada nisi sigurna je li proizvodu istekao rok trajanja, neki od jasnih pokazatelja su čudan miris voska i tekućih proizvoda ili isušena maskara koja ostavlja tragove i ljuskice. 

Budući da se beauty rutina većine žena sastoji od pudera, korektora, maskare, olovke ili tuša za oči te ruža za usne, istražile smo koji je najbolji način za sanitizaciju, a da pritom ne uništimo proizvode u koje smo uložile novac.(Foto: Unsplash)


"Odličan i najjednostavniji način održavanja šminke čistom je pranje ruku prije svake upotrebe proizvoda i bacanje kozmetike nakon isteka roka trajanja, ali ako želite biti ekstra pažljivi i sigurni, zapravo je jako jednostavno sanitizirati šminku. Sve što vam treba je 70% izopropilnog alkohola i bočica u spreju, a oboje možete nabaviti u ljekarni", objašnjava vizažist Gabriel De Santino i dodaje još neke savjete kada je u pitanju dezingekcija i čišćenje kozmetike i kozmetičkog pribora:

  • Ruž za usne: Prilikom dezinficiranja ruža za usne, Gabriel preporučuje da jednostavno pošpricaš ruž izopropilnim alkoholom, a zatim ga nježno obrišeš.
  • Uvijač trepavica: Kako bi očistila uvijač trepavica, s malo alkohola na blazinici očisti ostatke maskare i druge nečistoće i pričekaj 24 sata da se potpuno osuši prije ponovne upotrebe.
  • Maskara: Gabriel napominje da obavezno treba baciti maskaru nakon šest mjeseci korištenja bez obzira koliko je još ima. "Područje očiju je tako osjetljivo i najbolje je ne igrati se i pokušavati na bilo koji način produljiti život maskari. To također pomaže spriječiti bilo kakve infekcije ili reakcije na sastojke u šminki kojima je istekao rok, a koje mogu izazvati svrbež, crvenilo i oticanje."
  • Puder u prahu: Ako si iz bilo kojeg razloga zabrinuta oko bakterija na kozmetičkim proizvodima u prahu, trebaš biti pažljiva prilikom čišćenja. Skini gornji sloj proizvoda, a zatim lagano poprskaj alkoholom i ostavi da se osuši na zraku.