Za lijepe ruke

Riješi se loše navike: Šest savjeta kako prestati gristi nokte

Vrijeme je da ovu ružnu i nezdravu naviku ostaviš iza sebe i uživaš u prekrasnim manikurama

sarah-cervantes-ZUUmmpbwKjM-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Ako si i ti jedna od osoba koje po cijele dane grickaju nokte i zanoktice, vrijeme je da se obračunaš s ovom nezdravom navikom. Grickanje noktiju može biti posebno opasno sada kada svijetom vlada pandemija koronavirusa. Zato smo potražile nekoliko savjeta koji će ti pomoći da se riješiš ovog problema.

Image
Eksplozija boja

Od tulipana do tratinčica - vrijeme je za cvjetne manikure

Ljudi obično počinju gristi nokte dok su još djeca, a tu naviku često nose i u odrasle dane. Posljedica griženja noktiju može imati više od samo izgleda prsta. Osim što nokti koje intenzivno grizemo izgledaju ružno, rane koje nastaju mogu biti opasne. Konstantne ranice i oštećenja kože koja dolaze s ovom ružnom navikom mogu biti izvor raznih zaraza. Osim toga, rukama tijekom dana diramo svakakve prljave stvari i ako konstantno stavljaš prste u usta, lako ćeš se zaraziti virusima i bakterijama.

Iako prestanak grickanja noktiju može biti težak, postoje koraci koji ti u tom procesu mogu pomoći. Mi smo pronašle šest korisni savjeta kako prestati gristi nokte i sačuvati ne samo izgled svojih ruku nego i zdravlje organizma. Neka ti na umu budu sve šarene i moderne manikure koje ćeš moći nositi jednom kada prestaneš gristi nokte.

Skrati nokte

Čim vidiš da su tvoji nokti počeli rasti, skrati ih. Ako imaš kratke nokte manje ćeš ih moći gristi te će te manje mamiti da ih grizeš. Ako su tvoji nokti već jako kratki, ovaj korak preskoči kako ih ne bi još više oštetila.

Kupi gorki lak za nokte

U mnogim drogerijama i ljekarnama postoje posebni lakovi za nokte koji imaju vrlo neugodan i gorak okus ako ih poližeš. Jednom kada osjetiš ovaj grozan okus odmah ćeš si smanjiti želju za grickanjem noktiju.

Manikure su ključ

Redovne manikure možda bi ti mogle pomoći da manje grizeš nokte. Jednom kada platiš nekoliko stotinjaka kuna za poštenu manikuru osjećat ćeš se loše ako bi ju uništila grickanjem. Ovo možda nije najjeftinija metoda, ali je svakako efektivna.

Otkrij izvor nervoze

Navika grickanja noktiju i kutikule obično dolazi od nervoze i drugih problema s mentalnim zdravljem kao što su anksioznost i stres. Ponekad mnogi od nas grizu nokte i iz dosade, ali je dosada rijetko uzrok ozbiljnijih problema s grizenjem noktiju. Jednom kada otkriješ koji je izvor nervoze ili stresa, lakše ćeš ga kontrolirati i polako se riješiti loše navike.

Zamijeni grickanje zdravijom navikom

Ako nokte grizeš zbog anksioznosti ili nervoze, pokušaj grickanje zamijeniti antistres kuglicama ili drugim sredstvom koje će ti u tom trenutku pomoći. Isto vrijedi i ako nokte grizeš iz dosade, a tada antistres kuglice možeš zamijeniti i nekom zdravom grickalicom poput voća ili orašastih plodova.

Pokušaj polako prestati

Loše navike se može biti teško riješiti u jednom danu. Ako misliš da ne možeš prestati gristi nokte odjednom, pokušaj si postepeno osvijestiti svaki put kada prste približiš ustima i zaustaviti se u tome. Također je efektivna tehnika u kojoj prestaneš gristi jedan po jedan prst, primjerice prvo nokat na palcu. Kada potpuno prestaneš gristi nokat na palcu, isto napravi i za kažiprst i tako redom prst po prst dok se navine ne riješiš u potpunosti.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.