Pronašle smo detaljan vodič za pravilnu njegu svih tipova kože

Kako bismo imale lijepu kožu moramo je kvalitetno njegovati, ali ne smijemo zaboraviti da postoje različiti tipovi kože i da trebamo paziti koje preparate koristimo

Pronašle smo detaljan vodič za pravilnu njegu svih tipova kože

Većina žena ima punu kupaonicu različitih proizvoda - sredstvo za čišćenje lice, tonik, hidratantna i noćna krema... Uz sve to na tržištu se pojavljuju različiti serumi poput vitamina C ili retinola koji postaju obvezan dio njege kože, ali tu su i različite maske te dodatni preparati. U ovom moru proizvoda za njegu kože ipak treba obratiti pažnju na jednu važnu stvar -  tip kože.

Image

Stručnjaci su presudili: Anti-age serumi koji će učiniti čuda za tvoju kožu


Stručnjakinja za njegu kože Renée Rouleau objasnila je za Byrdie vrlo detaljno koje proizvode trebamo koristiti s obzirom na tip kože, od jutarnje do večernje njege.

Uz kompletan vodič, navela je i što je ključno za svaki tip kože:

  • suha koža - hidratacija
  • normalna koža - čišćenje
  • masna koža - lagana hidratacija
  • mješovita koža - uravnoteženi proizvodi
  • osjetljiva koža - proizvodi bez jakih supstanci
  • zrelija koža - posebni proizvodi za taj tip kože

1. Normalna koža

Jutarnja njega: preparat za čišćenje, tonik, krema sa zaštitnim faktorom
Večernja njega: sredstvo za čišćenje, tonik, antioksidacijski serum, hranjiva krema

Riječ "normalna koža" može se pronaći na kvalifikaciji proizvoda, ali Renée Rouleau kaže da zapravo skoro nitko nema sasvim normalnu kožu. Ali ako tvoja koža nije osobito masna ili suha ili još nisi u dobi kada ti trebaju kreme protiv starenja, a nemaš ni akne i osjetljivu kožu onda se smatra da imaš "uravnoteženu kožu".

Njega ovog tipa kože trebala bi svaki dan započeti s preparatom za čišćenje bez sulfata koji će pomoći da ne dođe do stvaranja mrlja. Kako dalje navodi stručnjakinja kod proizvoda kao što su tonici treba izbjegavati alkohol i etanol.


(Foto: Pixabay)

Kod nanošenja kreme nikako ne smijemo zaboraviti na vrlo važan dio tijela kojemu je potrebna njega. "Kod nanošenja kreme za lice, ne smije se zaboraviti da treba nanijeti kremu i na vrat. Također, zaštita od sunca nije samo broj, nego znak koliko si darežljiva prema svojoj koži", kaže Rouleau. Lagana hidratantna krema sa zaštitnim faktorom 30 kožu će zaštiti od sunca i hidratizirati ju bez začepljenja pora. Rouleau predlaže i kreme s hijaluronskom kiselinom.

Kod večernje njege predlaže dodavanje seruma sa sastojcima kako što su vitamin C ili ekstrakt algi, ali mogu pomoći prirodni revitalizirajući sastojci poput ružmarina i mente. Serumi se nanose nakon čišćenja lica, a noćna krema trebala bi biti hranjivija bez zaštitnog faktora. Uz ovo savjetuje dodavanje glikolne kiseline nekoliko puta tjedno. "Ovo pomaže kod otapanja suhih površinskih stanica kože kako bi se potaknulo stvaranje svjetlije, uravnotežnije i glatke kože", dodaje Rouleau.

2. Suha koža

Jutarnja njega: losion za čišćenje, tonik, antioksidacijski serum, krema sa zaštitnim faktorom
Večernja njega: losion za čišćenje, tonik, serum s retinolom, krema za područje oko očiju, hidratantna krema

Najbolja njega suhe kože obično se sastoji od proizvoda koji kožu održavaju hidratiziranom. "Suha koža ima ima nevidljive pukotine koje omogućuju da vlaga lakše izlazi, a ulaze supstance koje iritiraju kožu", kaže Rouleau. Preporučuje isti losion za čišćenje za jutro i noć, a najbolji su blaži koji se ne pjene. Kako dalje naglašava vrlo je važan tonik koji će uravnotežiti pH kože te vratiti vlagu i zaštititi kožu od negativnih utjecaja iz okoliša. 

Kod ovog tipa kože, Rouleau ujutro preporučuje upotrebu snažnog antioksidacijskog seruma (potraži vitamine A, C i E) kako bi se preko dana spriječila razgradnja kolagena. Hidratantna krema zadnji je korak u jutarnjoj njezi kože, a vrlo je važno voditi računa o zaštitnom faktoru.

Image


(Foto: Pixabay)

Kod večernje njege, Rouleau preporučuje korištenje seruma s retinolom i to pet dana u tjednu. "Više volim serume nego kreme jer imaju manje molekule i mogu bolje prodrijeti u kožu", kaže dalje te dodaje da je vrlo važno uvesti i serum za područje oko očiju kako bi se potaknula proizvodnja kolagena. Što se tiče hidratantne kreme za suhu kožu preporučuje one s dodatkom sjemenki šipka ili s uljima badema ili jojobe. "Svi ovi sastojci oponašaju prirodne lipide u koži i čine bolji posao popravljajući barijeru koja zadržava vlagu u koži", kaže dalje Rouleau.

"Suha koža dobro reagira na nježniji piling. Ako je koža suha znači da postoje nakupine mrtvih stanica kože, a hidratacija takve kože nema smisla", dodaje. Naglašava kako treba izbjegavati grube pilinge jer koža ima nevidljive pukotine. Kod izuzetno suhe može se za noćnu njegu koristiti hidratantna krema s uljima. 

3. Masna koža

Jutarnja njega: gel za čišćenje, tonik, antioksidacijski serum, krema za sunčanje s cinkovim oksidom
Večernja njega: gel za čišćenje, tonik, AHA/BHA serum, serum s retinolom, hidratantna krema bez ulja

"Masna koža ima aktivnije žlijezde lojnice i visok sadržaj sebuma. Ovo je genetski. Ženama s masnom kožom cilj je smanjiti aktivnost ulja održavajući stanice kože lagano hidratiziranima", kaže Rouleau. Rutina njege masne kože sadrži sastojke koji pomažu u kontroli prekomjerne proizvodnje ulja.

"U slučaju masne kože, ulje stvara bakterije, a bakterije dovode do izbijanja akni. Ako je moguće, operi lice tri puta dnevno kako bi se smanjila količina masnoće", kaže dalje. Preporučuje upotrebu gela ili pjenastog sredstva za čišćenje bez sulfata jer je važno smanjiti masnoće, ali ne i isušiti kožu. Također je važno da tonik za jutro i večer bude bez alkohola, ali sa sastojcima poput PCA kako bi se zadržala vlažnost kože. Serumi AHA/BHA koje preporučuje pomoći će kod smanjenja pora, kao i posvijetliti mrlje. Ako je koža sklona aknama, onda joj odgovaraju sastojci poput salicilne kiseline i ulja čajevca kako bi se održala čistoća.

Image


(Foto: Pixabay)

Često žene koje imaju masniju kožu misle da ne bi trebale nanositi hidratantnu kremu, a to je velika zabluda. Krema je važna ujutro i navečer jer ako je koža dehidrirana može doći do veće proizvodnje ulja. Imajući to umu, važno je odabrati hidratantnu kremu bez ulja i s PCA i glicerinom - oni su ovlaživači koji će pomoći koži da zadrži vlagu. Večernja njega masne kože trebala bi sadržavati i retinol jer će pomoći kod smanjenja pora.

Uz ovu dnevnu njegu preporučuje stavljanje maske s glinom na lice jednom tjedno."Vrlo je važno paziti da se maska potpuno ne isuši. Ako se nasmiješiš i pukne na stotine komadića, predugo si je držala što će zapravo dehidrirati kožu", naglašava.

4. Mješovita koža

Jutarnja njega: gel za čišćenje, tonik, hidratantna krema, zaštita od UV zračenja s cink oksidom
Večernja njega: gel za čišćenje, tonik, AHA/BHA serum, serum s retinolom, hidratantna krema

"Mješovita koža znači da je na nekim mjestima lice masno, a na drugima suho. Nije potrebno koristiti različite rutine za dva tipa kože, nego je potrebno pronaći neki srednji put", kaže Rouleau. 

Čišćenje kože i tonik obvezan su dio jutarnje i večernje njege. Za miješanu kožu također je dobro kombinirati serume AHA ili BHA koji smanjuju pore i posvjetljuju kožu. Ako si sklona aknama, dobro je potražiti proizvode sa salicilnom kiselinom ili uljem čajevca kako bi koža bila čista. 

Naravno, kao i za sve tipove kože, hidratantna krema je obvezna i kod mješovite."Mješovitoj koži ne treba krema s uljima, nego lagana verzija", kaže Rouleau. Baš kao i kod masne kože, kreme za zaštitu od UV zračenja s cinkovim oksidom izvrsne su i za ovaj tip kože jer stvaraju mat sloj.

Image


(Foto: Pixabay)

Serum s retinolom prijatelj je svim tipovima kože, a mješovita koža nije iznimka. Postoje serumi po vrlo pristupačnim cijenama, pa je dovoljno odabrati brend kojem vjeruješ. Budući da mješovita koža ima tendenciju da se masti samo oko T-zone, usredotoči se samo na to područje kada koristiš masku od gline. Ulja za lice mogu učiniti čuda za mješovitu kožu - međutim, sačuvaj ih za noć, kako bi izbjegla masni sloj preko dana. 

5. Osjetljiva koža

Jutarnja njega: losion za čišćenje, tonik bez alkohola, krema za lice bez mirisa, krema sa zaštitnim faktorom s cink oksidom
Večernja njega: losion za čišćenje, tonik, hidratantna krema bez mirisa

Kod ovog tipa kože vrlo je važno paziti da preparati ne iritiraju lice."Mnogi ljudi smatraju da je osjetljiva koža samo ona sklona aknama, ali ja smatram da je to koža koja se lako zacrveni i nadraži. To je nježnija koža prema kojoj se ne smijemo agresivno ponašati", objašnjava Rouleau.

S obzirom na ovo objašnjenje, vrlo je važno da losion za čišćenje za jutro i večer bude nježan i bi bilo dobro da je bez sulfata. Uz njega će se s lica skinuti sva šminka i nečistoće bez uništavanja prirodne barijere kože. Za tonik koji se također treba koristiti ujutro i navečer važno je da bude bez alkohola. Sastojci poput ekstrakta bijelog ili zelenog čaja i kamilice smirujući su protuupalni sastojci koje je dobro potražiti u tonicima i hidratantnim kremama. Rouleau također ističe kako je beta-glukan sastojak koji pomaže u podržavanju imunološkog sustava kože kako bi s vremenom postala manje osjetljiva.
(Foto: Pixabay)

Kad je riječ o odabiru hidratantne kreme, svakako pronađi onu koja ne sadrži sintetičke mirise jer oni mogu izazvati iritaciju i alergijske reakcije. Kod odabira preparata važno je izbjegavati alkohol i sintetička bojila. 

Naravno, danas znamo da je krema za zaštitu od UV zračenja obvezna bez obzira na tip kože. "Krema za sunčanje s cinkovim oksidom vjerojatno najmanje nadražuje osjetljivu kožu. Zaštitne kreme s titanovim dioksidom su dobre, ali nisu toliko kompatibilne sa srednjim i tamnijim tonovima kože jer mogu ostaviti bijeli trag", kaže Rouleau.

Za dodatnu njegu dobra je hladna gel maska jer ima nižu temperaturu što je čini savršenom za nadraženu i upaljenu kožu. "Pomaže u gašenju požara i pruža hidrataciju na bazi vode", kaže Rouleau. Najbolje je odabrati ovakvu masku i ostaviti je preko noći da osvježi lice. 

6. Zrelija koža

Jutarnja njega: losion za čišćenje, tonik bez alkohola, antioksidacijski serum, hidratantna krema sa zaštitnim faktorom
Večernja njega: losion za čišćenje, piling, tonik, hidratantna krema, krema za područje očiju, serum s retinolom

Kod njege zrelije kože uvijek želimo zagladiti bore, ukloniti tamne mrlje i smanjiti opuštenost kože. Rouleau kaže da je rutina njege ove kože slična režimu kod suhe kože, uz nekoliko malih razlika. Rouleau dodaje da se nikako ne smije zaboraviti područje vrata - čišćenje, hidratizacija i krema za zaštitu od UV zračenja -  jer se obično na vratu mogu vidjeti prvi znakovi starenja.

Image


(Foto: Pixabay)

Također predlaže da se u redovitu njegu obavezno uvedu antioksidacijski serumi sa sastojcima poput vitamina C ili sladića kako bi se izbjegle tamne mrlje i promjena boja kože. Hidratantna krema sa zaštitnim faktorom obavezna je ujutro, dok bi za večernju njegu bilo dobro koristiti kremu s retinolom. Za područje oko očiju dobra je krema s peptidima koji pomažu u očuvanju kolagena u koži.

Uz sve ovo, stručnjakinja dalje predlaže uvođenje nježnog pilinga u večernju njegu jer koža postaje osjetljivija s godinama, posebno na vratu. A ovisno o ozbiljnosti bora, dobro je dodati serum s retinolom prije spavanja, ali i redovito stavljati maske s anti-age sastojcima.