Zaštiti svoje lice

Stručnjaci kažu: Ako ideš na sunce, ne stavljaj ove proizvode na lice

Od retinola do antibakterijskih tretmana, postoji nekoliko proizvoda koje stručnjaci ne preporučuju da nanosiš tijekom dana, već isključivo navečer

koža-sunce.jpg
Foto: Unsplash

Iako je prekomjerno izlaganje suncu loše za našu kožu, povremeno bismo trebali uživati u njegovim blagodatima, ali u umjerenim količinama - ne trebamo se cijelo ljeto skrivati ​​pod suncobranom kako ne bismo oštetili kožu lica, ali presudna je zaštita lica kremom sa zaštitnim faktorom.

Image
Najvažniji proizvod u rutini

Zaštita od sunca i preuranjenog starenja: Ne zaboravi kremu za lice s faktorom

"Sunce nas čini sretnima i daje nam vitalni vitamin D", za Who What Wear kaže Danielle Gronich, stanična biologinja i licencirana estetičarka. No, iako smo svi svjesni toga da je svakodnevno nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom možda najvažniji korak u rutini njege lica, možda nismo svjesni svih ostalih "mjera predostrožnosti" na koje nas potiču stručnjaci kako bismo bili sigurni da ne nanosimo štetu koži lica.

"Ono što je važno razumjeti kada smo na suncu i na izravnoj sunčevoj svjetlosti jest da je naša koža u ranjivom stanju, pa je glavni fokus pružiti joj zaštitu koja je potrebna da se brani", ističe celebrity estetičarka Renée Rouleau. U prijevodu, moramo pripaziti da ne koristimo proizvode koji će pogoršati ranjivost naše kože i zamijeniti ih onima koji će je štititi.

A budući da smo u posljednje vrijeme sve više na otvorenom i izlažemo se suncu, važno je znati koji su to proizvodi koje nikako ne bi smjela nanositi na svoje lice prije izlaganja suncu - u nastavku saznaj koji su to.

Retinol

Skoro svaki stručnjak, estetičar i dermatolog složit će se - retinol je proizvod broj jedan koji treba izbjegavati prije izlaganja suncu. Nevjerojatno je snažan za borbu protiv bora i akni, ali treba ga koristiti samo uvečer.

"Retinol izuzetno isuši i iritira kožu, a nastavlja raditi brzinom koju je teško kontrolirati, za razliku od pilinga koji se zaustavlja čim ga isperemo s lica", objašnjava Gronich i dodaje da, postupkom sušenja, s kože se uklanja prirodna barijera zaštitnih ulja i koža postaje neobranjena pred sunčevim zrakama.

shimmer fallback

"To znači da je izlaganje ultra ljubičastim zrakama pojačano, a potencijal za oštećenje DNA uvelike povećan", kaže Gronich, koja preporučuje da retinol koristiš isključivo uvečer, a tijekom dana nikako ne smiješ zaboraviti nanijeti kremu sa zaštitnim faktorom 30+ ili više.

Citrusna ulja

Ona mogu mirisati dobro i učiniti da se osjećaš "budnije", ali nemoj ih stavljati na kožu prije nego izađeš na sunce. Agrumi sadrže spojeve koji štite od patogena, ali kada se nanose na ljudsku kožu i izlažu sunčevoj svjetlosti, ti spojevi izazivaju fototoksičnu reakciju koja može prouzročiti crvenilo, pigmentaciju, pa čak i opekline, objašnjava celebrity estetičarka Jordan LaFragola. Stoga, definitivno izbjegavaj koristiti limunska ulja barem 24 sata prije odlaska na sunce, poput seruma ili hidratantnih krema s uljem grejpa.

shimmer fallback

Umjesto citrusnih ulja možeš koristiti serume s vitaminom C - njega nanesi ispod kreme sa zaštitnim faktorom i ostavi otprilike pet minuta da se upije. To će tvojoj koži pružati sloj antioksidativne zaštite.

Kiseline za kemijski piling

Kiseline poput mliječne, glikolne, jabučne, mandelične, salicilne i azelaične čine nevjerojatne kemijske pilinge za osvjetljavanje kože, hidrataciju i uklanjanje bora i akni, no njih treba koristiti samo uvečer, prije hidratantne kreme. To je zato što 'izjedaju' površinske stanice, ostavljajući kožu, svježom te vrlo izloženom i osjetljivom na UV oštećenja.

shimmer fallback

Umjesto kiselina, odluči se za nježnije pilinge, ako već moraš raditi piling ujutro. Tako će koža biti meka i glatka, a da ju piling ne učini jako fotosenzibilnom tijekom cijelog dana. Samo pripazi da nakon pilinga naneseš hidratantnu kremu i kremu sa zaštitnim faktorom.

Antibakterijski tretmani

Baš poput retinola, antibakterijska sredstva poput benzoil peroksida i klindamicina izvrsna su za liječenje akni, ali jako isušuju kožu. "Oni sprječavaju kožu da se prirodno obrani od UV zraka, posebno UVB zraka", objašnjava Gronich i dodaje da će korištenje ovih predmeta prije izlaganja suncu vrlo vjerojatno dovesti do hiperpigmentacija koje mogu potrajati mjesecima.

shimmer fallback

Umjesto takvih tretmana, posegni za antioksidansima poput niacinamida ili matche, kako bi kožu pružila sve potrebne hranjive sastojke. Osim toga, i u svoju prehranu uvrsti antioksidanse, poput soka od rajčice ili zelenog čaja - oni se prirodno bore protiv slobodnih radikala i poznato je da povećavaju prirodni SPF faktor u našem tijelu.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.