Pripremi kožu: Istražile smo kako ti beta karoten pomaže postići preplanuli ten na siguran način

Uz pomoć ovog prirodnog suplementa ne moraš se osjećati loše ako cijeli dan provedeš na plaži. No kao i sa svim dodacima prehrani, na nekoliko stvari moraš pripaziti

Pripremi kožu: Istražile smo kako ti beta karoten pomaže postići preplanuli ten na siguran način

Znamo da nakon dana provedenog na plaži naša koža poprimi preplanulu put, no isto tako smo svjesne da to i nije najzdravije za našu kožu. Jesi li znala da osim kremama za zaštitu od sunca, kožu možeš zaštiti i iznutra?   

Image

Jarke nijanse ruževa koje će istaknuti preplanuli ten


Beta-karoten je biljni pigment koji naše tijelo može pretvoriti u vitamin A, a djeluje kao antioksidans i jača imunitet. Kada ga unosimo u većim količinama može potaknuti stvaranje melanina i neutralizirati djelovanje štetnih slobodnih radikala i time smanjiti negativni utjecaj sunca na našu kožu. 


Prirodno se nalazi u voću i povrću poput mrkve, marelice i dinje, no danas se može pronaći i u obliku kapsula i tableta. Preporučuje se uzimati 75 do 150 mg beta-karotena dnevno, a s korištenjem možeš započeti nekoliko tjedana prije izlaganja suncu. 

Iako je vrlo koristan, prilikom uzimanja beta-karotena kao suplementa moraš pripaziti, pogotovo ako si pušač. Dugotrajno uzimanje veće doze beta-karotena smanjuje apsorpciju vitamina E stoga bi trebala i taj vitamin unositi kroz suplemente. 

Da si pretjerala s unosom beta-karotena primijetit ćeš na svojoj koži koja će poprimiti narančasto-žutu boju. Zato je jako važno pridržavati se uputa na pakiranju proizvoda koji koristiš. 


Važno je i zapamtiti da te ništa ne može u potpunosti zaštititi od jakih sunčevih zraka tijekom podneva. Krema za sunčanje i beta-karoten odlična su prevencija, ali bi i dalje ako je to moguće trebala izbjegavati boravak na suncu u razdoblju od 11 do 15 sati. 

Izdvojile smo nekoliko odličnih suplemenata s beta-karotenom koje možeš pronaći u ljekarnama i drogerijama. 

Solgar prirodni beta-karoten, 135 kn

Image

Natural Wealth beta-karoten kapsule 6 mg, 130 kn

Image

Bevital Sun Extra kapsule, 100 kn

Image

Dietpharm Betatene kapsule, 105 kn

Image

CaliVita Beta Carotene 9000, 140 kn

Image