Skratiti ili ne?

Pravilo 5.7 cm: Uz ovaj jednostavan trik saznaj pristaje li ti bolje kratka ili duga kosa

Ako razmišljaš o promjeni frizure i pitaš se hoće li ti dobro stajati kraća kosa - sve što trebaš je ravnalo, olovka i pravilo 5.7 centimetara

woman-g9c9bfb287_1920.jpg
Foto: Pixabay

Stiglo je proljeće, a s njim i želja za promjenom frizure. Skratiti ili ne? Pravilo 5.7 centimetara pokazat će stoji li ti bolje kratka ili duga kosa. Osmislio ga je John Frieda, poznati britanski stilist kose koji je cijeli svoj radni vijek proučavao ženska lica i došao do odgovora kome bolje stoje kratke, a kome frizure s dugom kosom.

Image

Ošišati se na 'gotovo nulu' ili ne: 15 primjera koji dokazuju da kratka kosa može itekako dobro izgledati

Pravilo 5.7 centimetara

Sve što ti treba za ovaj test su ravnalo i olovka. Tajna je u kutevima i obliku lica, pri čemu je kut vilice najvažniji faktor kod određivanja pristaje li ti više duga ili kratka kosa. Kako bi saznala koje frizure su stvorene za tebe potrebno je olovku staviti vodoravno ispod brade, a ravnalo prisloniti uz uho, okomito na olovku. Nakon toga izmjeri udaljenost od uha do brade. Ako je ta udaljenost manja od 5.7 centimetara, bolje će ti pristajati kratka kosa. Ako je veća, za tvoje lice je bolje da nosiš dužu kosu.

Image

Za lakšu vizualizaciju možemo ovo pravilo prenijeti i na holivudske ljepotice. Primjerice, Halle Berry ima kraću liniju vilice i bolje joj stoji kratka kosa. S druge strane Sarah Jessica Parker ima usko, izduženo lice i za taj oblik je bolje nositi dugu kosu. Kako bi što lakše odabrala, donosimo ti prednosti kratke i prednosti duge kose.

Duga kosa

Duga kosa je svestrana i nudi puno opcija za frizure. Od repova, pletenica, punđica do jednostavne počešljane opuštene kose. Ne kažemo da ne možeš biti elegantna s kratkom kosom, ali s dugom je lakše postići ženstveniji izgled. U dane kada si lijena i ne da ti se prati kosu, jednostavnu je zavežeš u rep i riješiš problem. Duga kosa ima i svoju praktičnu stranu. Naime, u zimskim mjesecima imaš zaštitu za glavu i vrat i kada zaboraviš kapu i šal. Uvijek je u modi jer na izboru je toliko frizura da svaki dan možeš izgledati drugačije, a i dečkima se više sviđa. Ne želimo produbljivati stereotipe, ali po narodnim predajama, muškarci više na ženama preferiraju dužu kosu.

Image
Foto: Unsplash

Kratka kosa

Puno je prednosti za nošenje kratke kose. Za početak, šišanjem će tvoja kosa postati zdravija. Riješit ćeš se starih naslaga boja i kemikalija, a i konačno možeš zaboraviti na ispucale vrhove. S kratkom kosom više ne moraš izgubiti pola dana na pranje i njegu. Sve je gotovo u čas posla. Većina žena i dalje preferira dugu kosu, pa će se tvoja posebnija kratka frizura lakše isticati u masi i dati ti dodatnu pažnju muškog roda.

Image
Foto: Unsplash