'No-poo' pokret

Pranje kose bez šampona sve je popularnije, ali kako funkcionira?

'No-poo' pokret iliti pranje kose bez šampona sve je popularnija metoda, a kako zapravo funkcionira i na koji način je prakticirati - provjeri u nastavku

profimedia-0409583317.jpg
Foto: Profimedia
Play logo

Svi vole čistu kosu. Zato je globalna industrija šampona vrijedna gotovo 30 milijardi dolara. No, ako je vjerovati 'no-poo' trendu, možeš bez problema oprati kosu bez šampona, a ipak imati snažnu, zdravu i sjajnu kosu.

Play logo

'No-poo' pokret iliti pokret 'bez šampona' u posljednjih nekoliko godina sve je popularniji. Evo što trebaš znati o ovom trendu.

Image

Zdravija i ljepša kosa bez šamponiranja?

Kako prati kosu bez šampona?

Postoji mnogo načina pranja kose bez šampona, a ovo su neke od najčešćih metoda:

Metoda s jabučnim octom

Play logo
  • Pomiješaj 2-3 žlice jabučnog octa s vodom.
  • Izlij tekućinu po kosi ispod tuša. Ostavi da 'odstoji' 2-3 minute.
  • Isperi!

Metoda s kombiniranim prozvodima

  • Nabavi kombinirani proizvod a pranje kose; odnosno regenerator i šampon u jednom proizvodu. Koristi ga umjesto šampona.
  • Ovi proizvodi prodaju se u specijaliziranim kozmetičkim trgovinama, a sve više ih ima na tržištu jer njihova popularnost raste zahvaljujući beauty blogericama.

Metoda s regeneratorom

  • Operi kosu, ali preskoči šampon i kreni ravno na regenerator.

Ostale metode

Play logo

Postoje i druge metode koje bi trebale pomoći, poput pranja samo s vodom i sodom bikarbonom. Međutim, s ovom metodom riskiraš oštećenje vlasišta. Ako si početnica u 'no-poo' metodi, preporučujemo jednu od tri navedene umjesto.

A kako ova metoda zapravo funkcionira - kako uklanja masnoću iz kose i kakve rezultate možeš očekivati, provjeri u nastavku.

Kako ukloniti masnoću iz kose bez šampona?

Jedna od najvećih briga koju žene imaju oko prelaska na ovu metodu je kosa masnog izgleda. Ali ne brini - ne moraš uklanjati ulja koja se nakupljaju. Šampon uklanja prirodna ulja s vlasišta i kose. Tvoje tijelo pretjerano kompenzira za to i potrebno je malo vremena da shvati da se može vratiti na masnoću.

Play logo

Dakle, istina - kosa će ti isprva izgledati masno, ali samo dok se ne navikne, što može potrajati 2-3 tjedna. Ako ti ovo posebno smeta, a svejedno želiš uzeti pauzu od šampona, neke žene tvrde da masiranje vlasišta određenim sapunima (poput sapuna od kozjeg mlijeka) može prilično dobro odmastiti kosu bez šampona.

shimmer fallback

Rezultati pranja kose bez šampona

Da, kosa će ti biti čista nakon pranja bez šampona. Međutim, rezultati neće biti trenutni. Tvoja će kosa u prva 2 do 3 tjedna najvjerojatnije biti dosta masna - ne brini, to je prirodno. To nije znak da ti je kosa prljava. Tvoja kosa ima mnogo prirodnih mehanizama za čišćenje koje šampon potiskuje.

Šamponiranje je normalni dio tuširanja otkako postoji tuširanje. I to nije pretjerivanje - prvi moderni tuš izumljen je tek 1767. godine, punih 250+ godina nakon prvih dokaza o korištenju šampona. Ipak, mnogi šamponi kosi oduzimaju prirodna ulja. Ovim uljima potrebno je nekoliko tjedana da ponovno dosegnu idealne razine nakon što prijeđeš na 'no-poo' metodu.

Play logo
shimmer fallback

Ako šampon funkcionira, zašto postoji 'no-poo' metoda?

'No-poo' metoda se svodi na to da imaš čistu i zdravu kosu, a ljudi koji se u nju kunu vjeruju da je odustajanje od šampona najbolji put prema naprijed za higijenu kose.

Mnogi šamponi sadrže kemikalije poput sulfata i silikona koji uklanjaju prirodna ulja s tvoje kose. To uzrokuje da vlasište previše kompenzira i ispumpava višak masnoće. Upravo iz tog razloga ova metoda sugerira da šampon nije zdrav za tvoju kosu.

Svaka žena koja je prigrlila pranje kose bez šampona ima različite razloge za to. Neke su se odrekle šampona iz zdravstvenih razloga, poput alergija. Druge samo žele promijeniti nešto u svojoj rutini i vidjeti hoće li postići bolje rezultate. Nadalje, mnoge žene kunu se u ovaj pokret jer se njihova kovrčava, gusta ili prirodno suha kosa teško održava šamponom.

Play logo
shimmer fallback

Zaključak

Tradicionalno pranje kose šamponom funkcionira za mnoge žene, ali ne i za sve. Nekima su šamponi učinili kosu suhom, oštećenom ili zapetljanom i za njih je ovaj pokret došao kao blagoslov.

Njegu kose bez šampona možeš izvesti na nekoliko načina, ali većina dokaza o njezinoj učinkovitosti ipak je anegdotska. Stručnjaci za kosu i dalje zagovaraju šampon, jer je i dalje dobar u čišćenju kose unatoč sve popularnijem blaćenju istog, a 'no-poo' metoda prije svega je stekla popularnost zbog influencerica i beauty blogerica.

Ako želiš pokušati pranje kose bez šampona, dostupan je niz proizvoda. Pobrini se samo da razgovaraš sa stručnjakom ako oni koji pokušaš oštete kosu (ali imaj na umu da je prvih nekoliko tjedana potpuno prirodno osjetiti dodatnu masnoću).

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.