Ovo su 4 jednostavna koraka kako ćeš s omiljene majice najbrže ukloniti mrlje laka za nokte

Uz nekoliko jednostavnih trikova tvoja odjeća će se brzo vratiti u izvorno stanje!

Ovo su 4 jednostavna koraka kako ćeš s omiljene majice najbrže ukloniti mrlje laka za nokte
Play logo

Obavljanje vlastite manikure i pedikure kod kuće neiscrpna je tema, a osim što se radi o značajnoj financijskoj uštedi, redovitim dotjerivanjem i njegovanjem možeš na pametan način produžiti vijek trajanja lijepih i urednih noktiju. Međutim, zbog nezgode s omiljenom bojom laka možeš uništiti tek kupljeni odjevni komad ili najdražu majicu i tako razviti grižnju savjest.

Stoga smo za tebe sastavili detaljan vodič koji će te po koracima voditi u tome kako možeš brzo i jednostavno odstraniti lak sa svoje odjeće.

Play logo

  • Korak 1.Dobro rashladi područje zahvaćeno mrljom

Kao i kod svake nezgode s mrljama, važno je reagirati na vrijeme. Upotrijebi pakiranje leda za hlađenje i sušenje mrlje laka. To učini što je brže moguće. Vjerojatno će se mrlja širiti i razmazivati međutim nastavi hladnom podlogom tretirati zahvaćeni dio. Zatim lagano vrhom prsta dodirni mrlju kako bi potvrdila da je taj dio tkanine dovoljno stvrdnut i suh prije nastavka na sljedeći korak.

Play logo
  • Korak 2.Struganjem ukloni višak laka za nokte 


 Sad kad je tvoja tkanina suha trebalo bi biti moguće lagano oguliti višak laka s tvoje odjeće. Možeš upotrijebiti i pincetu kako bi pažljivo odignula rubove mrlje, pazeći da ne oštetiš tkaninu i tako ju u potpunosti skinula s odjeće. Dakako, koliko učinkovito ćeš odstraniti mrlju djelomično ili u potpunosti ovisi o vrsti tkanine, ali i veličini mrlje.

Play logo
  • Korak 3.Očisti mrlju

Koristeći čistu i meku tkaninu poput mikrofibre nježno očisti tretirano područje sredstvom za skidanje laka za nokte (na bazi acetona). Prije nego aceton direktno primijeniš na dio odjeće zahvaćen mrljom najprije otopinu testiraj na nekom neupadljivom području tkanine jer na neke vrste materijala aceton može ostaviti negativne posljedice. Ova metoda je izvrstan način za prirodne tkanine poput pamuka i lana, a može imati dobar efekt i na mnogim sintetičkim tkaninama kao što su najlon i poliester. 

Međutim, pazi! Određene delikatne i visokokvalitetne tkanine kao što su svila i vuna mogu se pogoršati u interakciji s acetonom. Ako nisi sigurna kako će tvoja odjeća reagirati na aceton radije potraži pomoć u lokalnoj kemijskoj čistionici odjeće.

  • Korak 4.Operi kao i uobičajeno

Nakon što si temeljito istretirala zahvaćeno područje i mrlja se gotovo u potpunosti smanji, vrijeme je da svoj odjevni komad provedeš kroz pranje u skladu s ušivnom etiketom za njegu. Upotrijebi visokokvalitetan deterdžent za pranje rublja i pazi da je tvoja perilica rublja postavljena na tzv. 'hladno pranje' (to znači da temperatura vode ne bi smjela biti iznad 30 stupnjeva). Cijeli postupak završit ćeš nakon što ostaviš odjeću da se osuši. Ako se mrlja ne povuče ni nakon pranja tada je najbolje da se obratiš svojoj kemijskoj čistionici odjeći.

Play logoAko je potrebno, odnesi voljeni artikl odjeće na kemijsko čišćenje

Play logo

Ako je na kocki posebno voljeni artikl odjeće (ili ako etiketa sadrži posebne upute za njegu), najbolji način za odstranjivanje laka za nokte može biti jednostavan kao i odlazak u pouzdanu kemijsku čistionicu odjeće.

Jednom kada je tvoja omiljena majica ili bluza čista, bit ćeš uigranija u slučaju slične nezgode - samo taj put razmisli o tome da nosiš neku odbačenu majicu!

Image

Kako ukloniti mrlje od šminke s odjeće?

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.